Официалната визита на президента на Румъния Клаус Йоханис издига нашите

...
Официалната визита на президента на Румъния Клаус Йоханис издига нашите
Коментари Харесай

Радев пред Йоханис: Приоритетна обща цел за България и Румъния е Шенген

Официалната аудиенция на президента на Румъния Клаус Йоханис издига нашите връзки на нивото на стратегическо партньорство. Румъния и България не са просто положителни съседи, нашите страни са обвързани с надълбоко другарство и дълбоки исторически и културни връзки. Това сподели на взаимна конференция с румънския си сътрудник президентът Румен Радев.

„ Ние споделяме общ европейски път. Заедно влязохме в НАТО и Европейски Съюз, дружно преследваме идващите си предпочитани цели - Шенген и Организацията за икономическо съдействие и развиване. Споделяме обща отговорност за сигурността и стабилността в нашия район ”, добави Радев.

Президентът ни уточни, че предпочитана обща цел за България и Румъния е Шенген. „ Ние заявяваме нашата увереност да влагаме още по-големи старания за своевременното ни приемане, допустимо по най-бързия метод в Шенгенското пространство ”, акцентира той.

Радев изясни, че през днешния ден с Йоханис са подписали взаимна политическа декларация за стратегическо партньорство. „ Тя е израз на осъзнатата нужда от надграждане на договорните връзки. И която е поръчка за по-високи упоритости в границите на нашите двустранни връзки ”, добави президентът.

Йоханис сподели, че в диалога с Радев са разискали разширението на Европейския съюз. „ Препотвърдихме поддръжката на Румъния за разширението на Съюза както във връзка с Западните Балкани, по този начин и за източните ни сътрудници ”, разяснява румънският президент.

По отношение на Шенген, Йоханис съобщи: „ България и Румъния са съвършено готови за присъединение към Шенгенското пространство. Ние изпълняваме всички условия на Шенгенското законодателство. Шенген се отнася до право на европейския жител да се придвижва свободно в страните членки ”, е мнението му.

Румънският президент беше безапелационен, че незаконната миграция е нещо напълно друго. „ Досега доказахме, че умеем да управляваме и противозаконната миграция, която изкуствено се смесва с въпроса за Шенген. Имаме претенцията да ни бъде прието правото да сме част от Шенген и се надяваме, че тази година ще получим позитивен избор за това ”, добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР