Официалното откриване на новата камерна зала в Областна администрация -

...
Официалното откриване на новата камерна зала в Областна администрация -
Коментари Харесай

Откриват нова камерна зала в Пловдив

Официалното разкриване на новата камерна зала в Областна администрация - Пловдив ще се състои на следващия ден от 18.00 часа. Всички културни събития в залата, която разполага с доста добра естествена звучност, ще се организират под егидата на Здравко Димитров, който нееднократно е засвидетелствал поддръжката и ангажираността си към хората на духа.
Първият концерт, който е с вход свободен, ще даде старт на богата и наситена с културни събития стратегия, ще събере феновете на Пучини, с цел да се насладят на един обичан и потвърден креативен тандем - тенорът Ивайло Михайлов и пианистката Мария Калоферова.

Концертът ще показа цикъла " Песните на Пучини ", а композициите, включени в програмата, сами по себе си ще изненадат всички фенове на композитора, тъй като са малко познати и стават публично притежание едвам през 1987 година, когато един от най-големите откриватели на творчеството на Пучини - Майкъл Кей ги разгласява. Ивайло Михайлов ще показа песни за глас и пиано, които не са тясно свързани с театъра, само че са предопределени за ценители, които намират удоволствието от изкуството в по-сериозната музика.

Песните са композирани през най-плодотворните години на Пучини, като огромна част от тях са написани инцидентно, по избран мотив или по гледище на близки и другари. Някои от тях са били композирани по поръчка на образователни заведения, други като романси, предопределени за приеми, и са били оповестени в периодически музикални издания.

Романсът "A te " е написан в интервала 1874 - 1880-та година, когато Пучини е учил комбинация при Карло Анджелони в Института " Пачини ". " Salve Regina " и "Mentia l'avvizo " са композирани по време на следването му в Миланската консерватория. Песента "Canto d'anime " е написана през 1904 особено за " грамофона " по поръчка на Алфредо Микаелис, притежател на грамофонна компания. Пучини написа превъзходната ария " Casa mia " / "Къща моя "/ по молба на Едоардо де Фонсека, редактор, който я включва в публикация, оповестена в списанието "La casa " / " Къща "/. 

В публикацията Пучини разказва и споделя за своите резиденции в Торе дел'Лаго, Киатри и Абетоне. С "L'uccelino " / "Птиченцето "/, приспивна ария, написана за детето на негов другар, с "Terra e mare " / "Земя и море "/, написана за Де Фонсека за " Годишен албум за изкуства и писма ", и с " Новисима - 1902 ", Пучини доближава високото равнище на сполучлив песенен композитор.

Острият музикален слух ще улови, че Пучини напълно не е устоял на изкушението да употребява тези песни като претекстове и в своите опери. Както споделя Майкъл Кей: песните са като ранни мисли за бъдещи опери. Така да вземем за пример фамозната песен на Де Грийо от операта "Манон Леско " е построена върху Mentia l'Avviso - речитатив и песен за тенор и пиано. Основата на квартета от трето деяние на " Бохеми " е песента "Sole e amore " / "Слънце и обич "/, матината, написана от Пучини осем години по-рано. В " Тоска " и " Мадам Бътерфлай " се чува ехтене от към този момент родени от перото на Пучини мелодии. 

Една от тях е "Avanti Urania " /Напред, Темида! ", композирана от Пучини за неговия огромен другар и филантроп Маркиз Карло Джинори-Лищи /Къдравия/. Другата е "Inno a Diana " / "Химн на Диана "/, написана за ловните дружинки и отдадена на всички ловци в Италия. "Canto d'anime " /Песен на душите/ е прототипът на арията на Ринучо от операта " Джанни Скики ". "Morire " /Да умреш/ е употребена два пъти - в албум продаван с благотворителна цел от италианския Червен кръст по време на Първата Световна Война и като встъпителна песен на Руджеро във втората версия на " Лястовичката ". Съществуват доста други образци за потреблението на песните от Пучини, а също по този начин и на инструментални творби в композирането на неговите опери.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР