Офисът на НАП в Русе и всички болници в региона

...
Офисът на НАП в Русе и всички болници в региона
Коментари Харесай

В офиса на НАП в Русе и всички болници в региона разясняват здравноосигурителните права на гражданите

Офисът на Национална агенция за приходите в Русе и всички лечебни заведения в района стартират взаимно да коментират здравноосигурителните права на жителите. В тях ще се популяризира обновената листовка „ Здравни вноски от самоосигуряващи се “. Сътрудничеството е част от осведомителна акция, ориентирана към лицата, които наложително се обезпечават здравно. Целта е да бъдат осведомени потребителите по кое време здравноосигурителните им права могат да бъдат прекратени, по какъв начин да ги възстановят и къде да ревизират здравния си статус. Идеята е посредством брошурите да се доближи до по-широк кръг от хора, консуматори на здравни услуги.

До края на март 2022 година хората, които сами внасят наложителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се обезпечават от страната и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за обществено обезпечаване, дължат месечно по 26 лева, колкото и през предходната година. Причината за това е, че към момента не е признат нов бюджет за 2022 година, не са увеличени минималният и оптималният застрахователен приход. В Народното събрание е импортиран законопроект, съгласно който съществени параметри от бюджета за 2021 година ще продължат да работят до края на март 2022 година, докато би трябвало да бъде признат новият бюджет. Така минималният застрахователен приход още три месеца ще бъде 650 лева, а оптималният застрахователен приход до март остава 3000 лева

Според Закона за здравното обезпечаване, неосигурените на друго съображение се обезпечават върху приход, не по-малък от половината от минималния месечен приход за самоосигуряващите се. Така, здравната вноска за тях се пресмята в размер на 8% върху не по-малко от 325 лева и не повече от 3000 лева месечно. Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за януари 2022 година би трябвало да се внесе най-късно до 25 февруари. Всички, за които поражда обвързване сами да внасят здравните си вноски, подават в Национална агенция за приходите декларация Образец 7. Тя се подава електронно с личен идентификационен код (ПИК) на Национална агенция за приходите или електронен автограф посредством портала за електронни услуги или в офиса на приходната организация по непрекъснат адрес, в период до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който е зародило задължението за внасяне на здравни вноски.

Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева Здравноосигурителните права на жителите, които се обезпечават за своя сметка, се прекъсват, в случай че не са импортирани повече от три дължими месечни вноски за интервал от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предшестващ месеца, в който човек потърси здравна помощ, платена от здравната каса. Прекъснатите здравноосигурителни права се възвръщат, в случай че бъдат платени всички дължими здравни вноски за последните 60 месеца.

Гражданите могат да създадат информация за здравноосигурителния си статус, както и да ревизират интервалите без данни за здравно обезпечаване, посредством, която е със свободен достъп в. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да създадат и на телефон: 0700 18 700 /на цена, според цената на съответния оператор/. Услугата е автоматизирана и изисква единствено въвеждане на ЕГН посредством клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени наложителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа дневно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР