Одобрена е Методика за картографиране, определяне на граници и типа

...
Одобрена е Методика за картографиране, определяне на граници и типа
Коментари Харесай

Одобриха методика за определяне на границите и вида на дюните

Одобрена е Методика за картографиране, установяване на граници и вида пясъчни дюни.

Целта е основаването и поддържането на профилираните карти и регистри на тези естествени обекти.

Въвеждането на сходна единна методика е значима стъпка към обезпечаването на обективно, независимо и научно-обосновано отразяване в оптималната степен на териториите, заети от пясъчни дюни в профилираните карти, показват от Министерството на околната среда и водите.

Методиката е създадена със съдействието на Института по океанология и Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българската академия на науките и е рецензирана от двама учени от СУ " Св. Климент Охридски ". Тя интегрира научните знания и способи с потребностите на администрацията за вярното използване на законодателството, обвързвано с определянето и опазването на пясъчните дюни.
 Сглобката отбрани дюните
Сглобката отбрани дюните

Депутатите одобриха на първо четене Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

За основаването на методиката са направени систематизирания на най-важните научни източници във връзка с крайбрежната геоморфология и фитоценологичните характерности на дюните, както на интернационално, по този начин и на национално равнище. Библиографията включва съвсем 100 научни изявления, прегледана е и съществуващата информация за уязвимостта на дюнните местообитания, изключително от засилващия се антропогенен напън в крайбрежните територии, както и другите старания на институциите и проблемите при тяхното изследване и запазване.

Методиката подхожда на условията за едромащабно картиране. Предложените в нея процедури са модерни и могат научно да потвърдят съществуването, обсега и характерностите на дюнния релеф.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР