Офисът на президента на Словакия казва, че тя е готова

...
Офисът на президента на Словакия казва, че тя е готова
Коментари Харесай

Президентът на Словакия е готов да се закълне в нов кабинет, след като партньорът смени кандидата за министър

Офисът на президента на Словакия споделя, че тя е подготвена да се закълне в нов кабинет, управителен от някогашен популистки министър-председател, откакто съдружен сътрудник се съгласи да размени своя претендент за министър на околната среда, прочут с това, че не има вяра в изменението на климата

От Асошиейтед прес, 24 октомври 2023 година, 9:47 ч. Министърът на околната среда, прочут с това, че не има вяра в опасността от изменението на климата, президентската канцелария заяви във вторник.

Президентът Зузана Чапутова трябваше да назначи новото държавно управление в сряда.

Caputova, либерал, предходната седмица сподели, че Рудолф Хуляк, който беше номиниран от ултранационалистическата и проруска Словашка национална партия, не може да обезпечи вярното действие на министерството на околната среда, защото се опълчва на дълготрайните екологични политики на държавното управление и на Словакия интернационалните отговорности.

Словашката национална партия разгласи във вторник номинацията на Томаш Табара вместо него. Табара е прочут и с спорни изявления за околната среда.

Хулиак беше най-противоречивият от претендентите за кабинета, показани на президента от някогашния популистки министър председател Робърт Фицо, чийто лявата партия Smer, или Посока, завоюва най-вече места на парламентарните избори на 30 септември.

Партията на Фицо завоюва 42 места в 150-местния парламент след акция на проруска и антиамериканска платформа. Той даде обещание да отдръпна военната поддръжка на Словакия за Украйна.

Фицо се нуждаеше от съдружни сътрудници, с цел да образува парламентарно болшинство, и подписа съглашение с лявата партия Хлас или Глас и Словашката национална партия да ръководят дружно.

Сделката дава на Смер премиерския пост и шестима други министри в кабинета, отваряйки пътя на Фицо да служи като глава на Словакия на държавното управление за четвърти път.

Hlas ще има седем министри в кабинета, до момента в който Словашката национална партия ще има трима.

Чапутова е президент след успеха на изборите през 2019 година и няма да се кандидатира за втори мандат през идната година.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР