Официалното откриване на празниците в Долината на тракийските царе е

...
Официалното откриване на празниците в Долината на тракийските царе е
Коментари Харесай

Богата програма на откриването на празниците в Долината на тракийските царе в Казанлък

Официалното разкриване на празниците в Долината на тракийските царе е през днешния ден на откритата сцена до Казанлъшката тракийска гробница в парка Тюблето. 

“Празниците в Долината на тракийските царе са към този момент с 16-годишна история в Казанлък. Акцентът им е наследството на тази впечатляваща тракийска просвета, което в рамките на нашето родно място е най-добре показано в Розовата котловина ", разяснява Момчил Маринов, шеф на историческия музей “Искра “ пред БНР.

Тазгодишното издание е с извънредно наситена стратегия. Същинската част на празниците стартира през днешния ден с трогателен обред в 20.30 часа при тракийската гробница - един от най-емблематичните обекти на ЮНЕСКО в нашата страна. Ще бъде връчена и премия на името на проф. Александър Фол. Тя се дава на учени и откриватели с огромен принос в проучването на тракийското завещание, само че и в неговото разпространение.

Кулминацията ще бъде на 6 септември, в деня на Съединението. Тогава край водите на язовир Копринка, които крият останките на столицата на тракийските владетели Севтополис и тяхната резиденция, Държавна опера Стара Загора ще показа танцовия театър “Нестинарка “. На 4 и 5 септември от трупата ще имат и други представления, в това число операта на Джакомо Пучини " Турандот ".
 Мистичната цивилизация на траките оживя пред могилата „ Шушманец “ в сърцето на Долината на тракийските царе Мистичната цивилизация на траките оживя пред могилата „ Шушманец “ в сърцето на Долината на тракийските царе
Легендата за античните траки за първи път оживя на могилата „ Шушманец “ със спектакъла „ Мистиката на Долината “ прочие..

Днес в 17.30 ч. в Исторически музей “Искра “ пък ще бъде открита представителна галерия, отдадена на царския цвят цинобър и неговото значение в тракийската и римската просвета. Изложбата ще бъде открита от проф. Валерия Фол.

Утре в 11.00 часа ще бъдат показани най-новите проучвания в музея.

Програмата на събитията може да се види на страницата на Община Казанлък.

 

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР