Официалното откриване на първата сесия на Стратегическия диалог България -

...
Официалното откриване на първата сесия на Стратегическия диалог България -
Коментари Харесай

Първият диалог България-САЩ - нищо ново и нищо ясно

Официалното разкриване на първата сесия на Стратегическия разговор България - Съединени американски щати. Отляво надясно - Матю Бойс, дипломат Херо Мустафа, министър председателят Бойко Борисов

© Юлия Лазарова Енергийната сигурност на България и защитата бяха безспорните акценти по време на първата сесия на Стратегическия разговор България – Съединени американски щати, като енергетиката в действителност се очерта като тематиката на деня, доколкото незабавно след откриването Борисов отпътува за следобедната гала по откриването на газопровода " Турски поток " в Истанбул дружно с президентите Владимир Путин и Реджеб Ердоган. Програмата на днешната първа сесия включваше пет панела, тематично разграничени - сигурност и защита, стопанска система и търговия, енергетика, 5G връзки, господство на правото.

Извън това - новината, че асистент секретарят по консулските въпроси на Държавния департамент на Съединени американски щати ще дойде в България през март 2020 година, с цел да организира диалози за вероятно отпадане на визите за български жители. И заявката, че България и Съединени американски щати ще ускоряват съдействието си по развиване на 5G мрежи, като предизвикват присъединяване на изпитани и надеждни снабдители на мрежови устройства и програмен продукт и снабдители на услуги, като се вземат поради оценките за рисков профил, както и да се предизвикват рамки, които насърчават оптимални старания за отбрана на 5G мрежите от нерегламентиран достъп или интервенция.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Най-неясно е посланието по натоварената с доста упования тематика за подсилване на демокрацията и върховенството на закона, което съдържа тъкмо четири обтекаеми и пожелателни фрази, които по-скоро провокират неразбиране. " Сред нашите основни цели са гарантирането самостоятелните органи да запазят самостоятелността и партийната си необвързаност, разширението на уравновесения достъп до Конституционния съд и обмена на положителни практики за по-голяма самостоятелност на правосъдните органи и прокурорска отчетност ", гласи най-конкретното.

Стратегическият разговор България-САЩ е посочен като продължение на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с президента Доналд Тръмп през ноември 2019 година в Съединени американски щати. Съвместното изказване на Тръмп и Борисов след срещата им в действителност приключва с изречението, че " Съединените щати и България поемат ангажимент да организират постоянен стратегически разговор сред нашите две народи през 2020 година и по-късно ". Информацията, че първата сесия в границите на този разговор ще се организира в сряда, 8 януари, бе оповестена два дни по-рано – в понеделник, след срещите на американския дипломат Херо Мустафа с премиера Борисов и обособени министри, в границите на уточняване на параметрите на срещата.

За присъединяване в разговора в София трябваше да дойде асистент държавният секретар Дейвид Хейл, само че през днешния ден сутринта стана ясно, че вместо него за срещата е дошъл негов заместител Матю Бойс, секретар за Централна Европа. Хейл е останал в Съединени американски щати по гледище на държавния секретар Майк Помпео поради напрежението с Иран, изясни дипломат Мустафа при формалното разкриване на първата сесия взаимно с премиера Бойко Борисов.

Енергийна сигурност

Съединени американски щати приветстват решението на държавното управление, признато на съвещанието му през днешния ден, до момента в който се организираше двустранната среща, българската страна да придобие 20 % от плана за създаване на терминал за полутечен природен газ край Александруполис в Северна Гърция, посредством държавната компания " Булгартрансгаз " ЕАД (повече за решението вижте тук). " Считаме, че интерконекторът и плаващата платформа дружно ще покачат в огромна степен енергийната диверсификация на България, ще придвижат България доста в посока превръщането й в районен газов център (хъб) и ще спомогнат за значителен и взаимноизгоден растеж в двустранната търговия. Ние също по този начин ще продължим диалозите си по отношение на либерализацията на българския вътрешен газов пазар, което ще разреши на страната да се възползва богато от превръщането си в районен център за газова търговия ", се споделя в заключителното резюме.

В близко бъдеще Съединени американски щати ще изпратят в България нов експертен екип, който да направи оценка и да спомага на България да развие своята газова инфраструктура, както и да прегледа опциите за развиване на хидроенергийни и други възобновими енергийни източници за превръщането на страната в районен енергиен център (хъб) и поощряване на енергийната диверсификация на територията на Балканите, се сочи още там. В сходство с разпоредбите на Европейски Съюз България ще подсигурява експедитивна диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво.

Енергийната сигурност и диверсификацията беше главната тематика и на взаимното изказване на на Тръмп и Боросов след сращата им на 25 ноември м. година, където се споделя, че Съединени американски щати имат намерение да изпратят механически екип в България за изследване на опциите за по-нататъшно съдействие в разнообразни области на енергетиката, в това число и ядрената; за създаване единствено на енергийни планове, които имат ясна икономическа основа или комерсиална нужда

Преди старта на сесията сутринта Борисов още веднъж повтори тезата си, че в Бългапия се строи " Балкански поток ", който не е продължение на " Турски поток " (какво се крие зад това гледище вижте тук), а България построява лична газопреносна система с най-мощните американски компресори. Преди месец се наложи Борисов да твърди съветския президент Владимир Путин, че България никога не бави, освен това съзнателно строителството на правата от " Турски поток " през българска територия. По същото време Съединени американски щати постановиха наказания върху градежа на " Северен поток - 2 " и " Турски поток ".

При формалното разкриване на газопровода в сряда в Истанбул и съветският президент Путин, и турският Ердоган акцентираха, че по него ще се доставя газ за Европа през България и Сърбия, които са част от плана.

Борисов акцентира още веднъж и нуждата от създаване на АЕЦ " Белене ", което " ще бъде изпълнено по най-хубавия и транспарантен вероятен метод в една правова страна. "

Пътна карта за съдействие в защитата

България и Съединени американски щати се договориха да очертаят общите си цели в региона на защитата в пътна карта за двустранно съдействие с десетгодишен небосвод. Един от главните акценти в нея ще е сигурността в Черноморския район, съдействието в региона на морската ситуационна информираност и съответно - напъните на България за основаване на военноморски координационен център във Варна. Планът е първият вид на десетгодишната пътна карта да бъде сменен през април т. година, а по-късно тази година да бъде подписан и окончеталният текст.

Други цели са кооперирането в региона на киберсигурността и модернизацията на българските въоръжени сили, за които занапред ще бъдат очертавани съответните ограничения.

Падането на визите

Още във встъпителното си изказване при откриването на срещата премирерът Борисов изрази убеденост, че визите могат да паднат " в границите на година-година и нещо ", като в същото време " сега сме под 10% в отхвърли на визи ".

В заключителния документ се споделя, че не престават диалозите, с цел да се подкрепи България да извърши условията за безвизово пътешестване – както в двустранен формат, по този начин и в тристранния развой с Европейския съюз. " Поздравяваме България за забележителната работа, в това число в региона на инспекция на пасажери и обмена на информация. За първи път помощник-държавният секретар по консулските въпроси на Съединени американски щати ще посети България през март 2020 година, с цел да продължи тези полемики ", се сочи още там.

" Този стратегически разговор не е бюрократичен жест, който да е от изгода единствено за Съединени американски щати - всичко което вършим през днешния ден с нашите български съдружници ще от изгода за българския народ, за гордата и чудесна България ", съобщи при откриването на срещата дипломат Херо Мустафа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР