Официалният старт на предизборната кампания за парламентарните избори на 2

...
Официалният старт на предизборната кампания за парламентарните избори на 2
Коментари Харесай

Предизборната кампания за четвъртия поред предсрочен вот започна

Официалният старт на предизборната акция за парламентарните избори на 2 април е даден. Точно в среднощ на 3 март България влезе в месеца за пропаганда преди петия подред избор в границите на 2 години. Това са четвъртите подред предварителни избори в страната.

Кампанията продължава до среднощ на 31 март. Във вота вземат участие 21 партии и обединения. Независими претенденти за депутати има единствено в 2 от 31 изборни региона - Варна, където за доверие се бори някогашният народен представител и водач на партия " Воля " Веселин Марешки, и Ловеч - кандидатът за народен представител там се споделя Милен Милев. Досега в историята няма нито един случай самостоятелен претендент да е съумял да се класира в новия парламент.

Правилата за пропаганда не са променяни - акцията се води на български език, партиите и обединенията имат право на безвъзмездни форми за политическа реклама в националните радио и телевизия и еднакъв достъп до тях.

Начинът за гласоподаване на 2 април обаче ще е друг спрямо предходния избор през есента на 2022 година ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - спечелили си прозвището " хартиената коалиция " в 48-ото Народно заседание, анулираха напълно машинния избор и броене на гласовете във всички секции в България и чужбина с над 300 регистрирани гласоподаватели и възкресиха остарялата хартиена бюлетина, която се попълня със синя писалка. Избирателите имат право да изберат по какъв начин да подадат гласа си. Машините за гласоподаване бяха превърнати в принтери - бележките, които устройствата пускат към този момент ще се назовават " бюлетина от машина " и ще се броят ръчно от секционните изборни комисии - тъкмо както елементарните бюлетини.

Според последните социологически изследвания преди старта на месеца за пропаганда в 49-ото Народно заседание се чака да има най-малко 5 партии, а още три са към ръба на 4-процентовата преграда. Това са обединението " Продължаваме промяната - Демократична България ", ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и Българска социалистическа партия, както и " Български напредък ", " ИТН и коалиция " Левицата ".

Всички пропагандни материали би трябвало да съдържат посланието " Купуването и продаването на гласове е закононарушение.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР