Официалните резултати от изборите в Мексико сочат като победител в

...
Официалните резултати от изборите в Мексико сочат като победител в
Коментари Харесай

Мексико избра ляв президент

Официалните резултати от изборите в Мексико сочат като победител в президентската конкуренция Лопес Обрадор с 53% от участвалите в гласуването в неделя, съобщи Агенция Франс Прес.
С успеха на Обрадор става видна сериозна смяна в мексиканския политически живот: Партията за национално деяние на Рикардо Аная и Институционално-революционната партия на Хосе Меада ръководят страната от близо век, и Обрадор ще бъде първият ляв президент, когато поеме поста на 1 декември.
Кандидатът на ръководещата Институционно-революционна партия Хосе Антонио Меаде призна успеха Обрадор. "Институционално-революционната партия не е победител на днешните избори. Андрес Мануел Лопес Обрадор завоюва болшинството. Той ще има отговорността да води изпълнителната власт и за положителното на Мексико му поисквам триумф ", сподели Меаде.
Лявата Клаудия Шейнбаум стана в неделя първата жена, определена на поста губернатор на град в столицата Мексико, сочи социологически сондаж след края на изборния ден. Шейнбаум е от лявата партия Морена на Андерс Мануел Лопес Обрадор, любимец за президентските избори в Мексико.
Според социологическия институт "Митофски " 56-годишната жена академик ще получи сред 47,5% и 55,5% от гласовете, което я слага надалеч пред обичайните претенденти. Това слага края на 20-годишната доминация на Революционнодемократическата партия (лява) в този мегаполис.
Правителството на Обрадор може да докара до по-засилен надзор върху задграничните вложения, заемайки и по-несговорчив звук по отношение на Съединени американски щати. Въпреки това мексиканското песо усили цената си с над 1%, откакто съперниците на спечелилия оповестиха провалянето си минути след формалния завършек на изборния ден. Четири екзитпола демонстрираха, че Обрадор води с над 20 процентни пункта пред своите съперници и печели вота с сред 46,8% и 59%.
Новият президент на Мексико даде обещание „ дълбоки промени “ след успеха си, само че означи и блян да успокои страховете, че ще отприщи властнически трендове по време на ръководството си.
"Нашият нов народен план се стреми към същинска народна власт. Ние не се стремим да изградим тирания, нито открита, нито скрита ", съобщи политикът в речта си за успеха. Той даде обещание да пази свободите, да почита частния бранш и да преследва връзки на "приятелство и съдействие " със Съединените щати.
Въпреки упованията за по-изострени връзки с Вашингтон американският президент Доналд Тръмп бе един от първите държавни водачи, който поздрави Обрадор, за триумфа. В Twitter президентът написа, че „ няма самообладание “ да работи с него, както и че „ може да бъде направено доста “ за положителното на Мексико и Съединени американски щати, съобщи Българска телеграфна агенция.
Руският президент Владимир Путин също поздрави с депеша новоизбрания си мексикански сътрудник, заяви пресслужбата на Кремъл. "Путин означи, че в Русия обичайно ценят високо другарските връзки с Мексико и се застъпват за по-нататъшното им развиване, а също по този начин изрази вяра, че в своята активност Лопес Обрадор ще обърне нужното внимание на съдействието сред двете страни ", се споделя в известието до медиите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР