Официални представители от Техеран и Вашингтон ще пътуват до Виена

...
Официални представители от Техеран и Вашингтон ще пътуват до Виена
Коментари Харесай

САЩ и Иран отиват във Виена за непреки преговори за ядреното споразумение

Официални представители от Техеран и Вашингтон ще пътуват до Виена идната седмица като част от напъните за възкръсване на нуклеарното съглашение от 2015 година сред Иран и международните сили, макар че няма да водят директни договаряния. Това са декларирали дипломати,

Дори и без договаряния лице в лице, които Техеран отхвърли, наличието на Иран и Съединени американски щати в австрийската столица би означавало стъпка напред в напъните за връщане на всички страни в сходство със съглашението.

Целта беше да се реализира съглашение в границите на два месеца, сподели почитан чиновник на Европейския съюз, координатор на съглашението.

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отдръпна от съглашението през 2018 година и още веднъж наложи наказания против Иран, което накара Техеран да наруши някои от нуклеарните ограничавания на контракта. Неговият правоприемник Джо Байдън желае да съживи съглашението, само че Вашингтон и Техеран са в несъгласие кой да направи първата крачка.

" Иран и Съединени американски щати ще бъдат в един и същи град, само че не в една стая ", означи европейски дипломатически източник. Западен посланик е прецизирал, че ще бъде признат метод на дипломатическа совалка.

Разговорите ще имат за цел да основат преговорни описи със наказания, които Съединени американски щати могат да анулират и нуклеарните отговорности, които Иран би трябвало да извърши, показал представителят на Европейски Съюз.

Тези описи " би трябвало да се съчетаят по някое време. В последна сметка ние подхождаме към това по успореден метод. Смятам, че можем да го създадем за по-малко от два месеца ", увери представителят.

Той е приказвал, откакто Иран, Китай, Русия, Франция, Германия и Англия - всички страни по съглашението от 2015 година - организираха виртуални диалози през днешния ден, с цел да видят по какъв начин да напреднат.

" Цел: Бързо да завършваме премахването на глобите и нуклеарните ограничения за унищожаване на всички наказания, последвано от преустановяване на коригиращите ограничения от Иран ", написа иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в " Туитър ", като добави: " Няма среща сред Иран и Съединени американски щати. Ненужна е ", добави той.

Ирански формален представител съобщи, че американския делегат за Иран Роб Мали и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан ще бъдат във Виена, само че настоя, че няма да има директни или индиректни срещи сред ирански и американски представители.

" Ако не стигнем там след два месеца, ще забележим какво ще се случи, само че това несъмнено ще бъде неприятна вест ", акцентира представителят на Европейски Съюз.

Съгласно съглашението американските и други стопански наказания против Техеран бяха отстранени в подмяна на ограничението на нуклеарната стратегия на Иран, с цел да се затрудни създаването на нуклеарно оръжие - упоритост, която Техеран отхвърля.

Германският външен министър Хайко Маас съобщи, че е добре, че договарянията се възобновяват, само че времето е от значително значение.

" Споразумение, което още веднъж се съблюдава напълно, би било плюс за сигурността на целия район и най-хубавата основа за диалози по други значими въпроси на районната непоклатимост ", сподели той в изказване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР