Одобрените от Управителния съвет на Българската народна банка (УС на

...
Одобрените от Управителния съвет на Българската народна банка (УС на
Коментари Харесай

Решиха за дизайна на българските монети евро

Одобрените от Управителния съвет на Българската национална банка (УС на БНБ) художествени планове за дизайн на българската национална страна на евромонетите от всички номинали: 1 евроцент; 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; 1 евро и 2 евро, са признати и на съвещание на Координационния съвет за подготовка на България за участие в еврозоната, оповестиха от Българска народна банка.

Евромонетите имат обща страна и национална страна. Дизайнът на общите страни на монетите е дело на Люк Люикс от Белгийския кралски монетен двор. На тях са показани изображения на Европейския съюз или на Европа, които символизират единството на Европейски Съюз.

Съгласно нормативните условия, всяка национална страна на евромонетите включва наложителни и незадължителни реквизити. Задължителните детайли, включени в дизайна на националната страна на българските евромонетите, са:

- обрисуване на кръг от 12 звезди, както e върху знамето на Европейския съюз;
- изписване на кирилица на думата „ БЪЛГАРИЯ “ като означение на емитиращата държава;
- за българските евромонети от 2 евро – надпис, изписан поредно по гурта, като на едната половина е изписано „ БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ “, а на втората половина – обърнато изписан същият надпис.

Избраните незадължителни детайли, включени в дизайна на националната страна на българските евромонети, са:

- изписване на кирилица на думата „ евро “ на монетите от 1 и 2 евро, „ стотинка “ на монетата от 1 евроцент и „ стотинки “ на монетите от 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; и 
- изписване на годината на въвеждане на еврото в България „ 2025 “.

За съществени детайли на дизайна на националната страна на българските евромонети е заимствуван дизайнът на актуалните български разменни монети:

- Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента;
- Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро;
- Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро.

Мотивите за това са, че знаците върху актуалните български разменни монети са одобрени и добре признати от жителите на България. Този метод ще обезпечи последователност от сегашните към новите евромонети в България и лесната им известност, като в това време ще бъде доказана и продължена българската еднаквост посредством познатите знаци на българските монети.
 
Художествените планове са направени от „ Монетен двор “ ЕАД. Художествените планове следва да бъдат показани за утвърждение от страна на Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз и страните членки от еврозоната.
След тяхното утвърждение тези планове ще се употребяват за производството на евромонети с българска национална страна.

В осъществяване на Меморандума за съгласие сред Република България, страните – членки на еврозоната, и Европейската комисия за започване на производството на евромонети и за подготвителните задания преди започване на производството, в началото ще бъдат създадени 8 номинала евромонети с българска национална страна в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството на създаваните монети и узаконяване на българския монетен двор. Реалното произвеждане на нужните количества евромонети с българска национална страна ще се прави след Решението на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от Република България.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР