Офисът на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер ще бъде затворен,

...
Офисът на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер ще бъде затворен,
Коментари Харесай

Германия затваря офиса на Шрьодер, защото отказа да се дистанцира от Путин -

Офисът на някогашния немски канцлер Герхард Шрьодер ще бъде затворен, а личният състав му - изместен от немските управляващи. Това се случва на фона на растящо неодобрение от отхвърли му да се разграничи от съветския президент Владимир Путин, съобщи Ройтерс.

Шрьодер е министър-председател на немската провинция Долна Саксания от 1990 година до 1998 година, а от октомври 1998 година до ноември 2005 година е канцлер на Германия. След края на мандата му Шрьодер стартира работа в съветския газов тръст " Газпром ". След нашествието на Руската федерация в Украйна почетното му поданство на Хановер беше отнето. С отхвърли си да се откаже от управителните позиции в съветските енергийни компании и да се дистанцира от Путин Шрьодер изпадна в изолираност. От него странят освен някогашни негови политически съидейници, само че и другари.

Като някогашен канцлер, Шрьодер има право на държавно финансиран кабинет, само че трите партии в сегашната ръководеща коалиция на канцлера Олаф Шолц договориха парламентарно решение за закриване на офиса на Шрьодер. Мотивът е отводът на някогашния канцлер да се дистанцира от Путин, който назовава " непосредствен персонален другар ".

Германски медии настояват, че Шрьодер (78 г.) печели от работата си в контролирани от Руската федерация компании надалеч повече от 400-те хиляди евро, които немската страна заплаща за офиса му.

" Бюджетната комисия установи, че някогашният канцлер Шрьодер към този момент не извършва никакви отговорности, свързани с предходния му пост ", се показва в решението на партиите. " Затова офисът ще бъде затворен. "

Шрьодер е социалдемократ като Шолц. От живите политици той най-вече е свързван с немската политика " смяна посредством търговия " – теория, съгласно която околните стопански връзки са най-хубавият метод за смиряване и консолидиране на гигантския източен комшия на Европа, отбелязва Ройтерс. Но критиците му означават, че войната в Украйна е показателна за неуспеха на тази политика и упрекват Шрьодер, който като канцлер спомага за създаване на повече газопроводи, които усилиха енергийната зависимостта на Германия от Русия, която в този момент е станала враждебна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР