Одобрен е проект за изменение и допълнение на Закона за

...
Одобрен е проект за изменение и допълнение на Закона за
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 6 ноември 2023 г.

Одобрен е план за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност

Със свое решение държавното управление утвърди плана на Закона за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС). 
Промените са поради нуждата от премахване на открити несъответствия с правото на Европейския съюз, тъй че законодателството в региона на налога върху добавената стойност да се приведе в сходство с решения на Съда на Европейски Съюз. Прецизират се и разпореждания, които основават усложнения при практическото използване на закона. 
Предложено е удължение на периода на използване на понижена ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорски услуги, с което се дава опция на бизнеса както да поддържа конкурентоспособността си, по този начин и да резервира работните места в бранша. 
Предложено е удължение на периода за използване на нулева ставка на налога за доставката на самун и брашно, тъй че да се смекчи въздействието на високите цени на хляба върху семействата, по-специално върху най-уязвимите групи хора. 
Като мярка за изсветляване на „ сивата " стопанска система е препоръчана опция получателят по доставка да не заплаща цената й, когато доставчикът не издаде касова записка. 
Предложени са разпореждания, съгласно които няма да се прави промяна на употребения данъчен заем при бракуване на стока. Това ще става когато лицето е счело, че тя към този момент е неизползваема в нормалната му икономическа активност и доброволното я е унищожило или я е продало с Данък добавена стойност. Също по този начин, в случай че стоката е била унищожена окончателно.
Предвидени са промени, посредством които се реализира сходство с европейските правила, като се анулира условието задължени лица, неустановени в Европейски Съюз, решили да употребяват режима „ отвън Съюза ", да дефинират упълномощен представител, с цел да могат да се записват по този режим. 
Във връзка с внедряване в Митническата осведомителна система за внасяне на функционалността за централизирано оформяне при импорт е препоръчано въвеждане на отсрочено заплащане на налога при централизирано оформяне при импорт на артикули, като са регламентирани изискванията за използване и отчитане на Данък добавена стойност. 

Предложени са разпореждания, които имат за цел да се разреши на лицата, които не са изпълнили задължението да се записват по ЗДДС или да се записват в планувания период, да начислят дължимия Данък добавена стойност за осъществените облагаеми доставки през интервала, когато са били длъжни, само че не са били регистрирани по този закон. Идеята е това да се случи посредством издаване на данъчен документ, като по този метод ще се даде право на данъчен заем на получателя по доставката.
Законопроектът съдържа и оферти за редактиране на разпореждания по отношение на зародили усложнения при практическото използване на закона.

Одобрени са промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица

Със свое решение държавното управление утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗИД на ЗДДФЛ). С него се усъвършенства данъчното законодателство и се улесняват данъчно задължените лица. 
Създава се уредба за въвеждането на нормативно приети разноски в размер на 10% при определянето на облагаемия приход от продажба или подмяна на финансови активи и задгранична валута, както и експлицитното изтъкване на виртуалните валути като финансов актив. Целта е да се реализиране по-голяма правдивост при определянето на облагаемия приход и на дължимия налог, което ще подтиква физическите лица, придобили приходи от продажба или подмяна на финансови активи, в това число виртуални валути, да ги заявяват. 
Промените плануват към определението „ трудови правни отношения " да се причисляват и правни отношения, които по своя темперамент съставляват наемане на работна мощ без да е подписан трудов контракт. По този метод се чака постигането на по-голяма данъчна бистрота по отношение на приходите, дължимите налози и наложителните осигурителни вноски. Предлага се още всички авансово неопределени спомагателни парични заплащания на заетите по трудово правно отношение да бъдат категорично включени към облагаемия приход от трудови правни отношения. 
Със ЗИД на ЗДДФЛ се вкарва данъчно облекчение, посредством което физическите лица да могат да приспадат от общата си годишна данъчна основа 0,5 на 100 от платения налог върху добавената стойност, само че не повече от 100 лева месечно, според данните от фискални или систематични бонове, регистрирани в Националната организация за приходите. 
С плана се предлага и въвеждане на различен налог върху активността по събиране на диворастящи гъби и плодове, като се изключи такива от лечебните растения. По този метод ще се реализира попречване на опциите за неплащане на налози и осигурителни вноски, както и изсветляване на бранша. 
Предвидено е и освобождение от облагане на приходите на физическите лица от продажба или подмяна на движимо имущество, предадено на лица, които имат право да правят събиране, превозване, оползотворяване или неутрализиране на боклуци в сходство със Закона за ръководство на отпадъците. В тази връзка и като част от цялостна мярка за възстановяване събираемостта на отпадъците посредством основаване на тласък те да бъдат излъчени на регламентирани за това места, се предлага в Закона за ръководство на отпадъците да се усили прагът на касовите разплащания на покупко-продажбите с железни боклуци от 100 лв. на 1 200 лв. на година на физическо лице. 
Разширява се обсегът за даване на информация от платците на приходи, касаеща необлагаемите приходи, при издаване на документи за изплатен приход и удържан налог, както и при даване на информацията на Националната организация за приходите. Това е обвързвано основно с изплащането на приходи по игрални сметки на български физически лица от предприятия, лицензирани като уредници на хазартни игри по реда на Закона за хазарта, които не са открити на територията на страната. С измененията се предлага тези задгранични оператори да имат задължението да подават информация за размера на изплатените парични и предметни облаги. 
Одобрените промени са свързани и с унищожаване на спорна данъчна процедура, касаеща задграничните физически лица, която дефинира приходи от наем и/или прилагане на недвижимо имущество като приходи от източник в страната.

Одобрено е изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). 
Предвижда се за многонационалните групи от предприятия и огромните национални групи в Европейския съюз, чиито облаги са обложени за съответния данъчен интервал с корпоративен налог с ефикасна данъчна ставка под 15 на 100, да се вкара облагане с спомагателен налог и/или народен спомагателен налог до постигане на ефикасна данъчна ставка от 15 на 100. Предложените промени са свързани с въвеждане на наредбите на Директива (ЕС) 2022/2523 на Съвета от 15 декември 2022 година за гарантиране на световно минимално ниво на данъчно облагане на многонационалните групи от предприятия и огромните национални групи в Съюза в националното данъчно законодателство. 
Със законопроекта се предлага и въвеждане на нова скица за държавна помощ за аграрни стопани под формата на преотстъпване на налог. Тя ще се ползва за интервала от 1 януари 2023 година до 31 декември 2029 година, след приемане на окончателния номер на помощта в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия. 
Предлагат се и промени, свързани с реализиране на цялостно сходство в режима на облагане при трансфер сред част на едно дружество, ситуирана в страната, и друга част на същото дружество, ситуирана в чужбина. Промените са по отношение на наредбата на член 5 от Директива (ЕС) 2016/1164 на Съвета от 12 юли 2016 година за определяне на правила против практиките за отбягване на налози, които директно засягат действието на вътрешния пазар. 
Също по този начин, вследствие на извършената социална консултация, се вкарва облагане с патентен налог на юридическите лица, осъществяващи активност като заведения за хранене и развлечения. Във връзка с това се предлага синхронизиране на наредбите на ЗКПО с плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за локалните налози и такси.

Одобрени са промени и допълнения в Закона за локалните налози и такси

Министерският съвет утвърди със свое решение план на Закон за изменение и допълнение на Закона за локалните налози и такси. 
Предвижда се освобождение от налог върху недвижимите парцели на здания, получили документи с клас на енергопотребление „ А " и на тези, получили документи, удостоверяващи, че са реализирани техническите условия за „ постройка с близо до нулево ползване на сила " по смисъла на Закона за енергийната успеваемост. 
Размерът на налога върху недвижимите парцели се възнамерява да се диференцира по обитаеми места, по зони в тях или по тип на парцелите, в границите, избраните в закона. 
Предвидено е въвеждане на мостри на заявки и документи, издавани от общините, за признание, практикуване или погасяване на права или отговорности по отношение на локалните налози. 
Актуализиране на базисната данъчна стойност за установяване на данъчната оценка на здания на две години, както и годишно актуализиране на базисната данъчна стойност за установяване на данъчната оценка на аграрни земи, са измежду утвърдените промени и допълнения. 
С измененията се предлага данъкът върху транспортните средства във връзка с корабите да се дефинира от чиновник на общинската администрация въз основа на данни от регистъра на корабите, поддържан от Изпълнителна организация „ Морска администрация " посредством автоматизирано даване на данните. Осигуряването на такава връзка ще бъде направено до 1 януари 2025 г. 
Измененията и допълненията плануват уеднаквяване на оптималния размер на оборота на данъчно задължените лица, осъществяващи патентна активност, с прага за регистрация по Закона за налог върху добавената стойност, т.е. 100 000 лева. 
Предлага се въвеждане на облагане с патентен налог за юридическите лица, в случаите когато оперират като заведения за хранене и развлечения. 
В преходните и заключителни разпореждания на законопроекта е препоръчана смяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, с която се понижава административната тежест и се предотвратяват случаите на отбягване на данъчно облагане.

Одобрено е изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Със свое решение държавното управление утвърди плана на Закона за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. 
С цел повишение на прозрачността на разплащанията и ограничение на бранша на „ сивата " стопанска система, в Закона за ограничение на заплащанията в брой е заложено понижаване на прага на сумите, възможни за осъществяване на разплащания в брой от 10 000 на 5 000 лева. 
В резултат от договаряния с представителните организации от ресторантьорския отрасъл, в Закона за ограничение на заплащанията в брой се предлага въвеждане на условие работодателите от този бранш, които оферират услуги в заведения, категоризирани с две, три, четири или пет звезди, да изплащат възнагражденията на служащите и чиновниците си наложително по банков път. Също по този начин, в Закона за туризма за същия кръг лица са регламентирани условия да обезпечават наложително опция клиентите на техните заведения да правят заплащания и посредством терминално устройство пое.
В измененията в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс се предлага въвеждането на финансов тласък за лицата, които подадат информация, съдържаща съответни обстоятелства и условия, които не са били известни на органите по приходите и водят до определяне и събиране на спомагателни отговорности за налози, наложителни осигурителни вноски и лихвите върху тях, по отношение на укрити и/или недекларирани облагаеми покупко-продажби, приходи, облаги и имущества. Предлага се размерът на възнаграждението за лицата да е 10 на 100 от спомагателните доходи за бюджета, събрани заради разкритията. Предвижда се низък предел на сумата, събрана в резултат на подадената информация, като изискване за деяние на режима по погашение на възнаграждението. Този предел е 100 000 лева По този метод ще се предотврати подаването на информация за решение на междуличностни несъгласия или конкурентни търговски спорове.

Одобрени са промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища

Със свое решение държавното управление утвърди плана за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните хранилища (ЗАДС) и предлага на Народното събрание да го одобри. 
Предложени са промени за премахване на установени несъответствия от страна на Европейската комисия при въвеждане в националното законодателство на наредбите на Директива (ЕС) 2020/262 на Съвета от 19 декември 2019 година за установяване на общия режим на облагане с данък и Директива (ЕС) 2020/1151 на Съвета от 29 юли 2020 година за изменение на Директива 92/83/ЕИО за хармонизиране на структурата на акцизите върху алкохола и алкохолните питиета. Заложени са съответните разпореждания за привеждане в сходство на акцизното законодателството с правото на Европейския съюз при използването на новите режими в ЗАДС, които са в действие от 13 февруари 2023 г. 
Заради бързото развиване през последните години на пазара на електронните цигари и наблюдаването на трендове за разширение на обсега на стоките, които се оферират за продажба, е препоръчано разширение на обсега на тютюневите произведения за задачите на акцизното облагане. Въвежда се данък върху нагреваеми произведения със наличие, друго от тютюн, което е въз основата на растения, билки или плодове, без значение дали са обработени с никотин. 
С цел премахване на неясноти и улеснение на практическото приложение на закона са препоръчани и няколко нормативни промени. Въвеждат се контролни механизми за предварителна защита по отношение на разпознати от митническите органи рискови лица за попречване на вероятни нарушавания. Предвиждат се ограничавания при издаването на удостоверения за регистрация на сертифициран спедитор или сертифициран адресат на лица, които имат получен годен лиценз за ръководство на данъчен склад, само че по отношение на тях има издадено решение за преустановяване на действието му и е позволено прекъсване на предварителното осъществяване. Ще има и условие придвижването на освободени за ползване акцизни артикули с търговски цели да се прави единствено сред лица със статут на сертифицирани изпращачи или получатели.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР