Офисът на фирма Омега в Нова Загора е затворен след

...
Офисът на фирма Омега в Нова Загора е затворен след
Коментари Харесай

Фирмата, изпратила нашенците да берат цветя на Острова, е в процедура на отнемане на лиценза

Офисът на компания " Омега " в Нова Загора е затворен откакто избухна скандалът с българските служащи. Надписът „ Ремонт ” стои от дни. Собственикът е в Англия и е освободил чиновниците си. Две от тях отхвърлят да приказват пред медиите, тъй като са подписали документ, че няма да приказват за компанията. Признаха обаче, че недоволни от работата им са идвали в офиса да се разправят с тях.

Още през 2016 година компания „ Омега” е правила активност в нарушаване на условията и лицензът й е лишен. Дружеството обаче апелира и регистрацията му е възобновена.

„ През октомври 2017 година, на последна инстанция, съдът е отменил заповедта на Министерството на труда за отнемането на регистрацията на този медиатор. „ Омега уърк енд травъл” има нова регистрация и тя е годна към момента”, сподели пред bTV Лиляна Георгиева от Агенцията по заетостта.



Заради това, че компанията не дава самостоятелни трудови контракти на служащи преди да заминат за чужбина, сдружението има наложена друга глоба от Инспекцията по труда.

" Има правосъдно решение, с което не се позволява да бъде прегледано това обжалване. Тоест наказателното разпореждане е в действие и въз основата на него има нова процедура за отнемането на лиценза на фирмата”, сподели Дина Христова от Държавната ревизия по труда.
Много постоянно българските компании изоставят служащите безусловно на пътя, споделя Георги Калев. Той работи в британска организация, която наема хора посредством наши медиатори.

" Оставя ги на автомагистралата, надалеч от града, и им споделя, че е дотук, че не може да продължи повече, не знае закъде са хората и би трябвало да се избавят. Бяха доста изтощени, с подути крайници от пътя ", изясни Георги Калев.

Според него хората са лъгани още при подписването на договорите за работа. Заради неприятните условия на труд във фермите мнозина се връщат единствено с пари за противоположен билет.

" Хората не си четат договорите, би трябвало малко повече внимание да обръщат още при сключване на договорите при какви условия ще живеят и при какви условия ще работят, с цел да знаят дали да заминат и малко повече да питат хора, които към този момент са били ", добави Георги Калев.

Най-честите нарушавания са събиране на такси за посредническа активност и липса на подписан контракт с съответен шеф в чужбина. От Агенцията по заетостта припомнят, че на интернет уеб страницата им са оповестени всички компании медиатори, които имат лиценз за работа.

378 са записаните компании медиатори. Регистрацията на 16 от тях е прекъсната.

Ако към този момент работите в чужбина и желаете да подадете сигнал за нарушавания, значимо е да го извършите, до момента в който сте на съответното работно място.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР