Официалната церемония е скромен акт на благодарност и признателност към

...
Официалната церемония е скромен акт на благодарност и признателност към
Коментари Харесай

Почетоха загиналите по време на Освобождението медици пред Докторския паметник в София

Официалната гала е непретенциозен акт на признателност и благодарност към подвига и паметта на починалите за нашето Освобождение лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари
Българският Червен кръст (БЧК) провежда поклонение пред Докторския монумент в София във връзка 146 годишнината от Освобождението на България.

Официалната гала е непретенциозен акт на признателност и благодарност към подвига и паметта на починалите за нашето Освобождение лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари, означават от БЧК.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Гвардейският внушителен духов оркестър и Националната гвардейска част отдадоха военни почести и застанаха на почетен часовой пред паметника на героите - български и задгранични медици, починали по време на войната. Отслужена бе и панихида в тяхна памет.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
В церемонията присъединяване взе вицепрезидентът Илияна Йотова, както и здравният министър проф. Христо Хинков.

Паметникът съдържа не просто имената на тези хора, а нашата памет, сподели вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва на церемонията. Всяка пролет идваме тук, с цел да сложим венци и цветя, тъй като паметта е жива и не е подвластна на политически календари или на обстановка, а само на това, което носим всички българи в сърцата си - признателността, и самочувствието на един народ, който възкръсва за нова страна и който има силата да признае тази благодарност, сподели още вицепрезидентът. Тя се обърна и към гостите и децата, присъстващи на церемонията и сподели, че децата след време ще научат своите деца, че предишното не е единствено в книгите и историята, а в сърцата ни то би трябвало да се помни, с цел да желаеме бъдеще на смели хора, със самочувствие и със съзнание. Днес е време за реверанс пред славата на героите, добави Йотова.  
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Йотова обърна внимание и на войната в Украйна и уточни, че от БЧК още веднъж са посочили, че е значимо да се резервира човещината, положителното и подаването на ръка, защото точно в години на война, тези човешки полезности стартират да имат различен смисъл. Тя благодари и за това, че БЧК " дръпва струните " на милосърдието и на положителното.

На паметника са изписани 531 имена на починали български и задгранични медици, а преди 31 година Българският Червен кръст пое самодейност, с цел да може този монумент да бъде осветлен, напомни ръководителят на организацията Христо Григоров. Заставайки тук, свеждаме глави и в никакъв случай няма да забравим направеното за нашата независимост, сподели още той.

Венци пред Докторския монумент бяха поднесени от името на президента Румен Радев, от името на вицепрезидента Илияна Йотова, от името на Министерството на здравеопазването, от името на БЧК, от името на Българския лекарски съюз, от името на Българската асоциация на експертите по здравни грижи, от името на Военномедицинска академия, от името на Александровска болница и на болница " Пирогов ", от името на посолството на Русия и други, заяви Българска телеграфна агенция.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Докторският монумент е построен през 1882 - 1884 година в памет на починалите през Освободителната война (1877 - 1878) медици и се намира в Докторската градина в центъра на София. Върху четирите страни на изпъкналите камъни са издълбани имената на 531 лекари и санитари починали в Руско-турската война, множеството от които са работили в задачата на съветския Червен кръст и са паднали в сраженията при Плевен, Пловдив, Мечка и на връх Шипка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР