Официална справка установи, че шефът на БАБХ Христо Даскалов и

...
Официална справка установи, че шефът на БАБХ Христо Даскалов и
Коментари Харесай

Справка: „Евролаб“ работила много по-успешно на Капитан Андреево от държавната лаборатория

Официална информация откри, че шефът на БАБХ Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов си приписват непозволено заслуги по отношение на хванатите колета с пестициди на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, оповестява.

Един справедлив относителен разбор на работата на набедената „ Евролаб “ през 2021 година и на държавната ЦЛХИК през 2022 година демонстрира, че сякаш „ мафиотската “ лаборатория е правила доста по-добра работа, в сравнение с сега така наречен борци с мафията, които от заран до вечер се жалват по тв приемниците, че били сплашвани, макар, че Министерство на вътрешните работи не можа да го потвърди.

Ето какво сочат данните от сравнителния разбор. Продуктите, които подлежат на засилен надзор през 2021 година, според настоящите регламенти, са доста по-малко, в сравнение с през 2022 година Резултатите, които БАБХ показа за интервала 20 май – 30 юни 2022 година, че държавната лаборатория е хванала по-големи количества неприятни колета спрямо „ Евролаб “ за същия интервал предходната година, се оказват безусловно погрешни, разяснява медията.

Например за открит и спрян неприятен пипер през интервала 20 май – 30 юни:

2021 година, „ Евролаб “ – 46 неприятни колета / 83 416 кг

2022 година, ЦЛХИК – 18 неприятни колета / 39 050 кг

Установени и спрени неприятни портокали през интервала 20 май – 30 юни:

2021 година, „ Евролаб “ – 1 неприятна пратка / 14 300 кг

2022 година, ЦЛХИК – 1 неприятна пратка / 20 950 кг

Установени и спрени неприятни грейпфрути през интервала 20 май – 30 юни:

2021 година, „ Евролаб “ – грейпфрутите не са в регламента

2022 година, ЦЛХИК – 3 неприятни колета / 41 850 кг

Така, съгласно този относителен разбор, е очевидно, че „ Евролаб “ е работила с доста по-голяма успеваемост от ЦЛХИК, защото съпоставими са единствено продуктите чушки и портокали. Другите артикули, които БАБХ показва като собствен „ триумф “ не са подлежали на надзор през 2021, защото не е имало и правилник, съгласно който да попадат под подобен. Така излиза, че БАБХ „ се бие в гърдите “ с едни 750 хиляди кг повече, само че поради влезнали в действие нови артикули от тази година.

Констатациите на Даскалов и Христанов бяха подложени преди ден на унищожителна рецензия и от ръководителя на комисията на земеделие Пламен Абровски. Нека напомним за неговото в детайли пояснение:

„ Гледам какво се приказва през днешния ден в медиите за одита на Капитан Андреево и откровено се развличам.

Не може да имаш цялата власт над БАБХ, да направиш промени с които да твърдиш, че Държавата си е върнала контрола на границата и да получиш такива убийствени бележки.

Много деликатно се срещнах (неофициално) с констатациите от одита, показани на заключителната среща. С всичките 37 констатации! И съм меко казано покъртен!

Защото за тези, които не знаят, одитите на Европейската комисия имат за цел да ревизират контролните механизми все още на самия одит.

Това значи, че от сряда до петък инспекторите са проверявали новата система на надзор – оная същата, посредством която Държавата към този момент е там, на Капъкуле!

Няма да ви омръзвам, единствено ще посоча една от констатациите:

– Друга изключително сериозна точка (одитора прецизира, че допуска, че този проблем ще бъде частично решен) – става въпрос за потоците на тежкотоварни транспортни средства през граничния надзорен пункт. На хартия всичко наподобява прелестно, само че в реалност цялото място е безусловно задръстено. Изключително малко е мястото, на което тежкотоварните транспортни средства изчакват лабораторните резултати.

Като се има поради, че сега честотата на вземаните проби е много по-ниска от изискуемата, може да се чака, че броя на тези проби ще се усили, т.е. броя на чакащите камиони ще се усили т.е. мястото ще е още по-малко. Пробите се изпращат в София или в чужбина, като е установен случай на изчакване с съвсем 14 дни за резултати.

За констатацията, че има способи за проучване, за които няма акредитация няма да приказвам, само че има и такава.

Какво повече да кажа? Личното ми мнение е, че колкото по-бързо решенията в БАБХ стартират да се вземат от способени и можещи хора – толкоз по-малки ще са вредите за България.

И да – поздравления за ветеринарите на Капитан Андреево – единствената позитивна оценка на одита е за износа на живи животни за Турция. Нещо, което (Слава Богу) управлението на БАБХ не е пипало…

И ще завърша с великия Емил Димитров – “Ти закъсняваш от време на време истино, само че постоянно идваш при нас!”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР