Одобрени са европейските средства по 7 от оперативните програми в

...
Одобрени са европейските средства по 7 от оперативните програми в
Коментари Харесай

Над 16 млрд. лв. ще се влеят в икономиката в следващите 6 години

Одобрени са европейските средства по 7 от оперативните стратегии в запас от 14 милиарда лв.  (13 888 742 548), които в идните 6 години ще дойдат по новия програмен интервал. Отделно националното съфинансиране е над 2 милиарда лв., като общо средствата стават над 16 милиарда лева

Това разгласи служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов на брифинг в Гранитна зала на Министерски съвет. Служебният кабинет показа напредъка по обезпечените от служебния кабинет средства от европейските фондовe за идния програмен интервал, с цел да се спре политическо говорене.

Одобрените 7 оперативни стратегии са: " Транспортна съгласуваност ", " Околна среда ", " Конкурентноспособност и нововъведения в предприятията ", " Развитие на човешките запаси ", " Образование ", " Техническа помощ " и " Храни и материално подкрепяне ". По програмата " Наука и нововъведения " България е на финалната права, като следва скоро да бъде утвърдена, а програмата " Развитие на районите ", по която работи Министерство на регионалното развитие към нея стоят проектите по фонда за обективен преход. По програмата към момента вървят полемики с Европейска комисия, само че самата стратегия е финализирана. Програмата за " Морско дело и риболовство " ще бъде изпратена идната седмица в Европейска комисия.

По думите му България продължава да работи и да се движи в унисон с европейските процеси и отговорности. Това е действителен запас и действителни средства, които ще оказват помощ на положението на страната ни в идните години, уточни Пеканов. Средства са обезпечени и за развиването на човешкия капитал.

Трябва да се обезпечи обаче сериозен надзор по възлагането и осъществяването на оперативните стратегии в идните години, настоя Пеканов. Това са средства, които Европейски Съюз отпуска за конвергенция и постигане на европейския стандарт, изясни той.

Въпреки евроскептичните гласове, които в последно време се надигат, ето това е действителен запас, който ще подкрепи положението на страната, акцентира Пеканов. Този запас е извънредно значим за българската стопанска система, за дребните и междинните предприятия, основната инфраструктура, и ще адресира значими проблеми пред страната ни, добави служебният вицепремиер.

Служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев добави, че е обезпечена глътка въздух на най-уязвимият сегмент на стопанската система - микро, дребни и междинни предприятия. Планът за възобновяване и резистентност е отворен и работи, посочи Пулев и добави, че ще бъдат обезпечени 600 млн. лева от Плана до края на годината за дребния и междинен бизнес.

Той посочи, че средствата по Плана до края на актуалната година ще бъдат предоставени по четири процедури, две от които към този момент са отворени за поддръжка на предприятията.

Министерство на нововъведенията и растежа проработи за бизнесмените най-сетне, удовлетворен е Пулев, като добави, че министерството е одобрило наредбата за стартъп визията.

Служебният екоминистър Росица Карамфилова добави, че зелената стратегия на България в региона на Оперативна програма " Околна среда " е утвърдена от Европейска комисия и ресурсът и е 3.5 милиарда лева . Това е запас, който напълно е съгласуван с националните цели, посочи Карамфилова. Най-голяма част от ресурса е ориентирана към вложения във ВиК бранша. Заделени са средства за риска и предварителна защита за наводненията, обезпечаване на свързаността сред водните басейни, естественото положение на речните корита и обезпечаване на мониторинг за неподходящи динамични процеси като свлачища, срутища и ерозия. Средства ще се отделят и за ограничения, свързани с повишение готовността на популацията и възстановяване на устойчивостта в битката с горските пожари.
 Европейска комисия утвърди
Европейска комисия утвърди " Околна среда " с бюджет от над 3,5 милиарда лева

Пет са главните цели на програмата

С бюджет от над 100 млн. лева ще бъдат построени и усъвършенствани системите за предизвестия и ранно обявяване на популацията. Има ограничения за въздуха, биоразнообразието и програмата е добре уравновесена и структурирана, като посредством нея ще бъде обезпечена опция на общините, научните браншове, неправителствения бранш и ВиК структурата да се подсигурява резистентност на резултатите, акцентира Карамфилова.

Заместник-министърът на образованието Надя Младенова означи, че плануваните ограничения в образованието обгръщат всички степени от детската градина до докторската степен във висшите учебни заведения. Основната цел на МОН в границите на служебния кабинет е да улесни процедурите по оперативната стратегия и Плана, като средствата от тях да съумеят да оказват помощ на повече хора, изясни тя.

Заместник-министърът на труда и обществената политика Наталия Ефремова съобщи, че средствата по оперативната стратегия ще послужат за решение на социално-икономическите проблеми на най-уязвимите групи.

Мартин Георгиев от Министерство на превоза показа целите на отрасловото министерство: развиване на железопътната инфраструктура, развиване на пътната инфраструктура, възстановяване на интермодалността и нововъведения в превоза, модернизиране на системите за ръководство на трафика, възстановяване на транспортната сигурност и сигурност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР