Офисите на Би Би Си в Индия бяха претърсени, като

...
Офисите на Би Би Си в Индия бяха претърсени, като
Коментари Харесай

Данъчни нахлуха в Би Би Си в Индия след критичен репортаж за премиера Наренда Моди

Офисите на Би Би Си в Индия бяха претърсени, като част от следствие на данъчните управляващи.

Претърсванията в Ню Делхи и Мумбай идват седмици, откакто телевизионният оператор излъчи документален филм в Обединеното кралство, критикуващ индийския министър председател Нарендра Моди.

Документалният филм се концентрира върху ролята на министър-председателя в антимюсюлманското принуждение в Гуджарат през 2002 година, когато той беше основен министър на щата.

Би Би Си разяснява, че " сътрудничи изцяло " на управляващите.

„ Надяваме се да разгадаем тази обстановка допустимо най-скоро “, се прибавя в малко изказване.

Въпреки че документалният филм беше излъчен единствено по малкия екран в Обединеното кралство, държавното управление на Индия се опита да блокира шерването на филма в Индия, наричайки го „ враждебна агитация и антииндийски отпадък “ с „ колониално мислене “.

Миналия месец полицията в Делхи задържа студенти, които се събраха да гледат кино лентата.

Генералният секретар на опозиционната Конгресна партия, KC Venugopal, сподели, че претърсването във вторник „ мирише на обезсърчение и демонстрира, че държавното управление на Моди се опасява от рецензии “.

" Ние осъждаме тези тактики на заплашване по най-суров метод. Това недемократично и диктаторско отношение не може да продължава повече ", написа той в Туитър.

Но Гаурав Бхатия, представител на ръководещата партия Бхаратия Джаната (BJP) на господин Моди, разказа BBC като „ най-корумпираната организация в света “.

" Индия е страна, която дава опция на всяка организация ", сподели той, " стига да не бълвате отрова. "

Той добави, че претърсванията са законни и времето няма нищо общо с държавното управление.

Гилдията на редакторите на Индия съобщи, че е „ надълбоко загрижена “ за търсенията.

Те са " продължение на наклонността на потребление на държавни организации за заплашване и тормоз на пресата, които са сериозни към държавните политики или ръководещата върхушка ", се споделя в известието.

Документалният филм наблюдава първите стъпки на господин Моди в политиката, в това число изкачването му в редиците на ръководещата партия  Бхаратия Джаната  - BJP до назначението му за основен министър на западния щат Гуджарат.

Той акцентира непубликуван до момента отчет, получен от BBC от външното министерство на Обединеното кралство, който повдига въпроси по отношение на дейностите на господин Моди по време на религиозните протести.

Безредиците започнаха ден откакто трен, пренасящ хиндуистки поклонници, беше запален, убивайки десетки. Повече от 1000 души, най-вече мюсюлмани, починаха в последвалото принуждение.

Докладът на Министерството на външните работи твърди, че господин Моди е " директно виновен " за " климата на безотговорност ", която е разрешила насилието.

Г-н Моди от дълго време отхвърля обвиняванията против него и не се е извинил за безредиците. През 2013 година състав на Върховния съд също съобщи, че няма задоволително доказателства, с цел да го преследва.

BBC сподели предишния месец, че на индийското държавно управление е било препоръчано право да отговори на документалния филм, само че то е отказало.

Телевизионният оператор сподели, че филмът е „ подробно изследван “ и „ се обърнахме към необятен кръг от хора, очевидци и специалисти и представихме набор от отзиви, в това число отговори от хора в BJP “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР