Одобрена е позицията на България за заседанието на Съвета на

...
Одобрена е позицията на България за заседанието на Съвета на
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет на първото си редовно заседание

Одобрена е позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда в Брюксел

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда, което ще се организира на 20 декември 2021 година в Брюксел. Позицията отразява положението на водените договаряния на равнище Европейски Съюз и изразяваната от България позиция по обсъжданите въпроси към 10 декември 2021 година

В дневния ред на съвещанието е планувано министрите да обсъдят отчет за напредъка по отношение на плана на Регламент за батериите и отпадъчните акумулатори. България ще изрази единодушие с обрисуваните от Словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз тематики в отчета за напредъка, които от политическа и правна позиция изискват по-нататъшна и задълбочена работа. България поддържа позицията си за нуждата от реализиране на правна изясненост, ясно установяване на отговорностите и задължените лица по използването на новите условия след края на виталния цикъл на батериите.

Предвижда се Съветът да организира политически спор по пакета „ Подготвени за цел 55 “. Приоритет в договарянията за страната е постигането на верен баланс в осъществяването на задачите за понижаване на излъчванията парникови газове по метод, който регистрира националните особености (в това число и географски), стартовата позиция на страните за реализиране на задачите, спазването на правилото за софтуерна индиферентност, както и обезпечаването на равномерен и обективен социално-икономически преход и опазване на конкурентоспособността.

Министрите ще обменят отзиви и по неотдавна признатата от Европейската комисия Стратегия на Европейски Съюз за почвите за 2030 година България приветства новата Стратегия като основен детайл за формулирането и ефикасното използване на политиките по запазване на почвените запаси, тяхното стабилно прилагане и възобновяване.

България поддържа преназначаването на шестима съдии и назначението на други трима съдии
в Общия съд на Европейски Съюз

България поддържа преназначаването на шестима съдии в Общия съд на Европейски Съюз от Естония, Кипър и Финландия, както и назначението на един спомагателен арбитър и двама съдии в Общия съд на Европейски Съюз от Словения, Гърция и Ирландия. Това се показва в българската позиция за съвещанието на непрекъснатите представители на страните членки в Европейски Съюз (КОРЕПЕР II), което ще се организира на 21 декември 2021 година в Брюксел.

На съвещанието ще бъдат прегледани предложенията на шестте страни.
България поддържа предложенията на Естония, Кипър и Финландия за преназначаване на Лори Мадис и Ико Ном, на Анна Маркули и Савас С. Папасавас, както и на Тюла Пиня и Хайки Канинен на поста арбитър в Общия съд с мандат до 31 август 2028 година

България поддържа и предложенията на Словения за назначение на Дамян Куковец на поста спомагателен арбитър в Общия съд с мандат до 31 август 2025 година, на Гърция за назначение на Йоанис Димитракопулос на поста арбитър в Общия съд с мандат до 31 август 2022 година, както и на Ирландия за назначение на Сузане Кингстън на поста арбитър в Общия съд с мандат, изтичащ на 31 август 2025 година

Кабинетът утвърди резултатите от присъединяване на България в постоянното съвещание на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на Република България в постоянното съвещание на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз, което се организира в интервала 29-30 ноември 2021 година в Брюксел, Кралство Белгия. От българска страна в съвещанието взе участие Иванка Ташева, заместник-постоянен представител на Република България към Европейския съюз в Постоянното посланичество на Република България в Брюксел.

Съветът във формат „ Образование “ одобри Препоръка на Съвета по отношение на смесеното образование за висококачествено и приобщаващо начално и приблизително обучение. Приети бяха и Резолюция, обвързвана с нова европейска стратегия за образование на възрастни за интервала 2021-2030 година и Резолюция за структурата на ръководство на стратегическата рамка за европейско съдействие в региона на образованието и образованието към Европейското просветително пространство и отвън него. България подчертава върху напъните, ориентирани към възстановяване на смесеното образование за висококачествено и приобщаващо начално и приблизително обучение, както и за по-засилено включване на осведомителните технологии и дигитализацията във висшите учебни заведения и в образованието и образованието за възрастни.

По време на дебата страната ни осведоми, че работи в посока повишение на уменията на жителите в региона на осведомителните технологии, както и за това учителите и другият учебен личен състав да имат по-добро схващане за опциите и рестриктивните мерки на новите технологии.
Съветът във формат „ Младеж “ одобри Резолюция на Съвета и на представителите на държавните управления на страните членки, заседаващи в границите на Съвета, по отношение на резултатите от Осмия цикъл на разговора на Европейски Съюз по въпросите на младежта. Бяха признати Заключения на Съвета по отношение на осъществяването на Стратегията на Европейски Съюз за младежта за интервала 2019 - 2021 година, Резолюция на Съвета и на представителите на държавните управления на страните членки по отношение на Работен проект за Стратегията на Европейски Съюз за младежта за интервала 2022-2024 година и Заключения на Съвета и на представителите на държавните управления на страните членки по отношение на основаване и запазване на цивилен пространства за младежите, които улесняват пълноценното им присъединяване.
По точката за спор беше разисквана тематиката „ Опазване и основаване на цивилен пространства за младежи, които улесняват пълноценното им присъединяване “.

Съветът на министрите, виновни за аудиовизуалната политика и културата, одобри Заключения по отношение на повишение на наличността и конкурентоспособността на европейското аудиовизуално и медийно наличие и Заключения по отношение на културата, висококачествената архитектура и застроената среда като основни детайли на самодейността за нов европейски Баухаус. По точката за спор те дискутираха културното завещание и правото на завещание в подтекста на устойчивото развиване и бъдещето на Европа.
Съветът във формат „ Спорт “ одобри Резолюция на Съвета и на представителите на държавните управления на страните членки, заседаващи в границите на Съвета, по отношение на главните характерности на европейския състезателен модел и Заключения по отношение на физическата интензивност през целия живот. По време на дебата беше разисквана тематиката за „ Двойните кариери на спортистите “.

Българската позиция беше показана от Иванка Ташева, заместник-постоянен представител на България към Европейски Съюз в Постоянното посланичество на страната ни в Брюксел.

Правителството одобри решение за освобождение с възобновяване на държавни запаси от питейна вода по искане на двама регионални шефове

Министерският съвет одобри Решение за освобождение с възобновяване и даване на освободени държавни запаси от питейна вода по искане на регионалните шефове на Област Смолян и Област Благоевград, за превъзмогване на последствията от оповестено отчасти бедствено състояние в общините Неделино, Мадан Борино и Чепеларе и оповестено бедствено състояние в общините Симитли, Кресна, Петрич и Гърмен.

Безвъзмездното даване на количествата питейна вода ще способства за превъзмогване на последствията от бедственото състояние в области Смолян и Благоевград, надлежно в общини Неделино, Мадан, Борино, Чепеларе, Симитли, Кресна, Петрич и Гърмен.

14 общини получават над 3 млн. лева за нови детски градини

14 общини ще получат над 3 млн. лева за създаване на нови детски градини или корпуси към съществуващи здания. Средствата са обезпечени по Програмата на МОН за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020 - 2022 година и бяха утвърдени през днешния ден от Министерския съвет.

Ще бъдат финансирани плановите оферти за детски градини на общините Белица, Айтос, Бургас, Малко Търново, Руен, Долни чифлик, Кайнарджа, Твърдица, Ботевград, Своге, Опан, Чирпан и Ямбол. Община Троян ще получи пари за реорганизация на постройката на начално учебно заведение „ Христо Ботев “. В същото време средствата, планувани за създаване на две нови детски градини в благоевградските квартали „ Еленово-I” и „ Баларбаши “, ще бъдат върнати в държавния бюджет. Причината е, че договорите с фирмите-изпълнители са били прекъснати. Проектите обаче могат да се осъществят и на по-късен стадий.

Програмата има за цел да се основат здравословни и качествени условия за образование в институциите от системата на предучилищното и учебното обучение. С построяването на нови детски ясли и градини ще се обезпечат места за повече деца, които са останали отвън класиранията. Ще се подсигурява и въвеждането на наложителното предучилищно образование за 4-годишните деца.

Правителството отпусна 14 072 722 лева за компенсации в областта на образованието

Министерският съвет утвърди отпущането на 14 072 722 лева за финансово обезпечаване на действия по Национална стратегия „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав “ за 2021 година. Средствата са за компенсации в общинските просветителни институции за месеците септември-октомври 2021 година Те се изплащат след смяна в структурата и състава на дадена институция, както и при преустановяване на трудовите правни отношения на друго съображение. Обезщетенията се изплащат и след закриване или превръщане на просветителни институции.

Финансирането е за сметка на плануваните разноски за национални стратегии за развиване на образованието за 2021 година и за сметка на понижение на одобрените разноски по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 година

Шест учебни заведения получават средства за почивки по „ Отново дружно “

Шест общински учебни заведения ще получат общо 40 950 лв. за финансиране на идни почивки по Националната стратегия „ Отново дружно “. Със средствата се обезпечават пътуванията на 248 възпитаници и 25 ръководители.
Училищата към този момент са получили 70% от сумите за пътувания при подаване на формуляра за присъединяване. С днешното решение ще бъдат изплатени останалите 30%, които се отпускат след даване на подписания контракт с туроператор.

Парите се разпределят по бюджетите на общо пет общини - Тетевен, Монтана, Панагюрище, Ихтиман и Столична община.

С решение от 16 септември т.г. държавното управление удължи периода на програмата до 14 септември 2022 година Пътуванията ще могат да се организират в интервалите, когато епидемиологичната конюнктура в страната разрешава това.

По националната стратегия „ Отново дружно “ се финансират напълно пътуванията на възпитаници от I до XI клас. Туристическият пакет за всеки участник е в размер на 500 лв., като в него са включени 5 нощувки, храна, превоз, застраховка и спомагателни действия.

Общият бюджет на програмата е в размер на 15 000 000 лева С утвърдените през днешния ден средства кабинетът до момента е отпуснал общо 12 230 950 лв. за осъществени или планувани почивки на възпитаници. Останалите 2 769 050 лева ще могат да бъдат изразходени до 14 септември 2022 година единствено за действия по програмата.

Целта на „ Отново дружно “ е да насърчи възобновяване на връзката сред учениците и да преодолее усложненията в социализацията им заради наложилото се неприсъствено образование. Очаква се тя да помогне също за обогатяване на културата на децата и да подтиква тяхната физическа интензивност.

МОН пенсионира 25 чиновници от централната администрация

Министерството на образованието и науката (МОН) приключва договорите на 25 чиновници в централната администрация. Това са всички чиновници по служебно и трудово правно отношение, които са придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст към края на ноември 2021 година, както и тези, които към този момент са пенсионери, само че досега не престават да работят.

При пенсионирането си чиновниците ще получат компенсации според от насъбрания стаж в МОН. За задачата държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на МОН за 2021 година в размер на 617 069 лева Средствата ще са за сметка на преструктуриране на разноски по централния бюджет за 2021 година
В МОН предстоят и последващи дейности по усъвършенстване на структурата и състава на администрацията. Една от задачите на измененията е да се даде опция за кариерно развиване и по-добра мотивация на държавните чиновници, които остават в министерството. Очакванията са това да увеличи успеваемостта и качеството на работата.

Одобрени са над 96 000 лв. за новите предпазени детски градини и учебни заведения

Министерският съвет утвърди спомагателни 96 168 лв. за финансиране на новите предпазени детски градини и учебни заведения, получили подобен статут през актуалната образователна година.

Средствата се разпределят за три предпазени учебни заведения, четири детски градини и четири елементи от детски градини (филиали), които се намират в 11 общини. Финансирането е за интервала 15 септември – 31 декември т.г.
В новите предпазени институции се образоват 157 деца и 151 възпитаници от I до VII клас. С спомагателните средства се обезпечава прехрана на просветителния развой до края на 2021 година

Новият лист на предпазените просветителни институции, утвърден от кабинета на 1 декември т.г., можете да видите ТУК. Повече информация за решението на Министерския съвет можете да намерите ТУК.
На днешното съвещание държавното управление отпусна и други 47 741 лв. за три общини – Силистра, Рудозем и Опака, които вкарват наложително предучилищно обучение за 400 деца, навършили четири години.
От началото на тази календарна година 101 общини са получили средства за включване на четиригодишните деца в системата на наложителното обучение.

До началото на образователната 2023 - 2024 година всички общини би трябвало да основат условия за реализиране на предучилищно обучение за децата на четири години.

Кабинетът отпусна близо 900 000 лева за три национални стратегии за обучение

Кабинетът отпусна близо 900 000 лева за три национални стратегии за развиване за образованието. Средствата се превеждат по бюджетите на общините за 2021 година

13 000 лева се дават по Национална стратегия „ Мотивирани учители “. Сумата ще се разпредели сред 81 учители-наставници, които обезпечават самостоятелна поддръжка на новоназначени учители в 50 общински учебни заведения. Национален парк „ Мотивирани учители “ цели да обезпечи с фрагменти учебните заведения посредством привличане и задържане към специалността на високо стимулирани експерти от разнообразни професионални области, както и посредством привличане на заети в други браншове експерти с към този момент добита професионална подготовка „ преподавател “.

По-голямата част от обезпеченото през днешния ден финансиране отива за националната стратегия „ Без свободен час” - малко над 855 000 лева По тази стратегия се дават средства за заместващи учители за интервала от 1 юли 2021 година до 31 октомври 2021 година, с помощта на което се обезпечава непрестанен образователен развой. По програмата за един учебен/астрономически час се възвръщат до 10,50 лева за преподавател, когато замества в учебно заведение или детска градина в обитаемото място, в което е регистриран по сегашен адрес. До 12,50 лева се възвръщат, когато учител замества в учебно заведение или детска градина отвън обитаемото място. Финансиране получават 602 общински учебни заведения и 76 общински детски градини.

Близо 53 хиляди лева от средствата по Национален парк „ Без свободен час “ се дават за отплата на разноските за консумативи на педагогическите експерти, когато работят от вкъщи си заради епидемиологичната конюнктура. Бенефициенти са 131 общински учебни заведения.

27 000 лева се отпускат за Национален парк „ Профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти “. Средствата са планувани за 299 педагогичен експерти. По програмата се възвръщат до 15 лева от цената на разхода, изработен за един педагогичен експерт, включен в листата и минал през профилактичен обзор след прекаран COVID-19. За рехабилитация на педагогическите експерти се възвръщат до 100 лева от разноските, направени за доплащане на храна и такса резервация на всеки възпитател за интервала от началото на програмата до 30 септември 2021 година
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР