Одобрен е проект на ЗИД на Закона за радиото и

...
Одобрен е проект на ЗИД на Закона за радиото и
Коментари Харесай

Одобрен е проект на ЗИД на Закона за радиото и телевизията

Одобрен е план на ЗИД на Закона за радиото и телевизиятаМинистерският съвет одобри решение, с което утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и малкия екран. Законопроектът има за цел да транспонира наредбите на Директива (ЕС) 2018/1808 на Европейския парламент и на Съвета от 14 ноември 2018 година за изменение на Директива 2010/13/ЕС за координирането на някои разпореждания, открити в закони, подзаконови и административни актове на страните членки, отнасящи се до даването на аудиовизуални медийни услуги (Директива за аудиовизуалните медийни услуги), наричана по-нататък "Директива (ЕС) 2018/18 " в българското законодателство, оповестиха от държавната пресслужба.

Директивата изисква страните членки на Европейски Съюз да одобряват и разгласяват до 19 септември 2020 година законовите, подзаконовите и административните разпореждания, нужни да се съобрази настоящото национално законодателство с новата регулаторна рамка на Европейския съюз в региона на медиите.

С приемането на плана се вкарват поредни и координирани регулаторни правила за подобряването на отбраната на потребителите и децата.

Засилени са ограниченията за отбрана на децата против нездравословното наличие в онлайн пространството, при видео по поръчка и от несъответствуващи аудиовизуални търговски известия.

В плана се плануват условия на равнопоставеност, запазване на целостта на вътрешния пазар и усилване на правната сигурност.

Предвидена е по-голяма еластичност в регламентирането на телевизионната реклама.

Законопроектът основава благоприятни условия за поощряване на производството и разпространяването на европейски творби в услугите за видео по поръчка, които би трябвало да имат най-малко 30% дял от европейското наличие в каталога си и да подсигуряват видимостта на това наличие.

Със законопроекта се вкарват правила за разширение на обсега на задължението за отбрана на жителите с изключение на към линейните услуги и услугите по поръчка, и към платформи за шерване на видеосъдържание.

Засилва се отбраната против подбудителство към принуждение, ненавист и обществени провокации, за осъществяване на терористични закононарушения, за линейните услуги, видеото по поръчка, платформите за шерване на видео.

Законопроектът планува последователно да се покачва равнището на отбрана на хората с увреждания.

Със законопроекта се дават нужният инструментариум и пълномощия на националния регулаторен орган за реализиране на по-ефективен надзор върху пазара, което ще рефлектира върху механизмите за отбрана на правата и ползите на потребителите на тези услуги.

Съществуващите регулаторни режими не престават да се ползват, като се прецизира обсегът на услугите, за които те се отнасят. Във връзка с разширение на обсега на Директива (ЕС)2018/1808, се основава осведомителен режим за платформите за видеосподеляне под юрисдикцията на Република България.

С цел по-голяма бистрота по отношение на действителните притежатели на медиите, Съветът за електронни медии включва в съществуващите регистри и връзка към информацията за структурата на собствеността и за действителните притежатели на съответните снабдители, налична в Търговския указател.

В законопроекта са планувани и разпореждания за поощряване на медийната просветеност на жителите от всички възрасти и във връзка с всички типове медии.

Разпоредбите по отношение на отбраната на персоналния живот и отбраната на тайната на източниците са прецизирани с оглед развиването на стандартите в интернационалното право.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР