Официални представители от Техеран и Вашингтон ще пътуват до Виена

...
Официални представители от Техеран и Вашингтон ще пътуват до Виена
Коментари Харесай

САЩ и Иран отиват във Виена за непреки преговори за ядреното споразумение

Официални представители от Техеран и Вашингтон ще пътуват до Виена идната седмица като част от напъните за възкръсване на нуклеарното съглашение от 2015 година сред Иран и международните сили, макар че няма да водят директни договаряния. Това са декларирали дипломати,
Дори и без договаряния лице в лице, които Техеран отхвърли, наличието на Иран и Съединени американски щати в австрийската столица би означавало стъпка напред в напъните за връщане на всички страни в сходство със съглашението.
Целта беше да се реализира съглашение в границите на два месеца, сподели почитан чиновник на Европейския съюз, координатор на съглашението.
Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отдръпна от съглашението през 2018 година и още веднъж наложи наказания против Иран, което накара Техеран да наруши някои от нуклеарните ограничавания на контракта. Неговият правоприемник Джо Байдън желае да съживи съглашението, само че Вашингтон и Техеран са в несъгласие кой да направи първата крачка.
"Иран и Съединени американски щати ще бъдат в един и същи град, само че не в една стая ", означи европейски дипломатически източник. Западен посланик е прецизирал, че ще бъде признат метод на дипломатическа совалка.
Разговорите ще имат за цел да основат преговорни описи със наказания, които Съединени американски щати могат да анулират и нуклеарните отговорности, които Иран би трябвало да извърши, показал представителят на Европейски Съюз.
Тези описи "трябва да се съчетаят по някое време. В последна сметка ние подхождаме към това по успореден метод. Смятам, че можем да го създадем за по-малко от два месеца ", увери представителят.
Той е приказвал, откакто Иран, Китай, Русия, Франция, Германия и Англия - всички страни по съглашението от 2015 година - организираха виртуални диалози през днешния ден, с цел да видят по какъв начин да напреднат.
"Цел: Бързо да завършваме премахването на глобите и нуклеарните ограничения за унищожаване на всички наказания, последвано от преустановяване на коригиращите ограничения от Иран ", написа иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в "Туитър ", като добави: "Няма среща сред Иран и Съединени американски щати. Ненужна е ", добави той.
Ирански формален представител съобщи, че американския делегат за Иран Роб Мали и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан ще бъдат във Виена, само че настоя, че няма да има директни или индиректни срещи сред ирански и американски представители.
"Ако не стигнем там след два месеца, ще забележим какво ще се случи, само че това несъмнено ще бъде неприятна вест ", акцентира представителят на Европейски Съюз.
Съгласно съглашението американските и други стопански наказания против Техеран бяха отстранени в подмяна на ограничението на нуклеарната стратегия на Иран, с цел да се затрудни създаването на нуклеарно оръжие - упоритост, която Техеран отхвърля.
Германският външен министър Хайко Маас съобщи, че е добре, че договарянията се възобновяват, само че времето е от значително значение.
"Споразумение, което още веднъж се съблюдава напълно, би било плюс за сигурността на целия район и най-хубавата основа за диалози по други значими въпроси на районната непоклатимост ", сподели той в изказване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР