Официално в България науката смята, че няма доказана запазена корона

...
Официално в България науката смята, че няма доказана запазена корона
Коментари Харесай

Урок по история: Пази ли Виена единствената българска корона на Цар Иван Шишман

Официално в България науката счита, че няма потвърдена непокътната корона на български цар от Първата и Второта български страни.

И въпреки всичко вяра има.

Всеки, който посети Съкровищницата на Хабсбургите във Виена, ще види короната на Ищван (Стефан) Бочкай, за която някои учени подозират, че е принадлежала на българските владетели от Второто царство.

Според откриватели короната е направена в Персия, тежи 1.88 кг и е висока 23.5 см. Обсипана е със скъпоценни камъни, много примитивно шлифовани, споделя БНР.

Увенчана е с връх от зелен камък (вероятно не изключително добре обработен смарагд). Перлите са подредени в радиални линии. Основата на короната също е от два реда бисери. Отпред е инкрустиран трудноразличим кръст.

Тъй като Персия по времето на Второто българско царство е била към този момент напълно ислямизирана, съществуването на кръст в челото на короната значи, че или тя е правена по поръчка за християнски държател, или е направена с персийски техники в християнска страна.

Изследователят Салай-Бароти стартира концепцията, че царственото бижу е короната на Ищван (Стефан) Бочкай, дадена му от султан Ахмед I през 1605 година като премия за неговия съюз с турците. Но преди този момент е принадлежала на цар Иван Шишман.

Фреска от 14-и век от манастира в село Лесново пък демонстрира цар Стефан Душан с съвсем същата корона.

И съгласно Тамаш Еньо Секереш, който живее в София, короната на българския цар Иван Шишман не е изчезнала безследно!

 



Цар Иван Шишман, изобразен с корона в Лондонското Евангелие.

Короната във Виена.



Аргументите му са следните: по времето на 150-годишното отчасти турско иго на Унгария Ищван Бочкай владеел Княжество Трансилвания (Източна Унгария). През 1605 г.  той е заплатен от турския султан Ахмед I короната на цар Иван Шишман, последния държател на второто българско царство. Тя е известна като " Бочкай корона ". Всъщност, Трансилвания е някогашна българска територия до основаването на унгарската страна. Предполага се, че короната на Иван Шишман е същата, която цар Калоян получава през 1204 година от римския папа.

 

Императорската съкровищница, която се намира в един от вътрешните дворове на двореца Хофбург във Виена, се конкурира само с Елмазния фонд на Русия или Трезора на Забранения град в Китай.

Събрала полезности, надживели превратностите на времето от над хиляда години история, тя показва регалиите на императорската и църковна власт, скъпоценни камъни, редки творби на ювелирното изкуство, гоблени, паметни предмети.

През 2015 година Короната на българските владетели от втората българска страна беше възобновена по поръчка на Националния исторически музей (НИМ) и изложена в него.

Цар Калоян е първият държател, който поставя този знак на главата си след пет години договаряния с папата.

До 1395 година неговата корона носят всички български царе.

Съдбата на истинските български корони е печална.

Короната на Първото българско царство е пленена в Преслав, дружно с цар Борис II през 971 година Това се е случило при завладяването на столицата от войските на византийския император Йоан Цимисхий.

Тя е била отнесена в Константинопол и там следите й се губят.

Същото се е случило и с короните, носени от цар Роман, покорен в Скопие през 992 година, и с тази на цар Самуил в 1018 година

1204 г. папа Инокентий III е подарил корона на цар Калоян, направена във Ватикана. Тази корона носят всички български царе до Иван Шишман.

Смята се, че през 1395 година обаче тя попаднала в ръцете на турците и следите й са се изгубили, само че дали е по този начин?

Копието на короната на Калоян е направено по фотографските изображения на стенописи от Боянската черква и Бачковския манастир.



Всички материали, както и работата по короната, са дарения. Златото (1.5 кг) е от огромен притежател на дружество за цветни метали, поискал анонимност, бисерите и скъпоценните камъни са от Елена Василева, а работата е на ювелира Стойчо Везенков, прецизират от НИМ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР