Официален старт на новия политически сезон в парламента. И управляващите,

...
Официален старт на новия политически сезон в парламента. И управляващите,
Коментари Харесай

Първо заседание след ваканцията: Равносметка на управлението и прогнози за ротацията

Официален старт на новия политически сезон в Народното събрание. И ръководещите, и опозицията дадоха поръчки за бъдещето на ръководството. Предстои избор и на членове в десетки държавни органи и регулатори.

Стартът на сезона беше даден обичайно с химна на България и на Европа. Продължи с заявления от партиите за желанията им. Първо - двете ръководещи обединения.

В началото на първото за тази година пленарно съвещание се записаха 199 депутати

„ Целим сполучливо реализиране на ротацията и изкарване на цялостен мандат. Препотвърждаване своя ангажимент, надяваме се и другите да са по този начин. Първи или втори мандат - това към този момент не е значим въпрос, а е механически “, съобщи Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

„ Промяната се случва. Може би по-бавно, в сравнение с ни се желае, само че се случва. Промяната се случва през унищожаване на страха на българските жители. Аз мисля, че няма българин, който още да го е боязън, че без съветски газ ще почине от мраз през зимата. Мисля, че страхът от един всесилен, безотговорен основен прокурор също остана в предишното “, съобщи Кирил Петков от ПП-ДБ.

Според него единственото, което ни стопира за еврозоната, е по-високата инфлация в България

В равносметката на Движение за права и свободи най-важни са сигурност, приходи и правдивост.

„ Възстановяване на конституционно закрепения модел. Решенията, разпоредбите и значимите насоки на българската политика да се взимат тук, в Народното събрание, тъй като тук сме директно определените от народа представители. Наша е огромната отговорност за изработването на политиката на страната “, съобщи Йордан Цонев.

А опозицията още веднъж нападна сглобката в разнообразни направления.

Нова година - нови тествания за сътрудниците в ръководството

„ Ставаме очевидци на една извънредно нападателна война против българите, против нашата национална памет, история и просвета. И най-важното – против нашето национално съзнание. Целта е да се отстрани всичко, което ни отграничава от останалите нации “, съобщи Костадин Костадинов.

„ За нас 2024-а би трябвало да е годината на демонтиране на сглобката в името на положителното на България “, съобщи Корнелия Нинова.

Нито един министър няма да бъде подложен като изискване да си подаде оставката или не, сподели той

„ По-унизително, некадърно, аморално и нездравословно държавно управление не е имало в най-новата българска история. Публично, пропагандно това ръководство употребява четири поръчки за цели, които да играят ролята на смокиново листо, криещо срамотиите на този кабинет “, съобщи Тошко Йорданов.

Според опозиционните партии и бюджетът, и Шенген са били неуспех за кабинета.

Ротацията, с изключение на изпълнителната власт, ще засегне и законодателната. Предстои да бъде заменен ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Спекулациите са, че има две вероятни кандидатури – на Никола Минчев или на ген. Атанас Атанасов.

Какви са целите на партиите в ръководещото болшинство, свързани с кадрови назначения?

Приоритет за ръководещите през този сезон е и подмяната на управленията на регулаторите. 16 са с изминал мандат.

Мандатът на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е изминал преди близо четири години, а този на шефа на Националния застрахователен институт (НОИ) – преди две години.

Има и рекордьори. Комисията за откриване на жителите с принадлежност към Държавна сигурност се ръководи от състав, чийто мандат е изминал преди близо седем години, а мандатът на Комисията за отбрана на персоналните данни е приключил преди близо пет години.

В правосъдната система с изминал мандат е Висшият правосъден съвет (ВСС) и инспектората към него, Антикорупционната комисия, както и Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства.

Според последните промени в Конституцията назначенията в регулаторите ще се вършат с болшинство в Народното събрание от 2/3. Така на ръководещите ще са нужни още гласове – евентуално от Движение за права и свободи.

Днес изтича срокът за попълване на двете места в Конституционния съд. От Политическа партия публично оповестиха своята номинация – съдията Борислав Белазелков.

Очаква се Бойко Борисов да разгласи каква е номинацията на ГЕРБ-СДС. Спрягат се имената на Десислава Атанасова, Екатерина Захариева и Радомир Чолаков.

„ Възраждане “ също ще имат своя номинация.

Репортери: Десислава Ризова, Гергана Венкова

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР