Офицери от иранските служби за сигурност са помогнали на Хамас

...
Офицери от иранските служби за сигурност са помогнали на Хамас
Коментари Харесай

WSJ: Иран стои зад подготовката на удара на Хамас срещу Израел

Офицери от иранските служби за сигурност са помогнали на " Хамас " в планирането на изненадващата офанзива против Израел в събота и са дали позволение за нападението на среща в Бейрут преди дни - това твърди Wall Street Journal, като цитира висшестоящи членове на " Хамас " и ливанската " Хизбула ".

Висши военни от Ислямската революционна армия са работили с " Хамас " още от август, с цел да изготвят проект за навлизане по земя, въздух и море. Атаките на 7 октомври бяха най-сериозният пробив на израелската граница от 50 години насам.

Детайлите по интервенцията са обсъждани на няколко срещи в ливанската столица Бейрут, на които са участвали офицери от иранската армия и на 4 групировки, поддържани от Иран.

Засега американското държавно управление твърди, че не разполага с доказателства за възможна интервенция на Иран в нападенията - макар че Антъни Блинкен акцентира дългогодишните връзки на Техеран с антиизраелските сили.

WSJ обаче цитират неизвестен източник от европейско държавно управление и консултант на сирийското ръководство, които удостоверяват информацията за подготовката на офанзивата.

" Хамас " отхвърлят да са употребявали външна помощ в планирането.

Говорител на иранската задача в Организация на обединените нации също твърди, че страната не е управлявала дейностите на групировката, макар че ги поддържа.

Американската медия разказва тактиката на Ислямската революционна армия като опит за основаване на многостранен фронт, който да " задуши " Израел от всички страни. " Хизбула " и Народният фронт за избавление на Палестина работят на север от Израел, а " Ислямски джихад " и " Хамас " - в Газа и Западния бряг.

Израел упреква Иран за това, че стои зад офанзивите, въпреки и косвено.

" Знаем, че е имало срещи в Сирия и Ливан с други водачи на терористичните армии, обкръжаващи Израел, тъй че е елементарно за схващане, че са се опитвали да се координират. Прокситата на Иран в нашия район са опитвали да се координират допустимо най-вече с Иран ", твърди израелският дипломат в Организация на обединените нации Гилад Ердан.

Нападението от 7 октомври освен се възползва от вътрешнополитическата неустойчивост на Израел, само че и е целяло спиране на договарянията за доближаване сред Израел и Саудитска Арабия, в които посредничат и Съединени американски щати.

Иран гледа на този развой като на опасност за личните си ползи.

WSJ цитират откривателя Хусеин Ибиш, съгласно който стратегическата карта на Близкия изток може да се промени " трагично " във щета на Иран, в случай че Израел разшири връзките си в района. Това би основало и верига от американски съдружници в трите най-важни точки на международната търговия: Суецкия канал, Ормузкия пролив и Баб ел-Мандеб, който свързва Червено и Арабско море.

Според информацията, началник на задграничните групировки под сферата на въздействие на Иран е Исмаил Кани, който стои отпред на външното военно крило на Ислямската революционна армия.

Кани стартира да координира няколко паравоенни организации, обкръжаващи Израел, през април на среща в Ливан. По това време палестинските групировки стартират няколко по-малки офанзиви против Израел от Ливан и Газа под управлението на Техеран.

Иран от дълго време оказва помощ на " Хамас ", само че защото са сунити, до момента членовете на групировката са били по-дистанцирани по отношение на шиитските съдружници на Техеран.

През миналите два месеца обаче са почнали по-интензивни срещи сред водачите на иранските сили и ръководителите на околните до тях организации, в това число с военния началник на " Хамас " Салех ал-Арури. Източниците на WSJ настояват, че иранският министър на външните работи Хосеин Амир-Абдолахиян е участвал на най-малко две от тях.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР