Официалният оркестър на град Виена пристига за първи път в

...
Официалният оркестър на град Виена пристига за първи път в
Коментари Харесай

Допълнителни билети за концертите на Виенския симфоничен оркестър в Пловдив

Официалният оркестър на град Виена идва за първи път в България за два концерта на 9 и 10 септември в Античния спектакъл в Пловдив. Световноизвестният състав ще свири под палката на маестро Найден Тодоров. Солист в първата част ще бъде цигуларят Марио Хосен.



Поради огромния интерес към събитието уредниците от Сдружение „ Тракия “ и Община Пловдив пускат спомагателни билети в системата на Грабо. В идващите три дни феновете на класическата музика могат да закупят билети на извънредната цена от 60 лв..

Специално за родната аудитория виенските симфоници са подготвили и произведение на Патриарха на българската класика Панчо Владигеров. Програмата включва още: Увертюрата „ Кориолан “ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 „ Из новия свят “ от Антонин Дворжак.



Основан през 1900 година през днешния ден Виенският симфоничен оркестър се подрежда измежду водещите сформира в света. В историята му са вписани министър председатели на впечатляваща поредност от творби, които през днешния ден са естествено „ закотвени “ в репертоара. Сред тях Деветата симфония на Антон Брукнер, „ Пелеас и Мелизанда “ на Арнолд Шьонберг и неговата новаторска „ Gurre-Lieder “, Концерт за пиано на Морис Равел, „ Русалката “ на Александър декор Цемлински и доста други.

Оркестърът написа музикална история със смели, авангардни стратегии, измежду които е именит " Watschenkonzert " от 31 март 1913 година, когато Арнолд Шьонберг дирижира свои лични творби и композиции на Цемлински, Веберн, Берг и Малер. На диригентския пулт на оркестъра са заставали и Густав Малер, Рихард Щраус и Антон декор Веберн. Сред солистите откриваме и имената на Клод Деюбси и Бела Барток, за които оркестърът е и вратата към международните подиуми.

Сред солистите и диригентите на оркестъра свети името на на Херберт декор Караян, който през 1928 година извършва във Виена, като солист Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров. Именно Херберт декор Караян – музикален шеф на оркестъра от 1948 до 1964 оформя недостижимия и до през днешния ден „ Виенски типичен тон “ на състава. В голямата поредност диригенти, работили със състава четем и имената на Вилхелм Фуртвенглер, Генадий Рождественски, Зубин Мета, Лорин Маазел, Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Серджиу Челибидаке, Владимир Федосеев. Главен диригент на оркестъра през днешния ден е Андрес Ороско-Естрада.



Сред солистите, с които ще работят през сезон 2022/23 са Готие Капюсон. Вилде Франг, Хилари Хан, Александър Канторов, Патриция Копачинская, Гил Шахам, Еманюел Чекнаворян и Викингур Олафсон.
Не пропускайте музикалното събитие на годината на 9 и 10 септември в Античния спектакъл на Пловдив! Станете очевидци на историческата среща сред създатели от Виена и Пловдив - два града, с многовековни обичаи в културата!

Гостуването на Виенския симфоничен оркестър е проведено от Сдружение „ Тракия “ и се реализира с финансовата поддръжка на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. Партньор на събитието е Австрийското посолство.

Интересна информация в извънредното изявление на Маестро проф. Марио Хосен пред ФАКТИ:

https://fakti.bg/kultura-art/707051-maestro-prof-mario-hosen-pred-fakti-priemam-vsako-patuvane-do-balgaria-kato-misia-i-kauza


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР