Офертата от страна на САЩ за Ф-16 има срок до

...
Офертата от страна на САЩ за Ф-16 има срок до
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Логично е да купим стари Ф-16, защото имаме обучени пилоти

Офертата от страна на Съединени американски щати за Ф-16 има период до 1 ноември. Служебният кабинет прави старания да я удължи до 15 декември. Военновъздушни сили има над 50 линии за диалози с американците, които би трябвало да бъдат конкретизирани. Това разяснява пред Нова телевизия някогашният боен министър Ангел Найденов.

По думите му има 4 направления, които демонстрират политиката на служебния кабинет. " Първата е рационализация на защитата. Втората е финансовото обезпечаване на българската войска, с акцент върху предлагането 2% от Брутният вътрешен продукт да отива за защита. Третата посока е обществената политика, а четвъртата са оферти за законодателни промени при пълномощията на министъра при договарянията ", заключи той. И добави, че най-рано през 2025 година ще дойдат първите Ф-16.

" МиГ-29 ще бъдат снети заради неспособност за поддръжка, а МО се пробва да откри решение по какъв начин да се оправи до момента в който дойдат новите изтребители. Най-логичната покупка на употребявани самолети е на Ф-16, защото имаме подготвени водачи. Има и алтернатива на лизинг на самолети. 5,5 милиарда е цената на придобиване на цялата ескадрила от самолети с инфраструктурата, въоръжението, боеприпасите, подготовката и тренажорите ", разкри Найденов.

От своя страна също някогашният министър на защитата Велизар Шаламанов счита, че е значимо да бъде придвижен въпросът с капиталовия фонд за защита, който да разреши многогодишно финансиране. " Решението за закупуване на Ф-16 е взето от Народно събрание. Всеки опит да се ревизират такива стратегически решения, води до загуба. Техниката ще става единствено по-скъпа и ще се доставя по-дълго време ", акцентира той.

Според него у нас може да се ремонтира военна техника. " Трябва да използваме механизма " заем-наем ", по този начин да търсим бърза замяна с втора употреба техника. Фокусът би трябвало да бъде върху подготовка на водачи и механически състав за Ф-16 ", съобщи Шаламанов. И добави, че е нереалистично да се твърди, че Полша може да ремонтира МиГ-29.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР