Одобрен е проект на нова Национална здравна картаОколо 6000 болнични

...
Одобрен е проект на нова Национална здравна картаОколо 6000 болнични
Коментари Харесай

Режат 6000 болнични легла

Одобрен е план на нова Национална здравна карта


Около 6000 болнични кревати за интензивно лекуване в страната са под въпрос и евентуално НЗОК ще приключи заплащанията за тях. Причината е план на нова Национална здравна карта, който беше признат във вторник от комисия с ръководител министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и утвърден от управлението на Министерството на здравеопазването.

В плана се показва, че общо 32 913 кревати са нужни за потребностите на българското население от болнична здравна помощ. Анализ от 2017 година демонстрира, че за реализиране на медицинските действия в 28-те административни области са били нужни общо 24 723 кревати. Въпреки това картата планува 8190 повече кревати повече, за които НЗОК ще подписва контракти с лечебните заведения.

Общият брой на леглата за интензивно лекуване в цялата страна сега обаче е 38 803, т.е. с 6000 повече от плануваното и с буфера (от над 8000 легла) в новата здравна карта – 38 803.

Приемането на Националната здравна карта ще даде опция Здравноосигурителната каса да упражнява правото на избор с кои лечебни заведения да подписа контракти в случаите, когато на територията на дадена област има свръхпредлагане на съответни медицински услуги, показват от здравното ведомство.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР