Одобрен е План за действие по социална икономика за периода

...
Одобрен е План за действие по социална икономика за периода
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 1 юни 2022 г.

Одобрен е План за деяние по обществена стопанска система за интервала 2022-2023 година

Правителството одобри План за деяние по обществена стопанска система за интервала 2022- 2023 година в осъществяване на Националната идея за обществена стопанска система. В документа са заложени действия, които ще допринесат за развиването и одобряването на обществената стопанска система и общественото предприемачество в България.

Планът планува основаването на мрежа от фокус-точки на районна равнище за поддръжка на обществената и солидарна стопанска система, в това число за даване целенасочена поддръжка за цифровизация на процесите на обществените предприятия. В допълнение, са планувани вложения за създаване и развиване на цифрова платформа, която по своята същина съставлява нов модел за намиране на съответни решения за разширение на пазарите и пласмент на продукцията на субектите на обществената и солидарна стопанска система.

В Плана са включени и действия, които ще насочат вниманието на потребителите към марката „ Продукт на обществено предприятие”. Целта е да бъде построен бранд, които да промотира обществената и солидарна стопанска система.
Предвидени са и ограничения за основаване на удобни условия за обучение, образование и проучвания в поддръжка на обществената и солидарна стопанска система.

Правителството дефинира по-амбициозни цели в региона на заетостта и намаляването на бедността и общественото изключване до 2030 година

Правителството одобри промени в Стратегията по заетостта на Република България 2021-2030 година и Националната тактика за понижаване на бедността и поощряване на общественото включване 2030. Актуализацията на двете тактики е в сходство с признатите по-амбициозни национални цели в региона на заетостта и намаляването на бедността и общественото изключване.

Новата цел в Стратегията по заетостта планува коефициентът на претовареност за популацията на възраст 20-64 година да се увеличи на 79% до 2030 година Измененията в Националната тактика за понижаване на бедността и поощряване на общественото включване плануват до 2030 година броят на хората в риск от беднотия или обществено изключване да намалее със 787 000 души.
Актуализацията на националните цели в двете тактики е съобразена с целите на Европейския съюз в областта на заетостта и общественото включване. Националните цели са свързани с повишение на заетостта, понижаване на бедността и неравенствата, както и с възстановяване на качеството на живот на хората от уязвимите групи.

Обновен е съставът на Националния съвет по демографска политика

Правителството одобри разпореждане за възобновяване на състава на Националния съвет по демографска политика по отношение на промени в имената на министерствата и в структурата на Министерския съвет.

Съветът е съвещателен орган към кабинета за съдействие и съгласуваност сред държавните органи и институции, органите на локалното самоуправление и неправителствени организации при създаването, планирането и осъществяването на държавната демографска политика. Той подкрепя държавното управление за постигането на управническите цели за закъснение на намаляването на популацията и обезпечаване на високо качество на човешкия капитал, както и за адаптиране на обществените системи и секторни политики към застаряването на популацията и работната мощ.

Одобрено е присъединението на България към плана на Препоръка на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в поддръжка на обществената и солидарна стопанска система

Правителството утвърди желанието за присъединение на Република България към плана на Препоръка на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) в поддръжка на обществената и солидарна стопанска система и обществените нововъведения.
Документът съдържа насоки за включилите се страни към Организацията за икономическо сътрудничество и раз за даване на ефикасна дейна поддръжка в тази сфера. Чрез него се предизвикват ограничения за основаване на институционални рамки за поддръжка на организациите на обществената стопанска система, както и за обезпечаване на достъп до финансиране и повишение на уменията и създаване на потенциал посредством подкрепяне на образованието и образованието в региона на обществената стопанска система.

Присъединяването на България, дружно с всички останали страни членки, към Препоръката, която ще бъде утвърдена по време на идната министерска Среща на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз на 9-10 юни 2022 година, е основна стъпка по пътя за ефикасни диалози за участие и ще показва мощната ангажираност на страната ни към активността на организацията.

Приети са промени в състава на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули

Министерският съвет одобри Решение за смяна в състава на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули. На мястото на проф. Николай Данчев, дм за ръководител на съвета е определен проф. Илко Гетов, дф.

Проф. Гетов е ученик на Медицински университет - София, откъдето придобива образователна-квалификационна степен „ магистър " в професионално направление „ фармация ". Притежава просветителна и научна степен „ лекар " към МУ - София, специализация по „ Клинична фармация " и магистратура по „ Здравен мениджмънт " към същия университет, както и специализация по „ Болнична фармация " към МУ - Варна.

От март до ноември 2013 година проф. Гетов е член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули. От юни 2013 година до февруари 2020 година е ръководител на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. От октомври 2020 година е член на Комитета за оценка на лекарствени артикули за хуманната медицина към Европейската организация по медикаментите като представител на Република България.

От 1996 година досега проф. Гетов реализира дейна преподавателска активност и взе участие в образованието на студенти, докторанти, специализанти, практикувайки лекари, магистър-фармацевти и така нататък, взе участие и управлява разнообразни научни планове.

Одобрени са спомагателни средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разходи/трансфери за 2022 година за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност в държавните детски градини към министъра на защитата и държавните висши военни учебни заведения.
Средствата в размер на 20 204 лева се дават за децата от детските градини към министъра на защитата и за курсантите и студентите в постоянна форма на образование в държавните висши военни учебни заведения за учебно-тренировъчната и спортно¬състезателната активност, и за материално-техническото им застраховане.

Средствата се дефинират за бюджетна година според създадени и одобрени планове.

Необходимите средства се обезпечават годишно със Закона за държавния бюджет и се разходват въз основата на показани планове за броя на децата от детските градини към министъра на защитата и за курсантите и студентите в постоянна форма на образование за подкрепяне на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност.

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика

Кабинетът утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика. Събитието във формат „ Транспорт " и " Телекомуникации " ще се организира на 2 и 3 юни 2022 година, в Люксембург.
Министрите ще обсъдят тематики от региона на въздушния и морския превоз, както и интермодалните въпросй и мрежи. Ще бъде прегледано предлагането за Регламент за обезпечаване на идентични условия на конкуренция за резистентен въздушен превоз.

В региона на интермодалните въпроси и мрежи ще бъдат разисквани Регламента за разгръщането на инфраструктура за различни горива, Регламента по отношение на насоките за развиването на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) и предложение за изменение на Директива 2010/40/ЕС по отношение на рамката за внедряване на интелигентни транспортни системи.
При разискванията на морския превоз, министрите ще прегледат предлагането за Регламент по отношение на потреблението на възобновими и нисковъглеродни горива.

България, дружно с Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Румъния ще подпишат Съвместно изказване по отношение на предприемане на дейности на европейско равнище за довеждане докрай на инфраструктурни обекти.
В бранш „ Телекомуникации” ще бъде прегледан напредъкът по досиетата за изкуствения разсъдък, европейската цифрова идентичност и акта за данните. Предвижда се да се разиска измерването и оценката на въздействието на цифровите технологии върху околната среда, както и методите за развиване на устойчиви цифрови технологии, които са в услуга на зеления преход на стопанската система.

Определен е съставът на държавната делегация за присъединяване в 12-та Министерска конференция на СТО

Правителството одобри Решение за установяване състава на държавната делегация на Република България за присъединяване в 12-та Министерска конференция на Световната комерсиална организация (СТО). Тя ще се организира от 12 до 15 юни 2022 година в Женева, Швейцария.

Конференцията, като върховен орган на СТО, е упълномощена да взима решения по всички въпроси, свързани с многостранните съглашения и многостранните търговски договаряния. Очаква се 12-та сесия да прегледа и одобри заявления и решения или начертае работни стратегии по цялостния отговор на СТО на пандемията от COVID-19 и бъдещи пандемии, в това число освобождението от избрани отговорности по Споразумението за обвързваните с търговията аспекти на правата върху интелектуална благосъстоятелност, договарянията по дотациите в рибарството, промяната в селското стопанство, продоволствената сигурност, промяната на организацията, подновяването на мораториума по електронната търговия, и други

Министърът на стопанската система и промишлеността ще внесе за утвърждение от Министерския съвет план на позицията на българската страна за 12-та Министерска конференция на СТО. Българската делегация ще бъде ръководена от заместник-министъра на стопанската система и промишлеността. В състава на делегацията са включени чиновници на Постоянното посланичество на Република България при СТО, Постоянното посланичество на Република България към Европейски Съюз и Министерството на стопанската система и промишлеността.

Увеличава се приемът на студенти в 23 посоки

С общо 866 се усилва за идната академична година броят на местата за студенти по 23 професионални посоки, които приготвят нужни за стопанската система ни експерти.

Най-голямо покачване има в професионалните посоки „ Растениевъдство ", „ Математика ", „ Животновъдство ", „ Общо инженерство ", „ Машинно инженерство ", „ Материали и материалознание ", „ Енергетика " и „ Комуникационна и компютърна техника ".

Държавата ще субсидира образованието на 41 223 студенти в 38 държавни висши учебни заведения. За академичната 2022 - 2023 година са планувани 15 994 места за образование против възнаграждение. Одобрени са 1919 места за докторанти, от които 1395 може да са в постоянна форма, 524 - в задочна форма и 303 - в научните организации.

1,2 млн. лева за разпространение на българистиката в чужбина

Кабинетът утвърди 1,2 млн. лв. за осъществяване на първия стадий на Националната научна стратегия за развиване и одобряване на българистиката в чужбина. Тя беше призната от Министерски съвет на 7 април тази година. Основната й цел е да се разпространяват българския език, литература, история, изкуство, просвета и обичаи измежду задгранични учени и откриватели.
Програмата ще се осъществя в границите на три години, а бюджетът й е общо 4 млн. лв.. Ще се финансират специализации на задгранични млади учени или докторанти българисти. Предвиден е и обезпечаване на престой до три месеца в България на одобрени непознати специалисти в тази област, които ще преподават и ще вършат взаимни научни проучвания с българските си сътрудници.

Ще бъдат създадени безвъзмездни цифрови просветителни и проучвателен стратегии за отдалечено образование на студенти и докторанти по български език и литература.

До три години ще проработи онлайн платформа за превод от и на български език. Тя ще употребява машинен превод и езиков редактор по образеца на Гугъл Translate.

Паралелно ще се сътвори и портал с цифрови просветителни и научни запаси в региона на българистиката. Там ще могат да се разискват настоящи въпроси за проучването и преподаването на български език, литература, история и просвета в помощ на образованието на задгранични българисти.

Координатор по програмата е Българската академия на науките, а сътрудници са водещите в преподаването на български език и литература висши учебни заведения – Софийският, Пловдивският, Великотърновският, Югозападният и Шуменският университет.

3 млн. лева за български научни изявления в интернационалните издания

Държавата отпуска 3 млн. лева на висши учебни заведения и научни организации, с цел да покачат броя на научните си изявления в авторитетни интернационалните издания.

Средствата са предопределени за осъществяване на първия стадий на Националната стратегия „ Стимулиране на публикационната интензивност в авторитетни интернационалните научни списания и отворения достъп до научна информация ". Тя беше призната от държавното управление през октомври 2021 година Целта на програмата е да се подтикват българските университети и научни организации да усилят броя на изявленията си в влиятелни международни научни издания. Това ще се отрази позитивно върху техния рейтинг в интернационалните научни ранглисти и ще увеличи ангажираността на българските учени към самодейността за отворената просвета и възприемането й като общоприета процедура от научноизследователската общественост.
На откривателите ще бъде предоставяно в допълнение заплащане, награди или други финансови тласъци за авторство на научни изявления в списания, реферирани или индексирани в международните бази данни Web of Science или Scopus, обвързано със шерване на научни резултати в Българският облак за отворена просвета и в институционални или интернационалните складове.

Програмата ще се извършва на три стадия в продължение на 42 месеца. Необходимите за реализирането й средства са общо до 12 млн. лв. - до 3 млн. лева за 2022 година, до 4 млн. лева за 2023 година и до 5 млн. лева за 2024 година
Най-голям дял от средствата от първия стадий за 2022 година получава Българската академия на науките - 911 401 лева На идващите 5 позиции се класират Медицинският университет-София (493 326 лева.), Софийският университет (422 973 лева.), Медицинският университет-Пловдив (157 810 лева.), Пловдивският университет (134 588 лева.) и Медицинският университет-Варна (120 427 лева.).

Изменят се нормативни актове на Министерския съвет

Правителството одобри промени в нормативни актове на Министерския съвет. С промените се привеждат нормативните актове на Министерския съвет - правилници и постановления, в сходство със структурата на Министерския съвет и с предоставените с Устройствения устав на Министерство на нововъведенията и растежа, признат с Постановление на Министерски съвет № 20 от 2022 година, функционалности.

Министърът на защитата и министърът на вътрешните работи ще упражняват правата на страната като едноличен притежател на капитала на „ Интендантско обслужване “ ЕАД

Правителството дефинира министъра на защитата и министъра на вътрешните работи да упражняват правата на страната като едноличен притежател на капитала на „ Интендантско обслужване “ ЕАД – София.
Дейността на Министерство на вътрешните работи е ориентирана към отбрана на правата и свободите на жителите, противопоставяне на престъпността, отбрана на националната сигурност, запазване на публичния ред и пожарна сигурност и отбрана на популацията. За реализиране на посочените действия от извънредно значение е даването на нужните запаси, в това число материално обезпечаване, за дейно осъществяване на дейностите. В тази връзка, с разпореждането е планувано министърът на защитата и министърът на вътрешните работи да упражняват правата на страната като едноличен притежател на капитала на „ Интендантско обслужване “ ЕАД – София.

Министрите за Кохезионната политика на Европейски Съюз ще обсъдят пътя на доближаването в Европейски Съюз до 2050 година в изискванията на днешните провокации и капацитета на европейските райони

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси, който се събира на 2 юни в Люксембург по покана на Френското председателство във формат „ кохезионни министри “. Съветът ще одобри изводи по оповестения през февруари Осми отчет на Европейската комисия за икономическо, обществено и териториално доближаване под мотото „ Сближаване в Европа до 2050 година “.

На фона на днешните провокации пред Европа като климатични промени, лимитирани естествени запаси, отрицателна демографска картина, икономическите рецесии, пандемията COVID-19, а в този момент и военния спор в Украйна, рискът от икономическа застоялост и задълбочаване на разликите в развиването на обособените райони на Европа е изключително огромен. На този декор Европейският съюз си е сложил упорит дневен ред за доближаване и резистентен напредък, зеления и цифровия преходи, постигането на енергийна самостоятелност и неутрална във връзка с климата стопанска система. Министрите ще обсъдят другите подходи за резистентен път на развиване на районите, тъй че техните особености и разнообразни стартови позиции да бъдат регистрирани по пътя към общоевропейските цели.

Изпълнението на вложения по опростени правила и запазването на партньорството с районните и локални управляващи, жителите и бизнеса, са измежду акцентите в утвърдената позиция на България. Многостепенното ръководство с присъединяване на всички заинтригувани страни, териториалният метод и съчетаването на разнообразни вложения, съгласно потребностите и особеностите на съответните райони, са постижения на кохезионната политика, които носят добавена стойност точно за поощряване на бенефициентите да бъдат инициативни и виновни участници в процеса. Освен това те водят до съчетаване на европейските с националните цели. Все по-важни отсега нататък ще бъдат функционалните връзки сред градовете като центрове за напредък и селата, излиза наяве от позицията. Необходимо е обаче районните измерения да бъдат още повече насърчавани и регистрирани във всички политики и начинания на Европейски Съюз.

Ключови за триумфа на политиката, съгласно страната ни, ще бъдат по-нататъшното опростяване на разпоредбите и процедурите за достъп до фондовете, намаляването на административното задължение за тяхното ръководство и не на последно място, единна рамка от правила за другите принадлежности за финансиране на Европейски Съюз. От своя страна заложената в регламентите еластичност за реакция на непредвидени условия носи изгоди за държавите- членки, само че не трябва да води до изместване на фокуса на кохезионната политика, като дълготрайна капиталова политика на Европейски Съюз за доближаване, напредък, претовареност и уравновесено териториално развиване, се споделя още в позицията.

В дневния ред на съвещанието на Съвета се възнамерява още министрите да обсъдят и спомагателни благоприятни условия за подкрепяне на европейско равнище на страните, които посрещат бежанците от войната в Украйна.

Правителството одобри промени в допустимите за финансиране действия със средства от европейските структурни фондове за поддръжка на ограничения за справяне с миграционната рецесия, подбудена от войната в Украйна

Правителството промени и добави Решение № 328 на Министерския съвет от 2022 година, за одобрение на средства за обезпечаването на дейности по линия на доближаването за бежанците в Европа.

С последни промени на регламентите на Европейския съюз по отношение на Кохезионната политика е избран разход за единица артикул за интервенции за справяне с миграционните провокации, зародили вследствие на военната експанзия от страна на Руската федерация. Разходът е обвързван с главните потребности и поддръжка на лицата, на които е предоставена краткотрайна протекция или друга подобаваща протекция според националното право. Целта е да се опрости потреблението на европейските структурни и капиталови фондове и да се понижи административната тежест за бенефициентите и администрациите на страните членки.

С направените промени и допълнения в Решението на Министерския съвет се дава опция на ръководещите органи на оперативните стратегии, които финансират ограничения за справяне с бежанската рецесия, да употребяват по този начин открития разход за единица артикул при осъществяване на плануваните действия.

Иван Иванов е освободен от длъжността регионален шеф на Софийска област

Правителството одобри решение, с което освобождава Иван Иванов от длъжността регионален шеф на Софийска област. Иванов е освободен по негово искане.

Със същото решение на Министерския съвет за краткотрайно изпълняващ длъжността регионален шеф на Софийска област до назначението на титуляр е назначен Иван Велков, който до сегашния миг е заместител регионален шеф на Софийска област.

Компенсациите поради високите енергийни цени не престават и през месеците май и юни

Компенсациите от страна на страната поради високите цени на електрическата енергия ще продължат през месеците май и юни, реши Министерският съвет на днешното си съвещание. Чрез предлаганото изменение в програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа сила ще продължи подпомагането на всички небитови крайни клиенти за справяне с последствията от значителните и неподходящи съмнения на цените на електрическата сила през съответните месеци.

Размерът на плануванаъа поддръжка по програмата за интервала от 1 май 2022 година до 30 юни 2022 година е закрепена сума на един MWh, изчислена на база на количествата дейна електрическа сила, върху която се начислява цена „ обвързване към обществото " за съответния месец. В сумата не е включен Данък добавена стойност. Компенсацията се пресмята като 80% от разликата сред действителната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ ден напред " на БНЕБ за съответния месец и базова стойност от 200,00 лева./ MWh. Клиенти с цени на електрическата енергия под базовата или под калкулации размер на компенсацията, не подлежат на подкрепяне.

Министерският съвет реши още да удължи и през м. май 2022 година подпомагането на битовите консуматори на природен газ. Програмата планува поддръжка с закрепена сума на един MWh за компенсиране на битови клиенти на природен газ и консуматори на топлинна сила, предоставяна от топлофикационни сдружения, употребяващи като главно гориво природен газ, които имат издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила с доминиращ топлинен товар за битови потребности. Размерът на компенсацията за м. май 2022г. е 70,90 лева./MWh.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР