Ог години живея в панелен блок и не е минал

...
Ог години живея в панелен блок и не е минал
Коментари Харесай

Инж. Куманов: Нашите панелки са като швейцарско сирене при трус, защото всеки кърти нещо

Ог години пребивавам в панелен блок и не е минал интервал, в който някой от съседите не кърти нещо. Това е казусът по повод сигурността на постройките при земетресение. Защото всеки кърти както си желае и блоковете са превърнати в швейцарско сирене. Никой не знае каква е отбраната им при трус сега. 

Това разяснява пред бТВ инж. Димитър Куманов. 

Няма такова нещо като неносещи стени на постройките при земетресение. Всички стени при трус се съпротивляват. Повтарям - при трус няма неносещи стени. Всяка стена оказва помощ против колапса на  постройката. Усвояването на балконите също е доста нездравословно, а това е всеобща процедура у нас, уточни той.

При трус не бягайте. Изчакайте да мине труса и чак тогава бягайте. В панелните здания не е уместно да се бяга по стълбището. То е по-ненадеждно, в сравнение с да останете вътре в стаите, тъй като стълбищата са сгробяеми и лено може да се откачи някое от рамената при трус. Но като цяло нашата страна не е готова за земетресения изобщо. Единственото, което имаме сигурно, са добре готови избавителни екипи, които да реагират, уточни той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР