Офертата на Вашингтон е за 3,5 млрд. долараТурция може да

...
Офертата на Вашингтон е за 3,5 млрд. долараТурция може да
Коментари Харесай

Турция се опъна на САЩ за ракетите „Пейтриът“

Офертата на Вашингтон е за 3,5 милиарда $


Турция може да купи американски ракетни системи “Пейтриът ”, в случай че препоръчаните условия са положителни. Но сходна договорка ще е невъзможна, в случай че Вашингтон упорства Анкара да се откаже от покупката на съветски ракети С-400, за която има реализирано съглашение. Това съобщи през вчерашния ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу, съобщи Ройтерс.

В изявление за турската телевизия НТВ Чавушоглу отсече, че Турция няма да одобри Съединени американски щати да й постановат условия по договорката й с Русия за покупка на системи С-400.

“Имаме подписано съглашение за С-400 и няма да се отметнем от дадената си дума ”, сподели министърът. Той добави, че страната му се нуждае от системи за противовъздушна защита и не изключва да купи комплекси “Пейтриът ” от Съединени американски щати. Но отново повтори, че Анкара няма да се съгласи да й постановат условия, като напомни, че съдружниците в НАТО имат право да купуват системи за Противовъздушна отбрана по свое убеждение.

На 18 декември US администрацията насочи оферта към Турция за “Пейтриът ” на обща стойност 3,5 милиарда $. Тогава представителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява, че възможна договорка със Съединени американски щати няма да има отражение върху контрактуваната продажба на съветски С-400.

Договорът с Москва е от септември 2017 година и е на стойност 2,5 милиарда $. Разполагането на С-400 в Турция би трябвало да стартира през октомври т.г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР