Офис площите клас А и В в София са достигнали

...
Офис площите клас А и В в София са достигнали
Коментари Харесай

Офисите в строеж ще добавят още 306 000 кв. м на пазара в София

Офис площите клас А и В в София са достигнали над 2 387 600 кв. м в края на предходната година. Макар и този размер да наподобява внушително, на годишна база има понижение с 3 на 100 като главната причина за това е рекласификация на част от постройките в по-ниския клас С, съгласно данни от новия отчет на Colliers. В деен градеж обаче са нови пространства, които ще прибавят 306 000 кв. м на пазара. Някои от тях са за лично прилагане, други са с към този момент подписани предварителни контракти за наем. 
Наемите порастват
Средните офертни наемни равнища бележат повишаване, в резултат на дребното налични площи в качествените планове, както и на индексирането на финансовите условия по настоящи контракти, се регистрира в отчета. За офиси клас А те са сред 14 и 16 евро, а за клас В – сред 9 и 11 евро (на квадратен метър за месец без ДДС). Очаква се покачването им в по-качествените планове, което е изключително годно за тези в деен градеж. 

Брутните усвоени площи през втората половина на 2023 година са над 103 500 кв. м, а за цялата година - 180 800 кв. м. Това е малко по-ниско равнище, по отношение на миналата 2022 година, и главно се дължи на няколко огромни преводи, чието планувано завършване до края на 2023 година не бе осъществено, показват от компанията. Около 41 на 100 от брутно усвоените площи през годината са вследствие на възобновяване на контракти. Над 22 на 100 от търсенето е за уголемение на заетите офиси, а 13 на 100 е от нови компании на пазара. Останалите 24 на 100 се дължат на релокация в по-качествено пространство или консолидация на оперативната активност на компанията на едно място.   
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР