Огън!“ Снарядът лети, целта е останала леко встрани, разчетът на

...
Огън!“ Снарядът лети, целта е останала леко встрани, разчетът на
Коментари Харесай

Доставка на снаряди над главата на врага. Украйна създаде мрежа за обстрел, която действа като Uber -

„ Огън! “ Снарядът лети, задачата е останала леко настрана, планът на оръдието има ок. 20 минути да поправя стрелбата си. Време, което в изискванията на действителни бойни дейности, в случай че се стреля по мобилни цели, може да обезпечи на врага опция да се реалокира. В Украйна тази промяна на стрелбата лишава 8 до 10 пъти по-малко време, тъй като на фронта украинците употребяват система за „ доставка на снаряди “ над главата на съперника, доста близка до диспечерската организация на мобилната мрежа за нискобюджетен самостоятелен градски превоз и доставка на храни Uber.

Технологията за ориентиране на артилерията, която работи на правилото на приложението Uber, е помогнала на украинците да унищожат през миналата седмица съвсем цялостен съветски батальон в границите на единствено една офанзива, твърди английският „ Таймс “. Според украински източници става масираната офанзива против съветската войска по време на несполучливия опит за форсиране на река Северски Донец. „ Артилеристите от 17-та танкова бригада на украинската войска откриха плажния сезон за русисти. Някои се окъпаха в реката, а други бяха изгорени от майското слънце. “ – написа в туитър Министерството на защитата на Украйна.

Зрелищният боен удар при Северски Донец се дълги на системата GIS Arta и на… Илон Мъск. GIS Arta е комбинирана система която употребява дронове, GPS, радари, прецизни карти и данни за наличните артилерийски муниции и планове. Разработена е от украински програмисти с присъединяване на английска компания за цифрово картографиране и към този момент дава преднина на украинските сили на бойното поле.

Защо е сравнението с Uber. Софтуерът за мобилната услуга работи на сходен принцип, само че в този случай не свързва пасажера с най-близката кола, която може да го закара до крайната цел, а военните цели с намиращите се в региона на бойните дейности елементи на артилерията, минохвъргачките, ракетните системи или бойните дронове.



Веднага щом патрулиращият даден регион дрон забележи съперника, той изпраща данните за местоположението на войските и автоматизирано „ подрежда “ артилерийски огън по него. За елементи софтуерът, виновен за избора на най-благоприятен способ за пукотевица, основан на GPS данни и терен, изпраща информация до операторите на дронове, артилерия или минохвъргачки. Когато бойците получат зелена светлина за офанзива, задачата се обстрелва в границите на няколко до няколко десетки секунди от момента, в който е докладвана.

GIS Arta пресмята самостоятелно по кое време дадена ракета ще доближи задачата, с помощта на което е допустимо да се синхронизира огън от разнообразни позиции, което прави невероятно отстъплението на вражеските сили. Според украинската страна при опита за форсиране на Северски Донец са унищожени 73 танка Т-72 и Т-80, плаващи транспортери МТ-ЛБ, лодки, бойни машини на пехотата БМП и съоръжение на инженерните войски. Според отчетите е допустимо да са починали към 1,5 хиляди съветски бойци. Възможно е данните да са пропагандно повишени, само че мащабът на провалянето на съветската войска, евентуално, е сходен.

На аналогични американски системи анализът на данните от бойното поле им лишава ок. 30 минути досега на изтъкване на задачите. Украинската страна се е отказала от този обичаен артилерийски способ в интерес на системата, предлагаща доста по-бърза и точна реакция. GIS Arta отбелязва с помощта на въведените карти обектите, които са част от гражданската конструкция – учебни заведения и лечебни заведения, което разрешава да бъдат избегнати цивилни жертви.

Системата GIS Arta работи в Украйна толкоз безотказно с помощта на сателитния интернет, доставян от Starlink. Това е повода Илон Мъск от време на време да получава закани поради ангажираността си с войната в Украйна. Наскоро Дмитрий Рогозин се закани, че Мъск ще дава отговор за постъпките си като огромен човек. Мъск му отговори в туитър доста кратичко: „ Ако умра при тайнствени условия - прелестно ми беше да ви познавам! “.

GIS Arta e създадена още през 2014 година след анексията на Крим от Русия. Името си носи от нежно-жаргонното име, с което украинските военни назовават „ бога на войната “ – артилерията – арта.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР