Одобряването на промените в договора със САЩ за придобиването на

...
Одобряването на промените в договора със САЩ за придобиването на
Коментари Харесай

БСП и Възраждане опитват да превърнат договора за F-16 в хибридка

Одобряването на измененията в контракта със Съединени американски щати за придобиването на първите 8 изтребителя F-16 в Народното събрание разпалиха нови разногласия, достигащи до геополитическия избор на България.

Военният министър в оставка Драгомир Заков към този момент изясни, че, тъй като плануват по-съвременно съоръжение в поръчаните машини, само че Българска социалистическа партия и " Възраждане " те са " диктат " и " извиване на ръце ".

Депутатът от Българска социалистическа партия Атанас Зафиров изясни, че фактически става въпрос за " рутинна ратификация ", която не би трябвало да се трансформира в геополитически въпрос, само че стимулира позицията на партията си с това, че е поредна и Българска социалистическа партия не приема този контракт още от времето, когато се приготвяше и бе подписан от последното държавно управление на ГЕРБ през 2019 година.

Колегата му Румен Гечев, обаче изясни, че " нашият стратегически сътрудник ни извива ръцете ".

" Парите ги няма на българския народ. Самолетите ги няма ", сподели Гечев.

Костадин Костадинов от " Възраждане " пък съпостави контракта за F-16 с " нюйския диктат " и разгласи, че армията е била по-силна преди присъединението на страната към НАТО.

" Разваляйте този контракт и да започваме договаряния за МиГ – 29 ", сподели от своя страна депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Атанас Славов от " Демократична България " подчертава върху нуждата да се извършват подписаните от страната контракти.

Конкретните параметри на измененията са секретни, само че се отнасят до актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното съоръжение, както и увеличение на броя на обучавания спомагателен персонален състав, поправяне на стойности на разнообразни линии по контракта и други. Те няма да изискват в допълнение възнаграждение. Сумата по контракта остава към 2.2 милиарда лв. и към този момент бе платена от България предплатена поради липса на изискваната от Съединени американски щати кредитна история при такива покупко-продажби за разсрочено заплащане.

България към този момент получи офертата от Съединени американски щати и за идващите 8 машини и до началото на ноември би трябвало да отговори.

*Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР