Официално пролетта вече настъпи, а термометрите показват все по-високи стойности.

...
Официално пролетта вече настъпи, а термометрите показват все по-високи стойности.
Коментари Харесай

Мързелива разходка за уикенда: По АМ Тракия до красив водопад СНИМКИ

Официално пролетта към този момент настъпи, а термометрите демонстрират все по-високи стойности. С това и времето за разходки е все по-приятно.

За това ви предлагаме една дестинации за разходка, която ще допадне на доста от вас. Тя е доста подобаваща за хора, които още не са " във форма " или такива, които не си падат по дългите преходи.

Става дума за Костенския водопад. Както подозирате от името му, той се намира до Костенец. Природна забележителност, ситуирана на река Чавча в Рила планина. Отстои на 3 км южно от село Костенец, на 6 км в същата посока от град Костенец, на 35 км източно от к.к Боровец и на 79 км югоизточно от столицата София и на към 100 км от Пловдив.

Мястото е такова, че паркирате колата, изкачвате няколко стъпала и към този момент сте в подножието на водопада. Началото на пътека е маркирано с дървена арка с табела, на която са изписани стихове на Иван Вазов, отдадени на тъкмо този водопад.

След това от 3 до 5 минути вървене по стълби и мостчета ще ви води до водната завеса, която се спуска измежду извисяващи се скали.





Височината на пада на водата е към 12 м. Най – огромен размер водни количества се изливат напролет с топенето на снеговете, през лятото водата понижава, а през зимата при ниски температури целият водопад замръзва.





Костенският водопад е първоначален пункт за главните туристически направления в северния дял на Рила планина в посока Белмекен: Вили Костенец - по поречието на река Чавча до хижа Белмекен; Водопада - хижа Гургулица – хижа Белмекен; курорт Вили Костенец – Спортен комплекс “Белмекен ”. Така че, можете да набележите маршрут и за различен път, когато сте по-подготвени.



Снимки: Марияна Младенова
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР