Офертата на държавата за изграждането на най-модерния и дълъг тунел

...
Офертата на държавата за изграждането на най-модерния и дълъг тунел
Коментари Харесай

Държавата е платила 258,4 млн. лева за тунел Железница

Офертата на страната за построяването на най-модерния и дълъг тунел у нас е била на стойност 215 милиона лв., а разплатените средства към консорциума от три компании е с близо 40 милиона повече.

Това демонстрира информация на Министерството на районното развиване и благоустройството във връзка почналата инспекция на Европейската прокуратура по сигнал на ДАНС против едно от трите сдружения със подозрение за финансови злоупотреби с евросредства и пране на пари.

Обществената поръчка за построяването на тунела е извоювана през лятото на 2018 година от консорциума- ДЗЗД " Автомагистрала Струма тунел 2018 ", с участници " Джи Пи Груп ", която е водещата компания, " Глобал Кънстръкшън " ООД и " Виа План " ЕООД.

Общата сума, разплатена от страната за построяването на тунел " Железница " като част от строящата се автомагистрала " Струма ", е 258 426 949 лева

Най-много средства - близо 155 милиона лв. - са разплатени в интервала от април 2019 година до май 2021 година, когато районен министър е Петя Аврамова. 38 милиона лв. е превела страната в границите на идващите 4 месеца на същата година при служебния министър Виолета Комитова.

По времето на Гроздан Караджов консорциумът е получил малко над 19 милиона лв.. От декември 2022 година до юни 2023 година е втората огромна сума, преведена за осъществени и фактурирани строително-монтажни дейности- 42, 5 милиона лв.. Тогава районен министър е Иван Шишков от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Разплащането за тунел " Железница " е финализирано от сегашния министър в оставка Андрей Цеков в края на 2023 година, като общата сума е 5,4 милиона лв.. Тунелът беше приключен преди близо 2 години.
Как са ръководени паричните потоци от компаниите, построили най-дългото тунелно оборудване у нас и има ли злоупотреби с евросредства и пране на пари, ще каже европрокуратурата, която стартира следствие по сигнал на ДАНС. В известието се засяга единствено едно от сдруженията, а водещата компания " Джи Пи Груп " излезе с малко известие в медиите, че не е обект на следствието.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР