Офертите от САЩ за договорите за доставка на F-16 блок

...
Офертите от САЩ за договорите за доставка на F-16 блок
Коментари Харесай

Офертата на САЩ за F-16 е със срок за годност до 5 септември

Офертите от Съединени американски щати за договорите за доставка на F-16 блок 70/72 са годни в период от 3 до 5 септември. До тогава би трябвало да са преведени 1,256 милиарда $. Това се разбра от думите на министъра на защитата Красимир Каракачанов пред комисията по защита, която утвърди на първо четене утвърждението на контракта със Съединени американски щати и актуализацията на бюджета. Договорът би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание до 31 юли, с цел да има време Министерството на външните работи да изпрати нотификация, а министерството на финансите да преведе парите, изясни заместник-министъра на защитата Атанас Запрянов. Той сподели, че още две страни договарят за F-16 блок 70/72 и за това би трябвало да се бърза. " Има контрактувани 70 самолета Viper, една държaва има контракт за 24, друга за 66. До края на годината ще има контракти за 150, другата година се чака да станат 300. Съгласно американското законодателство, който преведе парите влиза в произвеждане ", сподели Запрянов, който водеше договарянията със Съединени американски щати.

Цялата сума ще бъде подадена в банка в Съединени американски щати и с нея ще се закупят американски скъпи бумаги, които имат рентабилност. Американската отбранителна организация ще тегли от сумата от време на време суми с цел да може да се разплаща с снабдители.

Според Каракачанов е допустимо да не бъде изхарчена цялата преведена сума, защото инфлационните показатели плануват луфтове. По един от договорите можело да останат 20 млн. (той не посочи лв. или долари бел. авт.) с които да се купят боеприпаси или въоръжение, или да се върнат

" Най-хубавото е създаване на народен подготвителен център за образование на водачи и поддръжка ", сподели министърът на стопанската система Емил Караниколов. Той добави, че български компании ще придобият качества за ремонт на възли и елементи за Ф-16, част от който са високотехнологични. " Рано или късно се надявам, че и това ще се случи – да вършим самолети ", показва оптимизъм Караниколов. Първите самолети ще дойдат през 2023 и дотогава би трябвало да се сме подготвени, сподели още Караниколов.

Пакетът и самолетът F-16 идват с безусловно непокътнати качества, системи за въоръжение, за опознаване, криптиране и навигация, сподели началникът на Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков след съвещанието на комисията. " По въпроса за опазване на бойните качества, оперативната съгласуемост и оперативните качества сме се придържали към запазването на същите и даже увеличението им. Това, че има известно връщане към първичните бройки от въоръжението беше направено поради на това, че настояванията бяха повишени в желанието си да получим повече. След като видяхме, че американската страна ги е калкулирала в цената и тя се е нараснала много и се върнахме в първичната позиция ", уточни ген. Стойков.

" Това, че ще бъде належащо да се купуват в допълнение ракети въздух-въздух, и въоръжение въздух - повърхнина, това е по този начин. Това ще продължи по време на целия витален цикъл на самолета според от нуждата ", уточни още ген. Стойков.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите изтребители (37)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР