Официална среща на тема Заедно срещу рака в България и

...
Официална среща на тема Заедно срещу рака в България и
Коментари Харесай

Борба с рака: 200 000 души в България са с онкологични заболявания, какво е спасението?

Официална среща на тематика „ Заедно против рака в България и в Европа “ събра на кръгла маса в Народното събрание основният изпълнителен шеф на Европейската организация за битка с рака Майк Мориси , пациентски организации, медицински сдружения, водещи медици, политици и народни представители.

Събитието се организира под патронажа на Росица Пандова – Йовкова , депутат от ПП-ДБ и член на Здравната комисия към Народно събрание.

„ Трябва да създадем мощни партньорства и тактики за битка с рака в България, тъй като 200 000 са хората с онкологични болести в нашата страна, което прави 2,5% от популацията, и всяка година се новодиагностицират 26 000 души. Ние сме единствената страна в Европейски Съюз с прогресивен тренд на смъртност от ракови болести “ , съобщи Пандова.

Кръглата маса бе открита от зам.-министъра на опазването на здравето доцент доктор Михаил околийски с думите :

„ България сътвори своя План за битка с рака до 2027 година, показа го в Брюксел през 2023 година, където бе харесан от европейските ни сътрудници, само че към момента Планът не се извършва. Надеждите ни са Антираковият проект да помогне за ранното диагностициране и ранна намеса на онкологичните болести. А това ще стане, когато стартираме да залагаме главно на профилактиката на раковите болести. За наслада тази година най-голямо нарастване на бюджета на Здравната каса е за извънболнична помощ и за профилактика. “

Към 160-те участници във внушителното събитие апел насочи проф. Васил Пандов – член на Здравната комисия на Народно събрание :

„ Нужни са незабавни ограничения за профилактика на раковите болести, за внезапното увеличение на ваксиналното покритие с ваксина против HPV и обвързваните с тези вируси ракови болести, както и за всеобщо използване на ДНК проби за диагностика на високорисковите за рак папилома вируси. “

Д-р Александър Симидчиев от Здравната комисия на Народно събрание обърна внимание на подправените вести, които насаждат антиваксинални настроения .

„ Това не са просто подправени вести, а систематична дезинформация, целяща да попречва демократичния развой в страната ни. Държавите, които позволяват „ шумът в системата “ да е по-голям, заплащат с живота на своите жители. Всеки от нас би трябвало да потвърди, че животът е ултимативна полезност. Затова здравната система би трябвало преди всичко да предотвратява раковите болести, на второ място рано да ги диагностицира и дейно да ги лекува. “

Народният представител Валентин Тончев – ръководител на Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество – подчертава върху ролята на гражданското общество за увеличение на ваксиналното покритие против онкогенните видове човешки папилома вируси (HPV). Тончев уточни, че липсва обществена информация за това какво вършат институциите , с цел да извърнат тренда на увеличена заболеваемост и смъртност от ракови заболявяния.

„ И таман пациентските организации ни алармират за проблемите в здравната система, за незадоволителни промени или липса на съответни ограничения. Те оповестяват и за неналичието да финансиране и достъп на пациентите до генетични проби за биомаркери на разнообразни типове рак. А тези проби са изискване за използване на актуалните таргетни лечения в онкологията. Тази година на НЗОК е препоръчано да заплаща 12 туморни биомаркери, само че в последна сметка те не са били включени в рамковия контракт сред Българския лекарски съюз и НЗОК “ , заяви още той.

Представителката на УНИЦЕФ за България Кристине Дебройне обърна внимание на рака на маточната шийка (РМШ):

„ В композиция от имунизиране с ранен скрининг и лекуване ракът на маточната шийка може да се отстрани. В България обаче от РМШ всеки ден умират по две дами – това са отнети животи на майки, отнето детство на техните деца. “

Необходимостта да се сложи битката с рака на дневен ред пред политиците в България е високата заболеваемост от онкологични болести и ниското равнище на профилактика в нашата страна. Ракът в България е на второ място като причина за гибел . Заболеваемостта е 422.4 на 100 000 души население , като повече от половината от всички болни умират – 245.33 души на 100 000 .

Докато в Европейския съюз при по-висока заболеваемост от рак смъртността е по-ниска – 242,24 души на 100 000 . Тези данни намират своето пояснение на фона на огромния % от популацията с нездравословни привички, които са рискови фактори за рак – 28.7% е делът на пушачите в България при 18.4% в Европейски Съюз , както и високата междинна консумация на алкохол във възрастта от 15 години нагоре – 11.2 литра годишно . Това приказва за липса на съответни политики за предварителна защита на тютюнопушенето и на използването на алкохол.

Същевременно достъп до ваксинопрофилактика против HPV имат единствено девойки от 10 до 14 години , а ваксиналното покритие е едвам 1,5% при 90% за Европа .
Липсват и национални стратегии за скрининг на рак на белия дроб и рак на простатата , а на скрининг за рак на гърдата се явяват една трета от целевата група .

Ограничени са и опциите за модерно лекуване на рака заради ограничавания достъп на пациентите до генетични проби за биомаркери, които са в основата на модерните антиракови лечения. Онколозите подчертаха, че при тези дефицити няма по какъв начин да се подсигурява всеки пациент да получи качествена здравна грижа. Още повече че, още не е влезнал в деяние от дълго време направения Национален антираков проект, а Националният раков указател от години не се поддържа и от 2023 година въобще не работи .

Доц. доктор Желязко Арабаджиев – член на борда на Мисията за рака на Европейски Съюз към Европейската комисия – показа на аудиторията ролята на Мисията за рака:

„ Да дава благоприятни условия, подходи и решения на значими проблеми на опазването на здравето. Така да подсигурява еднакъв достъп на жителите до научни достижения и нововъведения в битката с рака. Мисията за рака ще оперира във всяка страна членка на Европейски Съюз посредством Национален хъб. Целта е да усъвършенства живота на повече от три милиона души до 2030 година посредством предварителна защита, лекуване и подкрепяне на засегнатите от рак и техните фамилии, с цел да живеят по-дълго и по-добре. “

Майк Мориси срещна аудиторията с Европейския манифест за битка с рака за 2024 година, озаглавен „ Време е да се форсира ход: Заедно против рака в Европа “. Сред главните рекомендации на Манифеста към политиката на Европейски Съюз за битката с рака е:

• да се реализира дефинитивно елиминиране на ваксинопредотвратимите онкологични болести, измежду които обвързваните с човешкия папилома вирус (HPV) и с вируса на хепатит В (HBV);
• да се водят по-ефективни политики за профилактика и ранно разкриване на рака
• да се взема решение с съответни ограничения казусът с дефицита на медицински фрагменти в региона на онкологията. Идеята е всички тези цели да се доближат, като се употребяват опциите на Европейския проект за битка с рака със съответното финансиране и като се сътвори План за деяние на Европейски Съюз за решение на казуса с дефицита на работна мощ в опазването на здравето.

Основна тематика на събитието и част от Европейския манифест за битка с рака за 2024 година е превъзмогването на рецесията с работната мощ, ангажирана в битката с рака в Европа .

„ Новата Европейска комисия 2024-2029 година следва да почерпи ентусиазъм от новите задължения на Европейски Съюз по отношение на дефицита на здравни артикули и медикаменти като групово изпитание и да дефинира общи цели и начинания за битка с продължаващата и възходяща рецесия с кадровата обезпеченост в региона на онкологията и специалностите в опазването на здравето, с която се сблъскват всички страни от Европейски Съюз. В момента в Европейски Съюз не доближават 2 милиона здравни експерти “ , акцентира Майк Мориси.

В онлайн включване от Брюксел Матиас Висмар изясни, че една трета от медицинските експерти са застаряващи и до 12 години ще изоставен системата , а няма задоволително млади лекари, които да застанат на тяхно място.

„ Големият проблем в опазването на здравето е, че на картите на всяка страна има „ медицински пустини “, в които липсват медицински кардри като цяло и в обособени специалности, както липсват и аптеки. Това изяснява огромните неравенства в достъпа до здравна грижа в огромните градове и в селските региони “ , изясни Висмар.

Във втория панел от полемиката на тематика „ HPV-свързаните ракови болести и обстановката в България “ бе показана активността на Коалиция HPV за една година битие. Д-р Гергана Николова подчертава върху проблемите на общопрактикуващите лекари във ваксинопрофилактиката против HPV:

„ Ежедневно се сблъсквам с антиваксърски настроения. Парадоксално е, само че страхът от имунизацията е по-голям в сравнение с от страха от рака. Нужни непрекъснати осведомителни акции измежду родителите, тъй като всяка година някои от тях би трябвало да вземат решение дали да имунизират своите деца против HPV. “

Д-р Кремена Пармакова от Министерство на здравеопазването акцентира, че една трета от родителите въобще не са осведомени с рисковете за здравето на техните деца , които носи една зараза с HPV.

„ И до момента в който у нас се чудим по какъв начин да скочим от 1,5% ваксинално покритие най-малко до 19%, в Австралия към този момент са постигнали 96% ваксинално покритие против HPV и към този момент нямат болни от свързани с HPV болести, в Шотландия ваксиналното покритие е 89%, във Швеция – 88%, в Дания – 82% “ , съобщи доктор Пармакова.

Доц. Йорданка Узунова от Българската педиатрична асоциация обърна внимание на образованието на педиатрите в информационни умения и на потребността от осведомителни акции измежду самите лекари, защото антиваксиналното говорене на лекари оказва най-пагубно въздействие върху имунизационното покритие против HPV.

Председателят на Националния експертен ръб по вирусология към Българския лекарски съюз и член на Коалиция HPV проф. Радка Аргирова срещна аудиторията със златните стандарти в скрининга и диагностиката на HPV-свързаните болести .

„ След възпаление с HPV минават години до момента в който се развие предраково или раково заболяване. Точно в този интервал би трябвало да се намесим с вторичната профилактика – със скрининг на онкогенни видове HPV. В България обаче няма проведена и финансирана от страната скринингова стратегия против обвързваните с HPV болести. Освен това употребяваната за диагностика цитонамазка е с 53% сензитивност и меродавност. Това значи, че всеки втори резултат не е правилен. В днешно време златен стандарт в скрининга е ДНК тест за зараза с HPV (PCR тест за HPV), който е доста сензитивен и този тест би трябвало да се ползва най-малко един път при 70% от дамите до 35-годишна възраст. А след приемане на позитивен тест, би трябвало да има явен логаритъм за деяние – по какъв начин да се наблюдават и лекуват инфектираните с високорискови за рак видове HPV, както и тези пациентки, за които има по-малък риск от рак “ , изясни проф. Аргирова.

Събитието приключи с поетична отпратка от писателката и поетесата Гергана Турийска , която прочете вдъхновяващото си стихотворение „ Дъщеритe “ и торта с една свещичка, която означи една година от основаването на Коалиция HPV.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР