Официално: повече от 25 века след като е бил построен

...
Официално: повече от 25 века след като е бил построен
Коментари Харесай

Гърция готви мерки, за да овладее растящия брой посетители на Акропола

Официално: повече от 25 века откакто е бил издигнат и съвсем 200 години откакто е почнал да притегля туристи, Акрополът ще одобри политики за надзор на тълпите поради растящия брой гости, написа " Гардиън ".

Безпрецедентните опашки, забележителното нарастване на посетителите след пандемията от COVID-19 и неконтролируемите подиуми на входа на светилището подтикнаха гръцкото държавно управление да предприеме дейности.

" Мерките ще бъдат напълно приложени до края на месеца ", разгласи неотдавна министърът на културата на страната Лина Мендони. " Посещенията единствено през юни и началото на юли са се нараснали с 80% спрямо 2019 година "
Система за времеви шпации, бързи входни точки за проведени туристически групи и електронни билети са измежду стъпките, които съгласно чиновниците ще оказват помощ за облекчение на тапите.

Като най-посещавано място в страната се счита, че Акрополът притегля повече от 17 хиляди души на ден - отражение на несъразмерния туризъм, който засегна Гърция през последните години.

Надеждите са, че откакто бъдат приложени, политиките ще облекчат казуса с опашките, остър от идването на големи круизни кораби.

" В предишното тези круизни кораби имаха потенциала да транспортират няколко хиляди, популацията на огромно село ", сподели Лисандрос Цилидис, президент на Федерацията на гръцките асоциации на туристическите организации, приветствайки ограниченията. " Сега корабите са толкоз огромни, че имате размерите на дребна страна на борда и най-малко 30% от всички тези пасажери имат авансово закупени билети за посещаване на Акропола. "

На 72 години, Цилидис е видял по какъв начин Гърция се трансформира от известна, въпреки и по-слабо известна средиземноморска дестинация през 70-те години на предишния век в една от трите най-посещавани страни на планетата през 2022 година

" Никой не би могъл да си го показа ", споделя той. " Тогава Гърция привличаше 7 милиона туристи; в този момент това число е повече от 30 милиона, три пъти повече от нашето население. "

Екскурзоводите все по-често приказват за хора, които припадат в жегата в регион, където всяка интервенция е противоречива заради свещения темперамент на мястото.

 Българинът Иван не съзнавал какъв брой е остарял Колизеят, преди да го надраска Българинът Иван не съзнавал какъв брой е остарял Колизеят, преди да го надраска

" Дадох указания да се откри метод да може да се повдигнат сенници тук-там, които (не се считат за) чувствителни ", сподели Мендони, която прекара огромна част от първата си седмица още веднъж на поста - след преназначаването ѝ - наблюдавайки тълпите на Акропола. " И на дискретни места ще се уверим, че има вода отвън обекта. "

Обявявайки новия проект за ръководство на посетителите, Мендони повдигна вероятността за спомагателни интервенции, като сподели, че тапите на мястото в последна сметка могат да бъдат решени единствено в случай че величественият портал на Акропола бъде уголемен.

В петък Манолис Корес, архитектът, който оглавява Комитета за запазване на паметниците на Акропола, сподели пред " Обзървър ", че счита, че работата няма да отнеме повече от 10 месеца, в случай че се съблюдава " добре квалифициран график ".
Възможността за промени надали ще бъде подмината с лека ръка на фона на митингите, че измененията - в това число въвеждането на осветлен, ултрамодерен асансьор - са съдействали повече за всеобщия туризъм, в сравнение с за спасяването на мястото.
Мендони не е съгласна. " Ако не бяхме създали коридорите ", сподели тя, имайки поради бетонни пътеки, Акрополът през днешния ден щеше да бъде съвсем неосъществим за посещаване монумент. "

Археолог по специалност, Мендони управлява монтирането на бетонни пътеки през елементи от скалата, върху която са храмовете, по време на първия си мандат на поста. Пътеките, основани по време на пандемията, когато Партенонът беше затворен за визити, бяха остро подложени на критика.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР