Официално приемането на еврото се отлага поне с годинаБългария няма

...
Официално приемането на еврото се отлага поне с годинаБългария няма
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Еврото се отлага; Защо България е толкова бедна?

Официално приемането на еврото се отсрочва най-малко с година
България няма да се причисли към еврозоната на 1 януари 2024 година, както беше планувано. Причината е, че депутатите в 48-ото Народно заседание не одобриха нужните законопроекти, а също така страната не дава отговор на критерия за инфлация. Това заяви финансовият министър Росица Велкова по  време на конференция в петък. Тя изясни, че са извършени съвещания с ръководителя на Еврогрупата Паскал Донахю и с изпълнителния заместник-председател по въпросите на стопанската система Валдис Домбровскис и е взето решение България да не подава конвергентен отчет в края на февруари.
Комисия за защита на конкуренцията санкции „ Лукойл “ с 68 млн. лева за корист с господстващо състояние
След година и половина следствие и след смяна на политическата и геополитическата обстановка, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) най-сетне откри корист с господстващото състояние на „ Лукойл България “ ЕООД. За откритото пазарно нарушаване компанията с съветска благосъстоятелност е санкционирана с 67.8 млн. лева
Строителят на газовата връзка с Гърция ще заплати близо €15 млн. наказателна клауза
Дългият спор, който заплашваше да наруши българо-гръцките връзки в региона на енергетиката поради забавянето на интерконектора (IGB), завърши. Компанията оператор „ Ай Си Джи Би “ АД (ICGB) и гръцкият реализатор на плана J&P Avax са се разбрали за дължимата наказателна клауза по забавянето след няколкомесечни договаряния.
Защо България е толкоз бедна? ChatGPT има отговор
България е най-бедната страна в Европейския съюз. Тази констатация в никакъв случай не се пропуща, когато огромно западно издание написа за страната. И макар че за някои икономисти последните 30 години са стопански „ Златен век “ за България, сравнителните данни са безапелационни – страната изостава доста от Запада.
„ Занаятът възпитава “: Ателието на Искра и задачата ѝ да съживи българските обичаи
Сарач е едно далечно, за мнозина непознато в наши дни, определение за майстор. Човек, чиято душа и сърце са напълно отдадени на ръчна направа на кожени произведения, всяко едно от които – неповторимо и само по рода си. Сарач не е просто специалност. Да бъдеш сарач е предопределение, което осмисля дните ти и придава изключително вълнуващи чувства в живота ти.
Изкуственият разсъдък ще преобрази профила на програмиста
Изкуственият разсъдък е тук от дълго време, само че нововъведенията, които в този момент се задават на хоризонта, може да се окажат трамплин за фундаментални промени. Как ще се отразят те на световната стопанска система и в частност на България? Каква е ролята на високотехнологичната промишленост и за какво е сериозно значимо този път трансформацията да не бъде проспана? Защо вносът на фрагменти извън не е заплашителен и по какъв начин да се подтиква основаването на такива в страната посредством основаването на нови IT учебни заведения? 
„ Туризмът не стартира от през днешния ден “: Секторът в България би трябвало да стане резистентен
Туризмът не стартира от през днешния ден. Мисията ни е да сътворяваме условия за развиване, повишение на конкурентноспособността и качеството в бранша. Без да работим дружно, това няма по какъв начин да се случи.
Тихомълком АПИ пусна поръчки за поддръжка на пътища за 3.6 милиарда лева
Без да го афишира обществено – посредством прессъобщение или на уеб страницата си – Агенция „ Пътна инфраструктура “ започва мегатърговете за настоящ ремонт и поддръжка (ТРП) на пътища. Общата планирана стойност на поръчките е над 3.6 милиарда лева без Данък добавена стойност, като определените компании ще правят действия по пътната мрежа за интервал от 4 години.
Рестарт на нефтопровода „ Бургас – Александруполис “, само че в противоположна посока
Проектът за създаване на нефтопровода „ Александруполис – Бургас “ бе рестартиран през днешния ден с сключване на Меморандум за съдействие от българска и гръцка страна. Документът бе подписан от служебния министър на енергетиката Росен Христов и гръцкият му сътрудник Костас Скрекас и по неговата сила ще се изследва още веднъж опцията за реализацията на тръбопровода.
Как се построява сполучлив бранд? Българският туризъм още се чуди
Изграждането на бранд от нулата. Това е голямото предизвикателство за всяка компания, а когато приказваме за българския туризъм, провокациите са още по-големи. Една от аргументите е отрицателният имидж, който, за жалост, имат огромна част от дестинациите в страната.
България получава 1 милиарда лева по REPowerEU, само че би трябвало да побърза
Всеки ден попадаме на вести за това какъв брой европейски пари получава страната ни, с цел да промени образа си, да подкрепи жителите и бизнеса. Няма и година откогато беше контрактуван Планът ни за възобновяване и резистентност в размер на 12 милиарда лева, а България наподобява още не е стигнала до средата с осъществяването му.
Държавата отвори една от най-важните за бизнеса стратегии по ПВУ
Държавата отвори за кандидатстване една от най-важните за бизнеса стратегии по Плана за възобновяване и резистентност на България (ПВУ). Процедурата е ориентирана към фирмите в България, които желаят да изградят свои нови ВЕИ съоръжения в задължителна комбинация с акумулатори за локално предпазване на сила.
Земетресението в Турция връща на дневен ред паспортите на постройките в България
Наредбата за техническите паспорти на остарели здания да се осъвремени в по-лек вид от предходния. Това предлага ръководителят на Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП) инж. Марин Гергов. Предложението ще бъде показано публично на районния министър Иван Шишков, като задачата е да стане ясно за кои здания има възможен риск при земетресение.
Инфлацията в България още веднъж леко се забавя
Годишната инфлация в България се забавя през януари – за четвърти следващ месец. Средното повишаване на кошницата от артикули и услуги на националната статистика през първия месец от новата година доближава 16.4% и е най-ниското от лятото на предходната година. Охлаждането значително се дължи на по-високата база за съпоставяне по отношение на януари 2022 година, когато инфлацията набираше скорост. Пикът ѝ пък бе през септември, когато тя удари връх за последния близо четвърт век.
Търсенето на парцели в курортите е рестартирано
2022-ра беше рекордна за пазара на недвижими парцели в България. Жилищата в огромните градове означиха растежи на цените от към и над 20%, а ваканционният сегмент последва компактно тези трендове. В някои от курортите повишаването беше даже по-осезаемо – с над 25% на годишна база. По-бърз ритъм на напредък беше регистриран през второто полугодие и в края на 2022 година, когато цените в курортите доближиха равнища, невиждани от 10 – 15 години.
Българска народна банка позволи сливането на KBC Банк и ОББ
Българската национална банка даде позволение за сливането на KBC Банк и Обединена българска банка. Двете сдружения, благосъстоятелност на белгийската KBC Group, функционираха редом в продължение на към половин година, до момента в който тече финалната процедура за тяхното обединяване. С днешното решение на централната банка, в осъществяване на директива на Европейската централна банка (ЕЦБ), се завършват регулаторните процедури по банковата консолидация.
Средната заплата в България приближава 2000 лева
Средната брутна заплата в България пораства на всяко тримесечие през миналата година и наклонността за растеж се резервира до края на 2022 година, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). През последното тримесечие на предходната година междинната месечна брутна заплата доближава 1879 лева и се усилва със 7.8% по отношение на летния интервал. 
Летище „ Узунджово “ – врата за арабски вложения в България?
Може ли хасковското летище „ Узунджово “ да се трансформира във врата на Близкия изток към Европейския съюз? Може и да е допустимо, само че единствено в случай че ползата на Саудитска Арабия към превръщането му в карго зона прерасне в същинска инвестиция. За момента обаче всичко е в областта на положителните планове, защото договарянията с арабската страна не престават, става ясно от отговор на Министерство на стопанската система и промишлеността за Economic.bg.
Облаците над българската стопанска система се сгъстяват
Брутният вътрешен артикул на България през четвъртото тримесечие на 2022 година се е нараснал с 2.1% по отношение на същия интервал на предходната година. Експресните данни на Националния статистически институт (НСИ) демонстрират още, че стопанската система през есента и началото на зимния сезон, който се оказа с меко време, е повишена с 0.5% по отношение на летния интервал. НСИ записва нарастването на фона на политическа рецесия в страната и на от ден на ден признаци за утежняване на външната икономическа среда.
Подкаст | Какво е енергийното бъдеще на България?
„ Много е значимо България да е пращала постоянно парите на „ Газпром “ в долари, с цел да се вижда, че тези количества са били изисквани и от „ Газпром “ е пречката. Това ще е решаващо при едно следващо решение “ – във връзка опасността от арбитражно дело против България поради отхвърли да заплаща на Москва по рубловата скица на Путин.
В София ще проработи първият „ интелигентен “ хотел
Българската компания за интериорен дизайн Ligna Group, която работи в Hilton и Marriott International, започва нов план – този път тук в България. Компанията е напът да пусне на пазара бранд, който да ръководи дребни фамилни хотели благодарение на дигитализацията. Повече за задачите, концепцията и реализацията на плана, беседваме с ръководещия шеф в Ligna Group Геновева Христова.
Горанов за глобите по „ Магнитски “: Американските управляващи са подведени
Американските управляващи са подведени, а претекстовете, с които Съединени американски щати наложи наказания по закона „ Магнитски “ на някогашния финансов министър Владислав Горанов, са фактологически погрешни. Това съобщи самият той в изявление за BTV.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР