Официалното откриване на летния сезон в България преди месец дойде

...
Официалното откриване на летния сезон в България преди месец дойде
Коментари Харесай

Буреносни облаци над българския туризъм насред лято

Официалното разкриване на летния сезон в България преди месец пристигна с упоритости за триумф и даже възстановяване на индикаторите по отношение на предпандемичната година. Към края на месец юни обаче обстановката в бранша изцяло кореспондира с метеорологичните условия – облаци, дъжд и липса на вяра за същинско лято.

Слънчев бряг в никакъв случай не е бил в по-добро положение. Но няма туристи, няма по какъв начин и да има “, сподели пред Economic.bg Веселин Налбантов, притежател на хотел в курорта и член на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БАБХ).

За липса на туристи и пусти улици сигнализират хотелиери и в Албена, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена.

Но за какво ставаме очевидци на това, откакто няколко следващи месеца националната статистика регистрира върхове в бранш „ Туризъм “?

Според сектора аргументите са: неприятна реклама, липса на задоволително тласъци за бизнеса и закъснялото лято.

Първо се появи това неразбирателство в служебния кабинет като министър на туризма, а в този момент плъзна нещо, което не зависи от нас. Морето е чисто, обслужването е на равнище, а пристигналите туристи са във екстаз “, твърди Налбантов.

Той засяга разрушаването на  стената на язовир „ Нова Каховка “ в Украйна и изливането на милиарди кубически метра вода, която повлече по пътя си разнообразни боклуци, в това число и пестициди. И породи въпросът какви биха могли да бъдат следствията за Черно море и нечиста ли е водата. По последни данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) няма заплаха и е открито замърсяване единствено в региона на Одеса.

Налбантов е на мнение обаче, че това не е задоволително и би трябвало всеобща положителна реклама.

Всички дружно. Всички би трябвало да сме част от позитивната реклама. Няма по какъв начин да има туристи. Антиреклама на мръсно море в комбиниране с неприятно време “, споделя той.

И споделя за многочислени случаи, при които пристигайки посетители в хотела споделят, че доста са се тормозили дали въобще да дойдат, тъй като не са чували положителни мнения за българските курорти.

Според Румен Мончев, хотелиер в Слънчев бряг, „ проблемите идват от закъснялото лято “.

По отношение на тази целенасочена антиреклама, че морето е мръсно, няма нищо такова. Умните хора си идват. Да, има и такива, които се отхвърлят, само че не считам, че ще са повече “, споделя още той.

Голямо значение има обслужването и чистотата. " Доста българи избират Гърция, тъй като това, което получават там, е по-добро. Свидетели сме на празни курорти, само че за това има и много външни фактори, несъмнено ", счита Десислава Алексова, самостоятелен член на Българската Туристическа Камара (БТК).

Според нея би трябвало да има национална политика. Освен това трябват и тласъци за бизнеса. Но с изключение на всичко друго – не би трябвало да се не помни и вътрешния туризъм.

Но без първокласен артикул... При нас по-скоро казусът е, че би трябвало да наблегнем на съотношението цена/качество. “

Единственият, който не вижда проблем, е Румен Драганов, шеф на Института за разбори и оценки в туризма. Той разяснява пред Economic.bg, че всичко е повече от добре и туристи има на всички места.

Моите наблюдения са, че туризма върви доста добре. София е цялостна с туристи. Погледнете през прозореца и ще ги видите. Всички данни го потвърждават “, безапелационен е той.

Драганов не счита, че хотелиерите имат право и не има вяра, че туризмът не се развива добре все още.
Нов министър, нова вяра
Отчитането на сполучлив сезон е един от главните цели на новия министър на туризма Зарица Динкова. Въпреки че огромна част от сектора не беше склонен с нейното предопределение, тя даде сериозна поръчка за работа и даже даде обещание да осъществя по този начин нужния Туристически гаранционен фонд.
 „ Активна работа “: Пореден министър с заричане за туристически гаранционен фондПопулярни дестинации
Най-големият британски туроператор, TUI, разгласи, че най-популярните дестинации за това лято са Гърция, Турция и Палма де Майорка. Като особено за Гърция компанията възнамерява да удължи туристическия сезон до ноември.

Очаква се тазгодишният сезон да бъде изключително мощен, до момента в който през последните седмици броят на пътуващите надвиши този от 2019 година за първи път “, уточни в изказване шефът на TUI Германия Щефан Баумерт.

По думите му резервациите тази година са направени много по-рано за по-добра оферта, защото всички цени са по-високи от преди пандемията.

Интересът към пътуването е толкоз огромен, че в някои дестинации се наложи да желаяме спомагателни кревати “, прибавя той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР