Официалната реакция на ЕК и зам.-председателя й Франс Тимерманс идват

...
Официалната реакция на ЕК и зам.-председателя й Франс Тимерманс идват
Коментари Харесай

ЕС даде месец на Унгария да поправи закона за Централноевропейския университет на Сорос

Официалната реакция на Европейска комисия и зам.-председателя й Франс Тимерманс идват на фона на солидна акция против Джордж Сорос, траяла няколко седмици в Унгария

[AFP PHOTO] Още по тематиката
Вашингтон приканва унгарския министър председател " да приключи използването на дискриминационните ремонти в Закона за висше обучение "

Премиерът подкопава върховенството на закона в Унгария и Европейски Съюз към този момент стартира дейности против него

Комисията счита, че законът може да нарушава европейските права за даване на услуги, както и тези за академична независимост и право на обучение.

Европейският съюз даде период от един месец Унгария да поправи закона си за висше обучение, който в действителност се оказа ориентиран извънредно против Централноевропейския университет, учреден и подпомаган от Джордж Сорос.

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс съобщи в Брюксел, че Будапеща би трябвало до 30 дни да отговори на забележките във връзка закона, който опонира на съществени полезности на Европейски Съюз. Ако управляващите не изпратят задоволителен отговор, против Унгария ще стартира процедура в Съда на Европейски Съюз с опция за следващи наказания.

През предходната седмица беше публикувано мнението на еврокомисията, което е втората от три стъпки преди да се стигне до съд. В него се споделя, че законът " опонира на правото на академична независимост, на правото на обучение и на свободата да се прави бизнес ".

Посланието на Европейската комисия

Европейската комисия стартира процедура и във връзка новия закон за активността на финансирани от чужбина неправителствени организации. В писмото до Будапеща, което е първата от трите стъпки в наказателната процедура, се споделя, че текстът му опонира на законите на Европейски Съюз.

Reuters напомня, че започването на правосъдни каузи против страни поради нарушаването на общностните правила е нескончаем развой, от който постоянно има най-малък резултат. Това значи, че еврокомисията има малко средства да въздейства на премиера Виктор Орбан, който е на власт от 2010 година и следващата година през април му предстоят постоянни парламентарни избори за трети следващ мандат.

Отговорът на Орбан

Той води от месеци насам акция против миграционната политика на Европейски Съюз, в която в последно време включи облика на Джордж Сорос. Тя беше съпроводена и с голям брой реклами, излъчени по водещи телевизионни и радио канали.

Това провокира рецензии от еврейски организации, съгласно които - волно или несъзнателно - се раздухва антисемитизъм. Представители на унгарското държавно управление уведомиха, че акцията не е ориентирана против произхода на Сорос, а е срещу " рискът за националната сигурност, който основава, посредством оповестената си поддръжка за бежанския поток ".

Бившият общоприет секретар на Организация на обединените нации Кофи Анан се включи с рецензии през предходната седмица, изразявайки дълбока угриженост от акцията, която раздухвала ксенофобски настроения. Припомняйки, че хиляди унгарци са емигрирали след революцията от 1956 година, той добави, че се надява Унгария " да откри излаз от сегашната изолираност и да се върне към полезностите на Конвенцията на Организация на обединените нации за бежанците и Хартата за правата на индивида ".

Европейска комисия за Сорос

От Европейската комисия обясниха, че огромните дарения на филантропа Сорос до редица неправителствени организации за отбрана на правата на индивида в района са знак към унгарското държавно управление да води политика за приемането на бежанци в страната. Преди месец от Брюксел започнаха наказателна процедура против Унгария поради отхвърли ѝ да извърши квотите на Европейски Съюз за брой признати мигранти. Поради същите аргументи такава процедура започва и против Полша и Чехия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР