Огън гори вече 4000 години в Азербайджан. “Нито дъждът, нито

...
Огън гори вече 4000 години в Азербайджан. “Нито дъждът, нито
Коментари Харесай

Вечният пламък: Огън гори вече 4000 години


Огън гори към този момент 4000 години в Азербайджан. “Нито дъждът, нито снегът или вятърът могат да го спрат ”, сподели екскурзоводът Рахила Алиева, оповестява Си Ен Ен.

Пламъкът носи името Янар Даг, което значи " Горящата планина ", и се намира на Ашеронския полуостров в Азербайджан. Високите пламъци се разгръщат по 10-метров сектор от ската.

Снимка: iStock


Причината за неспиращия огън са изобилните ресурси от естествен в страната, които излизат на повърхността.

Венецианският откривател Марко Поло написа за мистериозния феномен, когато минава през страната още през 13-и век. Други търговци по Пътя на коприната разнасят новините за пламъците, до момента в който пътуват към други земи. Затова страната е спечелила прозвището „ Земята на огъня “.

Снимка: iStock


Такъв тип непрекъснати пожари са били в обилие в Азербайджан, само че са отстранени, тъй като са довели до понижаване на налягането на газа подземен, което пречи на добива.

Преди време тези пожари са играли основна роля в античната зороастрийска вяра, учредена в Иран и процъфтяваща в Азербайджан през първото хилядолетие пр.н.е.

Янар Даг се радва на доста гости и през днешния ден. Хора от всякъде по света посещават мястото, с цел да насладят на огнения театър.

Изживяването е най-впечатляващо през нощта или през зимата, когато вали сняг. Тогава снежинките не стигат до земята, тъй като се стопяват до момента в който са във въздуха.

Янар Даг се намира на 25 км северно от азербайджанската столица Баку в село Мечемедие. От града до тази международна забележителност се движат рейсове, тъй че може да се стигне елементарно и на ниска цена.

От 2007 година пожарът е разгласен за естествен резерват и е под закрилата на страната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР