Официално е открит Суецкият каналПрочетете ощеСуецкият канал е плавателен канал

...
Официално е открит Суецкият каналПрочетете ощеСуецкият канал е плавателен канал
Коментари Харесай

На този ден: Официално е открит Суецкият канал

Официално е открит Суецкият канал
Прочетете още
Суецкият канал е плавателен канал в Египет, пресичащ Суецкия провлак и свързващ Средиземно море и Червено море. Каналът бележи условната граница сред Африка и Азия и съставлява съкратена връзка сред Атлантическия и Индийския океан. При първичното му разкриване през ноември 1869 година каналът има дължина 164 km и дълбочина 8 m. След многократни разширения, през 2010 година Суецкият канал има дължина 193,30 km, дълбочина 24 m и ширина 205 m. През 2015 година каналът е уголемен в допълнение и придвижването става в двете посоки.

В северния завършек на канала се намират градовете Порт Саид и Порт Фуад, а в южния му край са градовете Суец и Порт Тауфик. Средната точка на канала е ситуирана на 3 km северно от третия по величина град в Египет, Исмаилия. Каналът се състои условно от две елементи, северна и южна, разграничени от Голямото горчиво езеро.

Суецкият канал до 2015 година е еднолентов с места за разминаване на корабите при Балла и в Голямото горчиво езеро. Каналът няма шлюзове и водата протича свободно през него. Като цяло течението на север от Горчивите езера е на север през зимата и на юг през лятото, а на юг от тях се променя съгласно приливите в Суец.

Каналът доста редуцира превоза на артикули сред Европа и Азия, заобикаляйки продължителното заобикаляне на Африка. Преди да бъде открит, превозът сред Средиземно и Червено море се реализира посредством разтоварване на стоките от корабите и напредването им по суша през провлака. Днес Суецкият канал е държавна благосъстоятелност и се поддържа от специфична Администрация на Суецкия канал със седалище в Порт Фуад. Съгласно Цариградската спогодба от 1888 година, каналът може да бъде употребен „ по време на война и в спокойно време от всеки търговски или боен съд без разлика на неговия байрак “.

През 2015 година е открит за придвижване втори канал, паралелен на първия, с дължина 72 km. Новият канал усилва ненапълно пропусквателната дарба на оборудването, само че сектори с еднопосочно придвижване на корабите остават.

Хитлеристка Германия основава Варшавското гето в окупираната от нея Полша



Варшавското гето е основано от Нацистка Германия за настаняване на немски и полски евреи по време на Втората международна война. Концлагерът е най-големият от този тип, построяван от нацистите.

Гетото е издигнато в центъра на Варшава в средата на 1940 година. В него са депортирани евреите от Варшава и от няколко полски провинции под диктатурата на нацистите. Служи най-много като сборен лагер за евреите, препращани в концентрационния лагер „ Треблинка “.

През април 1943 година във Варшавското гето стартира въстание, при потушаването на което то е мощно разрушено, а главната част от жителите му са избити или депортирани в „ Треблинка “.

Учредена е международната организация за просвета и обучение ЮНЕСКО



Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета, ЮНЕСКО е специфична организация на Организация на обединените нации, учредена на 16 ноември 1945 година, с цел да предизвиква съдействието сред нациите в региона на образованието, науката, културата и връзките. Чрез такива кооперативни старания, ЮНЕСКО се надява да насърчи универсалното ценене на справедливостта, законите, човешките права и главните свободи. Мотото на организацията гласи, че „ мирът е основан, не с цел да се нарушава, а с цел да подкрепя интелектуалната и нравствената взаимност на човечеството “. Целта на организацията е да построи мира в мозъците на хората посредством образованието, науката, културата и връзките.

България се причислява към ЮНЕСКО на 17 май 1956 година През 2007 година страната стана член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО. Член е на два междуправителствени комитета: Програма МОСТ и Международна хидроложка стратегия. Страната е подписала Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание, Конвенцията за запазване на подводното завещание, Конвенцията за запазване на нематериалното културно завещание, Конвенцията за запазване и поощряване на многообразието от форми на културно изложение. В Списъка на международното завещание са 9 културни и естествени монументи от България, имащи изключителна международна стойност: Мадарският конник, Боянската черква, Казанлъшката гробница, Старият град на Несебър, Рилският манастир, Скална черква в Иваново, Тракийската гробница в Свещари, Национален парк Пирин и Резерватът Сребърна.

Съюз на съветските социалистически републики изстрелва галактическия уред Венера 3 към Венера

Венера 3 е автоматизиран галактически уред, изстрелян от Съюз на съветските социалистически републики на 16 ноември 1965 година 04:16 общоприетоо време за проучване на Венера. Основната цел на задачата е конфликт с повърхността на планетата. Сондата се състои от орбитален отсек и спускаем уред. Спускаемият уред съставлява сфера с диаметър 0,9 м. Венера 3 е оборудвана с радиокомуникационна система, голям брой принадлежности за събиране на разнообразни данни и слънчеви панели. На 26 декември 1965 година е осъществена промяна на траекторията. Тогава станцията е на разстояние към 13 милиона км от Земята. На 1 март 1966 година апаратът се разрушава на място от повърхността на Венера с координати почти -20º до 20º сев. ш. и 60º до 80º изт. д., като става първият галактически уред достигнал повърхността на друга планета от Слънчевата система. Преди конфликта с Венера настава щета и не са предадени измервания преди навлизането в атмосферата ѝ.

Днес е Международният ден на толерантността



На 16 ноември 1996 година на Общо заседание на Организация на обединените нации е призната Декларация за правилата на толерантността. Международният ден на толерантността се празнува за пръв път през същата година. Отбелязва се по апел на Общото заседание на Организация на обединените нации в резолюция 51/95.
Организацията на обединените народи е ангажирана да затвърди толерантността, като предизвиква взаимното съгласие сред културите и народите. Този императив е в основата на Хартата на Организация на обединените нации, както и във Всеобщата декларация за правата на индивида и е по-голям от всеки път в актуалното общество.

Толерантност значи почитание, приемане и схващане на богатото разнообразие от култури в нашия свят, на нашите форми на самоизява и способите за демонстрация на човешката характерност. Толерантността се основава и на свободата на съзнанието.
С крилатата фраза " Най-високият резултат от образованието е толерантността " американската писателка Хелън Келер ни демонстрира смисъла на толерантността като положително взаимодействие сред хората.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР