Официалната бройка за изчезнали хора в Мексико надхвърли 100 000

...
Официалната бройка за изчезнали хора в Мексико надхвърли 100 000
Коментари Харесай

Броят на безследно изчезналите в Мексико надхвърли 100 хиляди

Официалната численост за изчезнали хора в Мексико надвиши 100 000 за първи път, до момента в който фамилиите им упорстват управляващите да създадат повече, с цел да открият жертвите на принуждение, обвързвано с проведената престъпност в страната, осведоми Дойче веле.

Министерството на вътрешните работи сформира народен указател на " desaparecidos " - изчезнали хора - който от време на време се актуализира.

През последните две години броят им набъбна от към 73 000 души до повече от 100 000 - най-вече мъже.

Мексико претърпява възходящо принуждение от началото на войната с наркопрестъпността , почнала през 2006 година, като нейни жертви са станали над 350 000 души .

Миналата година в страната с население от повече от 129 милиона души е имало приблизително по 94 убийства дневно.

" Невероятно е, че изгубванията към момента се усилват ", сподели Вирджиния Гарай пред организация Ройтерс, чийто наследник изчезна през 2018 година в щата Наярит.

Правозащитни организации и родственици на изчезналите приканиха държавното управление да ускори следствията и да прави по-ефективно търсене.

" Правителството не прави задоволително, с цел да ги откри ", сподели Гарай, който работи в група, наречена Warriors Searching for Our Treasures, която се стреми да откри изчезнали близки.

Опасенията са, че действителният брой на изчезналите е доста по-голям

Неправителствени организации, които оказват помощ за намиране на изчезнали хора, акцентират, че доста фамилии не оповестяват за изгубвания заради съмнение към управляващите .

Това дава съображение да се счита, че действителната численост на изчезналите хора е доста по-висока от формалните данни.

" Организираната престъпност се трансформира в главен провинен за изгубването на хора в Мексико с друга степен на съучастничество, единодушие или пропуски от страна на държавни чиновници ", се споделя в отчет на Комитета на Организация на обединените нации за насилствени изгубвания, оповестен предишния месец.

" Политиците са директно виновни за насилствените изгубвания, осъществени от държавни чиновници, само че могат да бъдат виновни и за изгубвания по виновност на незаконни организации ", се прибавя в отчета.

Сред изчезналите хора са бранители на правата на индивида, някои от които са изчезнали заради личното си присъединяване в битката против изгубванията.

Според Организация на обединените нации над 30 публицисти също са изчезнали в Мексико сред 2003 и 2021 година
 Още едно ликвидиране на публицист в Мексико
Още едно ликвидиране на публицист в Мексико

Това е деветият случай за тази година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР