Официалната безработица в Каталуня се е повишила рязко през октомври,

...
Официалната безработица в Каталуня се е повишила рязко през октомври,
Коментари Харесай

Политическата криза тласна рязко безработицата в Каталуня


Официалната безработица в Каталуня се е повишила внезапно през октомври, сочат оповестени в петък данни, представени от Ройтерс.

Регистрираните безработни в района са повече от където и да било другаде в Испания на фона на " бягството " на компании в разгара на най-тежката политическа рецесия от десетилетия.

Близо 2000 компании към този момент изнесоха централите си от Каталуня в други испански региони поради политическата неустановеност.

На 6 октомври испанското държавно управление утвърди декрет, който улесни фирмите да трансферират юридическия си адрес на територията на страната. Изменен бе корпоративният закон, тъй че способен за сходна смяна да е управителният съвет на сдруженията.

Промяната даде опция на компаниите в Каталуня да местят юридическия си адрес в друга испанска област, без да е належащо да привикват изключително общо заседание на акционерите за тази цел.

През октомври броят безработните в Испания е повишен за трети следващ месец - с 1,67 % или 56 844 души по отношение на септември - до 3,47 милиона, съгласно днешната статистика на министерството на труда.

Само Каталуня регистрира нарастване от 3,67 % или 14 698 безработни, което е най-голяма загуба на работни места спрямо всички райони. Автономна област Мадрид регистрира едвам 0,08 на 100 повишаване на безработицата.

Вчера испанската централна банка предизвести, че в случай че несигурността към самодейността за самостоятелност продължи, то това може да забави икономическия напредък и да понижи основаването на претовареност през идните няколко месеца, напомня Ройтерс.

На 27 октомври каталунският парламент утвърди резолюция за оповестяване на самостоятелна република, чието деяние към този момент бе спряно от Конституционния съд на страната. Сенатът (горната камара на парламента) на Испания утвърди настояването на Мадрид за задействане на член 155 от конституцията на кралството, който в никакъв случай преди не е прилаган и разрешава да бъде лимитирано самоуправлението на Каталуния.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР