Одобриха допълнителна европенсия у нас. Правителството одобри промени в Кодекса

...
Одобриха допълнителна европенсия у нас. Правителството одобри промени в Кодекса
Коментари Харесай

Българите ще могат да получават допълнителен паневропейски пенсионен продукт

Одобриха спомагателна европенсия у нас. Правителството утвърди промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които плануват българите да могат да получават спомагателен паневропейски пенсионен артикул. На процедура това значи, че фондове от други страни в Европейския съюз ще могат да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии у нас, оповестява

Европейската пенсия е спомагателен непринуден пенсионен личен артикул, чиято цел е да добавя съществуващите наложителни и професионални пенсионни схеми и артикули в страните членки. Рамката за основаването и предлагането му не цели да размени или да хармонизира съществуващите национални лични пенсионни артикули или схеми, нито да засегне съществуващите национални наложителни и професионални пенсионни схеми и артикули.

По този метод ще се разреши преместване на осигуровките и пенсиите от една страна в Европейски Съюз към друга при пренасяне на индивида. Европейската пенсия ще се получава при естествената възраст за пенсиониране. Тя може ще се наследява при преждевременна гибел на обезпечения. Всеки обезпечен ще може да има единствено една сметка за европейска пенсия. Европейските пенсии ще са напълно на непринуден принцип, сходно на фондовете за непринудено пенсионно обезпечаване, които и сега съществуват в българското законодателство, планува още законопроектът. Пенсионните артикули ще се разграничават един от различен, а хората ще имат опция сами да вземат участие в ръководството на вложенията, избирайки доходоносни, само че рискови или по-малко рискови, само че по-безопасни разновидности на ръководство на средствата си.

С оглед обезпечаване на допустимо най-широк кръг снабдители на подобен пенсионен артикул, Регламент (ЕС) 2019/1238 открива единни правила за регистрация, основаване, дистрибуция, преносимост и контрол на ПЕПП и урежда опцията всички финансови предприятия, които ръководят средства на клиенти и могат да правят активност трансгранично, да могат да го основават и оферират, като кредитни институции, животозастрахователни предприятия, институции за професионално пенсионно обезпечаване, капиталови медиатори, капиталови сдружения, ръководещи сдружения и лица, ръководещи различни капиталови фондове. По този метод се цели да се подтиква и конкуренцията при предлагането на лични доброволни пенсионни артикули.

Условията по отношение на етапа на струпване и етапа на погашение не са избрани с Регламента, защото се регистрират значителните разлики в пенсиоонноосигурителните системи на страните членки, които не са хармонизирани. Поради това, Регламентът дава независимост на страните членки да дефинират изискванията по отношение на етапа на струпване и етапа на погашение, които бъдат ще използвани за всички снабдители, които дават подсметка за обезпечаване според българското законодателство. Условията във етапа на струпване и етапа на погашение, които се дефинират на национално равнище за обезпечените по ПЕПП лица, са сходни с тези, които са използвани към настоящия народен непринуден личен пенсионен артикул - обезпечаване във фонд за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР