Официалното посещение на българския премиер Николай Денков в Австрия е

...
Официалното посещение на българския премиер Николай Денков в Австрия е
Коментари Харесай

Австрийските медии: Денков не успя да убеди Нехамер за Шенген

Официалното посещаване на българския министър председател Николай Денков в Австрия е една от външнополитическите тематики в " Кроненцайтунг ", вестника с максимален тираж в страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Въпреки че натискът от страна на Европейския съюз и на опозицията непрестанно се усилва, федералното държавно управление се опълчва на присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство. Българският министър-председател получи явен отвод при визитата си във вторник във Виена ", написа ежедневникът.

Вестникът цитира думите на Нехамер: " Позицията на Австрия е ясна, сега не е допустимо разширение на Шенген " и показва предпоставките, които биха трансформирали тази позиция – унищожаване на границите сред страните в чертите на Шенген, по-добра отбрана на външните граници на Европейския съюз, по-бързо репатриране на мигрантите. Канцлерът акцентира, че позицията на Австрия " не е против България и Румъния ".

Българският министър председател не може да убеди Карл Нехамер, че приемането на неговата страна в Шенген ще усъвършенства битката против незаконната миграция, написа " Кроненцайтунг ". Нехамер похвали напъните на България в опазването на външната граница, а Денков посочи, че по въпроса с незаконната миграция сред двете страни имат идентична позиция. Българският мотив е, че в случай че България и Румъния са членове на Шенген, битката с незаконната миграция ще е доста по-ефективна.

Под заглавие " Премиерът на България упреква страните от Шенген в " изместване на проблемите " австрийската информационна организация АПА разгласява просторен материал за вчерашното посещаване на Николай Денков, базирайки се на изявление на журналиста Щефан Воспеник с българския министър председател. В него се споделя, че съгласно Денков причините на Австрия са " опрощение ".

АПА обобщава, че българският министър председател е отправил остра рецензия към страните, които постановат инспекции по границите със своите партньорски страни в битката с незаконната миграция. " С тези вътрешни граници казусът с незаконната миграция се трансферира от една страна към друга ", декларира Денков. Единственото общо решение е опазването на външните граници и връщането на лицата, които нямат право на престояване.

" В реалност ние имаме същата позиция като Австрия, тъй че би трябвало да работим за същинското решение вместо да заменяме един проблем с различен ", акцентира Денков след срещата си с Нехамер.

Денков отхвърля изрично причините на австрийския канцлер за вътрешношенгенските граници сред Германия и Австрия или сред Австрия и Унгария, заявявайки, че това няма нищо общо с влизащите през България мигранти. Те са дребна парченце от потока, приближаващ от изток или от юг. " Логически видяно за мен това е единствено едно положително опрощение, нищо друго, а и въобще се колебая дали това е едно положително опрощение ", споделя той.

Денков акцентира в изявлението, че през последните месеци България доста е подобрила защитата на границата си с Турция и броят на незаконно преминаващите границата е намалял два пъти и половина, което е сигнал за мигрантите, че би трябвало да търсят различен маршрут. В тази връзка той акцентира положителното съдействие с Турция.

В изявлението министър-председателят обръща внимание на преимуществата за Австрия от влизането на България в Шенген: прехвърлянето на сили за сигурност по границата с Турция, отпадането на опашките по границите, позитивните сигнали за страните претенденти за участие в Европейски Съюз от Западните Балкани. Аргументите са разумни, споделя българският политик, само че е належащо време те да се преработят и на политическо равнище. Намерението на министър-председателя е да сложи въпроса още тази седмица на срещата на високо ниво на Европейския съюз, отбелязва АПА.

В изявлението са наранени и други проблеми от интернационален темперамент. Денков показва угриженост за напреженията в Балканския район и приканва Европейския съюз за по-нататъшен ангажимент. Той изрича изрично мнение против ескалация на Близкоизточния спор, пледирайки за намиране на баланс сред нуждата от " изтриване " на терористичната формация " Хамас " и попречване на страданията на палестинското цивилно население. Ако тези старания са сполучливи, от линията Газа няма да пристигна нова бежанска вълна към Европа, предвижда политикът.

На въпроса дали Русия стои зад последния интернационален спор, Денков декларира: " Едно е ясно, че Русия печели от това. Доколко взе участие ще би трябвало да преценяват разследващите служби и военните ". Проевропейският политик, продължава АПА, удостовери поддръжката за Украйна в защитата й против агресора Русия.

Денков се стопира и на някои вътрешнополитически въпроси в изявлението. Той отбелязва, че в някои обществени медии в България има мощна проруска агитация и че от страната са изгонени съветски шпиони. Но обобщава, че две трети от обществото и от Народното събрание поддържат проевропейския курс на държавното управление. По негова преценка макар съществуването на известно напрежение в обединението държавното управление ще се оправи сполучливо.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР