Одобрявам решението на президента да изчака решението на Конституционния съд,

...
Одобрявам решението на президента да изчака решението на Конституционния съд,
Коментари Харесай

Адвокат Рангелов разкри как Конституционният съд може да спре освобождаването на Гешев

" Одобрявам решението на президента да изчака решението на Конституционния съд, тъй като, в случай че не е в интерес на Гешев, ще сътвори непоклатимост и успокоение в цялата правна общественост, че всичко с освобождението на основния прокурор е по разпоредбите. Гешев остава с всички пълномощия на основен прокурор, до момента в който не го освободи президентът. Авторитетът на основния прокурор към този момент е срутен ", сподели юрист Людмил Рангелов в предаването " Денят ON AIR ".

Той чака Конституционният съд да се произнесе в границите на месец, защото в тази ситуация става дума за голям размер от информация, която би трябвало да бъде прегледана. Според него част от настояванията на Гешев няма да бъдат признати като противоконституционни, само че други ще бъдат признати като такива.

" Относно това, че Висш съдебен съвет е с изминал мандат, това няма да е спънка за освобождението на Гешев. Законът за правосъдната власт позволи болшинство от 13 души да може да освобождава единствено основния прокурор, там нещата не са напълно наред. Ако се окаже противоконституционно и това решение излезе преди указа на президента, президентът няма да издаде декрет за освобождението на Гешев и ще стартират друга процедура ", изясни Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

При измененията в Наказателно-процесуален кодекс и механизма за търсенето на наказателна отговорност от основния прокурор също има детайли на противоконституционност, счита юристът. Върховен касационен съд вижда най-малко 5-6 правила от Конституцията, които в този вид на закона, са противоконституционни, означи той.

Рангелов не вижда официална спънка този състав на Висш съдебен съвет да избере нов основен прокурор.

" Изглежда ми много необичайно, че Гешев непрекъснато търси поддръжка и увеличение на своя престиж през външни институции и организации. Не знам до каква степен вярно постъпи, откакто реши неотложно да отиде там. Посещението му в Страсбург е доста значимо, само че решението на Висш съдебен съвет му е по-важно. Президентът можеше да подпише указа незабавно, щом пристигна предлагането ", сподели още гостът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР