Официалното потвърждение вероятно ще дойде скоро, но почти е сигурно,

...
Официалното потвърждение вероятно ще дойде скоро, но почти е сигурно,
Коментари Харесай

Смут в Кремъл: Ще обърнат ли войната в Украйна системите Pat...

Официалното удостоверение евентуално ще пристигна скоро, само че съвсем е несъмнено, че Украйна ще получи американските ракетни системи Patriot и това е доста значим стадий. Припомняме, че става дума за напреднали системи за Противовъздушна отбрана, които са ситуирани в основни региони на Европа и Близкия изток, като Съединени американски щати дълго време се колебаеха дали да ги изпратят в Украйна, само че в последна сметка наподобява Киев ще получи това, което е чакано от месеци.

Това написа хърватското издание Advance, представено от pik.bg. В политически смисъл системите Patriot са в допълнение удостоверение, че Съединени американски щати са склонни да влагат от ден на ден и повече в украинската защита, само че в на практика смисъл въпросът е дали Patriot в действителност ще докара до огромен поврат във войната.

Ракетните системи земя-въздух Patriot са в употреба от 80-те години на предишния век и могат да се насочват към крилати ракети, самолети и балистични ракети с дребен обхват.

Редица страни разполагат с ракетни системи Patriot, в това число Германия, Япония, Израел, Саудитска Арабия, Кувейт, Тайван, Гърция, Южна Корея, Катар и други

При потребление на системата Patriot обаче би трябвало да се има поради нейната цена. Една ракета за прехващане коства към 4 милиона щатски $ и никога не е преференциално тези системи да се употребяват за заличаване на някои по-малки цели, като да вземем за пример иранските дронове, на които съветските сили разчитат доста в последно време (въпреки че те към момента обществено го отричат).

Освен това, макар че системата Patriot е доста ефикасна и е усъвършенствана през годините, тя не е доста лесна за потребление. Една нейна батарея изисква до 90 бойци, с цел да я поддържат и ръководят.

В същото време поражда въпросът
кой ще ръководи системите Patriot, когато дойдат в Украйна?
Очевидно е, че администрацията на Байдън няма, най-малко не обществено, да изпрати свои бойци на територията на Украйна, тъй като това към този момент може да се пояснява като начало на руско-американска война. Обучени ли са украинските сили? Вероятно, само че наличието на системата Патриот в Украйна има избрана политическа тежест и значение. Това удостоверява, че Съединени американски щати са подготвени да създадат крачка напред в обезпечаването на защитата на своя съдружник. Тепърва ще забележим по какъв начин ще се " държат " системите Patriot на терен, когато дойдат и проработят.

Има и някои опасения, че тези системи могат да ескалират обстановката. Как? Ракетите, изстреляни от системата " Пейтриът ", могат да попаднат на съветска територия. Това значи ли, че системите Patriot могат да се употребяват и като нападателни оръжия? Разбира се, в случай че тълкуваме настъпателна обстановка като събаряне на аероплан в непознато въздушно пространство. Украйна постоянно може да каже, че има причини за това, само че в случай че се позове на новите американски оръжия, въпросът бързо се усложнява.

Не е известно дали украинските военни към този момент се образоват да употребяват зенитно-ракетни комплекси Patriot или тяхното образование е единствено в проектите. Съединени американски щати не желаят да разкриват обществено какъв брой дълго продължава сходно образование, само че украинската войска към този момент е подготвена да употребява комплицирани оръжейни системи като Hymars.

Въпросът е какво в действителност ще пазят комплексите Patriot в Украйна? Поради своята специфичност те са извънредно ефикасни за отбрана да вземем за пример на една военна база, само че надали могат да бъдат ефикасни при отбраната на огромен град, изключително с размерите на Киев.
В съпоставяне със руските С-300,
употребявани от украинските сили, зенитно-ракетните системи Patriot имат по-мощни радари, само че имат и някои дефекти.

Има специалисти, които са скептични по отношение на успеваемостта им. Например в Саудитска Арабия системите Patriot се показаха зле в защитата против йеменските ракети на хутите. От 2015 година комплексите Patriot са били изумени от балистични ракети повече от 150 пъти, признават от Raytheon, американският производител на тези зенитно-ракетните системи.

Изглежда, че „ патриотите “ в Украйна ще бъдат по-скоро знак на американската честност към Киев, в сравнение с действително да създадат някаква смяна. Разбира се, всичко зависи от това Съединени американски щати какъв брой от тези зенитно-ракетни системи ще изпратят в Украйна. Ясно е, че Киев се нуждае от доста, колкото е допустимо повече, само че има потребност и от доста добре подготвен боен личен състав.

От друга страна, в случай че този спор се проточи с години, тогава изпращането на Patriot в Украйна може да бъде подготовка за дълготрайно подсилване на украинските сили. Разбира се, щом тези ЗРК се появят в Украйна, приоритет за съветските сили ще бъде да ги унищожат. Освен това те ще се опитат да схванат някои детайлности за тях. Американците по никакъв метод няма да са удовлетворени от вероятността за сходно проучване " от близко ", само че, съдейки по всичко, решението към този момент е взето.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР