Официално пролетта може и да настъпва на 20 март, но

...
Официално пролетта може и да настъпва на 20 март, но
Коментари Харесай

Пролетта идва този уикенд с много слънце

Официално пролетта може и да настава на 20 март, само че пролетното време ще ни зарадва много по-рано и още този уикенд ще се радваме на слънце и високи температури.

Днес облачността ще е раздрана, на доста места до най-вече слънчево. По-значителна ще се задържи над източните региони, само че до вечерта и там ще се раздра и намалее. Ще духа слаб, в североизточните региони – до сдържан западен вятър. Максималните температури ще са сред 11 и 16 градуса.

Над Черноморието

облачността ще е по-често забележителна, само че превалявания не се чакат. Ще духа слаб до сдържан западен вятър, на север от нос Калиакра – южен. Максималните температури ще са сред 9 и 12 градуса. Температура6та на морската вода е 5-7 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините

ще доминира слънчево време. Над Рило-Родопската област ще има висока облачност, а преди обяд в източните региони ще има по-значителна ниска. Ще духа сдържан, по билата и краткотрайно мощен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 9 градуса, на 2000 метра – към 2 градуса.

През почивните дни

ще доминира слънчево време, в неделя от запад ще стартира заоблачаване. Ще духа слаб югозападен вятър. Температурите ще се покачат и в неделя оптималните ще бъдат сред 17 и 22 градуса, а минималните – сред 3 и 8 градуса.

Климатологът доцент Георги Рачев разяснява и обстановката в Северозападна България, където преливат язовири и реки в „ Здравей, България “ по NOVA: „ Ударното стопляне към 3 март не се случи, а това стана последователно. В резултат на това са и тези местни разливи.

В България наводняване от снеготопене поради високи температури няма по какъв начин да се случи .

Разливи на реки обаче може да се следят. Наводнения стават, когато при същото състояние падне и изобилен дъжд”.

Добрата вест е, че няма да има превалявания тези дни. В неделя и понеделник температурите ще доближат 20 градуса. Очаква се в първия работен ден от новата седмица да превали в късния следобяд в Западна България. В Източна ще остане топло и слънчево.

Във вторник снеготопенето във високите елементи на планините дружно с дъжда може да образува малко по-високи талази. „ Не виждам нищо пагубно през идващите дни”, успокои специалистът.

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg.



За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР